Toffee (Sarah Crossan) ***

Lid zijn van twee leesclubs (Dear Book Nerd in Brugge en Magical Stories Hasselt) betekent dat je regelmatig eens een boek buiten je comfortzone “moet” lezen. Zoals deze Toffee, het eerste boek dat ik ooit las in vrije vers. Het wordt op 13/07 besproken in Standaard Boekhandel Hasselt.

toffee

Allereerst wil ik zeggen dat ik dol ben op deze cover. Hij is echt prachtig met dat shiny roségoud en hij springt eruit tussen andere YA’s, wat me zeker aanspreekt. Ten tweede de schrijfstijl … Tja, ik moet zeggen dat ik het me veel poëtischer had ingebeeld. (Ik heb voor alle duidelijkheid de Engelse versie gelezen). Het is natuurlijk vrije vers dus het is nu ook niet zo dat ik verwachtte dat het allemaal ging rijmen of zo, maar op zich vond ik er niet veel lyrisch aan. Het leken gewoon allemaal minuscule hoofdstukjes waarvan de zinnen in stukjes waren gehakt? Hier en daar wat ritmisch, maar veel minder dan ik verwachtte. Superirritant vond ik het feit dat dialogen niet werden aangeduid met aanhalingstekens. Eerste en laatste keer dan ik een boek lees dat dat doet, haha. Niet mijn ding!

Qua vorm was Toffee dus not my cup of tea, maar hoe zat het met de inhoud? Bwaaaa. De eerste helft (of mss zelfs wel 2/3de) is het echt een enorm depressieve hap om je doorheen te worstelen. Ik vond het allemaal niet erg aangenaam om te lezen en als het niet voor de leesclub was, weet ik niet zeker of ik zou doorgezet hebben. Het laatste stuk werd het een beetje beter, maar toch zal ik nooit fan zijn van dergelijke boeken die alleen maar lijken te bestaan om de lezer een slecht gevoel te geven/tot tranen te brengen. Ikzelf hou eerder van positieve, dromerige, romantische en avontuurlijke verhalen waarin ik aan de realiteit kan ontsnappen! Ik zal dus niet snel meer een boek van Sarah Crossan vastpakken, denk ik.

Ik geef dit boek 2,5 sterretjes. Ik had op Goodreads eerst afgerond naar beneden, maar heb die rating uiteindelijk veranderd naar 3: het is immers zeker geen slecht boek, gewoon totaaaal mijn ding niet. Eens benieuwd wat de rest van de leesclub erover te zeggen zal hebben!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s