Halsoverkop (Aline van Wijnen) **

Zucht, waarom stellen de meeste chicklits mij toch zo teleur? Ik begin warempel te denken dat ik het hele genre maar moet opgeven, want tot nu toe wist enkel Elsbeth Witt mij écht de feels te geven voor dit genre. Wat ik tot dusver las van Lisette Jonkman, Eva de Wit en Chantal van Gastel gaf me zeker nog hoop voor het genre, maar verder geef ik almaar twee sterretjes en da’s niet leuk! Ligt het aan mij? Of toch aan mijn leeskeuzes binnen dit genre? Wat doe ik verkeerd als het op chicklits kiezen aankomt?

cover_AvWijnen_Halsoverkop.indd

Ik las Halsoverkop als recensie-exemplaar (waarvoor dank, Zomer & Keuning!) en het was een erg dun boekje dat bij me aankwam. No problem. Top, zelfs: dit was perfect als tegenwicht terwijl ik Winter (800 pagina’s!) las, dacht ik zo. Ik had dan ook superveel zin om dit boek snel te verslinden op mijn treinrit naar Gent. Kom maar op met die door boeken ontluikende romance! Het klonk als een verhaal waar ik me heel goed in zou kunnen inleven als – duh! – boekenliefhebber.

Maar dat viel dus tegen. Mijn eerste verwachting bij zo’n dun boek is dat er metéén iets moet gebeuren. Telt je verhaal 200 pagina’s zoals Halsoverkop, dan moet ik ter allerlaatste tegen pagina 20 al volledig meegesleurd zijn. Helaas zit er in dit verhaal helemaal niets qua verhaallijn, dus van een ‘hook’ die me verslaafd maakte aan elke pagina was geen sprake. Dat vind ik bizar.
Ofwel had dit boek dubbel zo dik moeten zijn ofwel maar half zo lang, maar either way: een tastbare verhaallijn was leuk geweest. Want nee, iemand ontmoeten aan het begin van het boek en hem dan pas 100 pagina’s later terugvinden en gewoon een beetje gelukkig zijn, vind ik geen echte verhaallijn … Het mag dan wel een chicklit zijn, maar daarin is spanning opbouwen en je lezer nieuwsgierig maken toch ook belangrijk?
Dit leek haast een dagboek: veel nutteloze informatie, veel wachten tot er iets gebeurt, weinig voldoening als er dan eindelijk iets gebeurt. Op het einde gebeurt er dan iets zodanig abrupt en random, maar dat was niet eens het gekste. Het gekste was dat deze uitgeverij nog geen jaar ervoor een boek uitgaf dat op bijna dezelfde manier eindigde? Huh? Alwéér dit straatje in? Colour me confused. Ik heb het dan over Vergeten van José Vriens.
Waar ik me aan ergerde waren de stemmetjes in het hoofd van het hoofdpersonage. Normaal vind ik dat prettig lezen, maar het was hier zo in het belachelijke getrokken dat het bijna als een karikatuur aanvoelde. Ook drinkt ze wel extréém veel wijn hé? Je zou bijna gaan denken dat stiekem alcoholisme de verhaallijn is of zo, kwestie van dat ik toch écht op zoek was naar die verhaallijn en ik wanhopig werd!
Wat ik dan wel leuk vond aan dit boek … Oké, de randpersonages waren best oké beschreven waardoor ik van elk van hen een duidelijk beeld had in mijn hoofd, wat altijd prettig is. Ook de locaties en dergelijke meer zijn beschreven op zo’n manier dat ik het zie gebeuren. Verder is de schrijfstijl oké, maar net niet echt ‘vlot’ te noemen. Er had wat mij betreft meer humor in de beschrijvingen mogen zitten. Dat had het denk ik naar een hoger niveau kunnen tillen.
Tja, mijn conclusie … Leuk idee, de liefde vinden via een boek, maar ik miste toch wel echt een verhaallijn. Liefst twee verhaallijnen zelfs, maar oké, we willen dan ook weer niet té veeleisend zijn hé 😉 Maar ik zeg erbij dat ik dus schijnbaar een soort haat-liefdeverhouding heb met het genre en dat het daaraan kan liggen! Volgens mij ‘snap’ ik dit soort boeken niet echt op het feels-niveau. Ja, laten we het daar dus maar aan wijten!

6 thoughts on “Halsoverkop (Aline van Wijnen) **

  1. Jammer dat het genre je telkens niet helemaal ligt. Heb je ‘Ik wist het’ van Chantal van Gastel al eens geprobeerd, misschien dat je die wel leuk vindt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s