Ik en mijn … studiekeuze

1390467901_professionalisme-is-indrukwekkend PERSONAL – Na ‘Ik en mijn eerste job’ en ‘Ik en mijn hypermobiliteit’ is vandaag mijn studiekeuze aan de beurt. Voor de schoolgaanden onder jullie is het nu namelijk lekker vakantie (hopelijk zonder al te veel herexamens ;-)), maar voor een klein deeltje is het ook hoog tijd om te beslissen welke studierichting ze uitgaan in september. Daarom hier een woordje over mijn hogere studies en de keuzes die ik op weg naar mijn bachelordiploma gemaakt heb:

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er was geen enkele studierichting in België die me aanstond toen ik naar het hoger onderwijs ging. Ik ben ook gewoon nooit iemand geweest die graag studeerde of daarin uitblonk. Enkel mijn laatste jaren middelbaar durf ik relatief succesvol te noemen, verder was ik (helaas) eerder een hakken-over-de-sloot kind of girl. Tja, what can I say: ik verveelde me altijd dood op school, was een ramp in Frans, Economie en Wiskunde en zag het nut van veel vakken ook echt niet in. Enkel in Engels scoorde ik altijd heel goed en ook Geschiedenis en Nederlands lukten meestal wel.

Dus toen het tijd was om een studierichting te kiezen voor het hoger onderwijs, wist ik vooral dat ik ‘iets met schrijven’ wilde doen. Gezien ik weigerde naar een Katholieke school te gaan en ook niet op kot wou, was de keuze nog verder beperkt. Het werd uiteindelijk een opleiding Journalistiek op de XIOS Hogeschool in Hasselt (heet nu PXL, want XIOS was nog niet raar genoeg). Heb ik spijt gehad van die keuze? Gedurende de 3 helse jaren studeren wél. “Had ik maar iets anders gekozen!” beklaagde in me toen elke seconde van elke eindeloze dag. Maar ‘in the bigger picture’ ben ik blij dat ik het heb doorgezet, want uiteindelijk heb ik nooit herexamens gehad en ben ik dus op mijn 20ste kunnen afstuderen. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben, en dat is iets waar ik zeker niet over kan klagen!

Waarom was journalistiek dan niets voor mij? Artikels schrijven vond ik allemaal prima, maar mensen interviewen was echt niets voor mij. Op straat een vox pop doen bijvoorbeeld, was voor mij als 18-jarige verschrikkelijk zwaar. “Dat wist je toch op voorhand”, hoor ik je al denken. Klopt, maar ik dacht destijds dat journalistiek studeren me net over mijn inherente verlegenheid zou heen zetten. Maar het omgekeerde bleek waar: ik schuwde nog véél meer van mensen terug omdat ik steeds in zulke onaangename interviewsituaties gedwongen werd. Op een bepaald moment kon ik het gewoon echt niet meer aan om de zin ‘Hallo ik ben Vanessa en ik studeer Journalistiek, mag ik u wat vraagjes stellen?’ over mijn lippen te krijgen. De schoolreis naar Parijs in het derde, waar we helemaal in ons uppie door Parijs moesten om Franstalige interviews af te nemen, heeft er zelfs voor gezorgd dat ik Parijs HAAT en er nooit ooit nog heen wil 😀 #trauma

Verder is het wel een zeer gevarieerde studierichting: alle talen, geschiedenis, fotografie, internetjournalistiek, communicatie, kunstgeschiedenis, radio en video … en natuurlijk schrijven. Thank god. Ook met mijn stage heb ik veel geluk gehad. Zo kon ik de laatste 3 maanden van mijn opleiding alvast het licht aan het eind van de tunnel zien! Oef! Uiteindelijk heb ik inmiddels, 5 jaar na het afstuderen, mijn ding gevonden in copywriting, waar mijn skills uit de lessen journalistiek vooral van pas komen bij het schrijven van persberichten. Gelukkig is het dus allemaal goed gekomen! Als ik kon teruggaan in de tijd had ik het misschien toch anders aangepakt … Maar misschien ook niet 🙂

thanks

9 thoughts on “Ik en mijn … studiekeuze

 1. Heel leuk om te lezen, ik heb zelf een tijdje nagedacht over journalistiek jaren geleden, maar voelde me er toen ook veel te verlegen voor. Nu heb ik hele andere plannen en ik denk dat dat maar beter is ook, ik had waarschijnlijk veel mensen niet eens durven aan te spreken.

 2. Jammer dat je geen fijne tijd had op je studie, maar ik snap wel waarom je het zegt. Goed dat je doorgezet hebt tot het einde! Het is denk ik wel een goede basis voor de rest van je carriere; copywriting ligt er qua carriere niet eens zo heel erg ver vanaf.

  Journalistiek was mijn droomstudie, maar ik werd helaas tot twee keer toe uitgeloot voor de opleiding in Utrecht die ik zo graag wilde beginnen. Uiteindelijk heb ik een jaar Boekhandel en Uitgeverij gedaan, maar die studie was echt slecht qua outdated materialen en veel te veel statistiek en bedrijfseconomie… en uiteindelijk besloot ik om mijn schrijfdroom gewoon bij fictie te houden, en Human Resource Management te studeren. Uiteindelijk wel beter, denk ik. Ik geef nu IT les aan recruiters, en schrijf ernaast. Het kan raar lopen, he?

  • Zo’n gek systeem bij jullie met dat inloten en uitloten! (ik heb dat pas ontdekt via de boeken van Elsbeth Witt, wist het niet eens :D) Bij ons kan gewoon iedereen doen wat ‘ie wilt tenzij het echt voor tandarts is en dergelijke richtingen, maar anders zal het zelden tot nooit voorvallen dat een opleiding vol zit of zo! En wauw een opleiding Boekhandel en Uitgeverij, klinkt wel goed 😀 Statistiek en bedrijfseconomie dan weer niet :p (Statistiek was in de richting Journalistiek nét afgeschaft toen ik begon OEF!) Maar idd zoals je zegt: het kan raar lopen! ^^

   • Dat is alleen bij hele populaire opleidingen hoor! Dezelfde Journalistiek opleiding in Zwolle (oosten van het land) kon je zo inkomen. Ik had alleen net zoals jij absoluut geen zin om op kot te gaan, vooral niet in Zwolle :’)

    Boekhandel en Uitgeverij is daarna Media en Informatiemanagement geworden, dus hij bestaat als opleiding al een lange tijd niet meer. Maar ze hadden wel vakken als redactie enzo, en daar heb ik een hoop van geleerd wat betreft redigeren. En lettertypes/fonts en magazines, haha! Toch niet voor niets geweest, dat jaartje 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s