Grenzeloos (Lis Lucassen) *****

grenzeloos

Hallelujah, de grote uitgeverijen hebben eindelijk door dat NA van eigen bodem een serieus gat in de Nederlandstalige markt is/was! Selfpubs bij de vleet in dit genre, maar super dat Lis Lucassen/Olga Hoekstra nu deze lans mag breken met haar boek ‘Grenzeloos’. New Adult & ik hebben een beetje een wankele relatie, maar deze wilde ik toch echt proberen, gezien ik de auteur ook al op heel wat events ontmoet heb de afgelopen jaren. De Amerikaanse setting met een Nederlands personage sprak me alleszins helemaal aan! Maar hoe verliep het lezen dan?

Wel, zeer vlot! Naast ‘Ijskoud’ van Jennifer Armentrout is dit mijn favoriete NA die ik tot dusver gelezen heb. Hoewel de spanningsopbouw tussen Thor en Becca slim is aangepakt, waren de ‘sexual tension’ of seksscènes zelf voor mij niet de sterkste kant van dit boek. Die lag wat mij betreft eerder in het complexe en boeiende backgroundverhaal van Becca, waarover je mondjesmaats meer te weten komt.

Ik weet eigenlijk pas sinds zeer recent (met dat vaccinatiegedoe op Twitter) dat er in Nederland nog echt extreem religieuze gebieden zijn die ze zelfs een ‘Bible Belt’ noemen. Wel schrikken als Vlaamse vrijzinnige als je dan je leest over van die mensen die qua mentaliteit bijna Amish leven, op amper een paar uurtjes rijden! o_O Hier is alles veel gematigder en speelt religie amper een rol bij mensen van mijn generatie. Zeker een interessante en relevante/actuele achtergrond dus om vanuit te vertrekken die op natuurlijke wijze innerlijke conflicten in het verhaal integreert.

Emotioneel gesproken was Becca ook een goed uitgewerkt, relatable personage waarin heel wat meisjes/vrouwen zich zullen herkennen. Thor vond ik oké, maar wel een tiiiiikkeltje awkward dat ik pas halverwege het boek door had dat hij van Afro-Amerikaanse origine was, want ik beeldde me dus echt meer een Latijns-Amerikaans type in somehow? Denk dat ik daar ergens heb overgelezen in het begin, oeps. XD

Soit, als je houdt van alfamannetjes en ‘good girls’ met toch een diepere laag onder en niet vies bent van wat Amerikaanse clichés, is dit echt een enorm tof boek. Vergelijkingen tussen NL en de VS zorgen voor een toegankelijk uitgangspunt voor lezers uit de lage landen. De schrijfstijl is ook on point, al komen Vlaamse lezers wellicht wat termen (bv: propedeuse, jus d’orange) en uitdrukkingen tegen die erg Hollands aanvoelen. Geen probleem mee in de dialogen van Becca (die ook echt Hollands is natuurlijk), maar soms wel wat gek uit de mond van Amerikaanse studenten. Maar dat heb je evenzeer in vertaald werk van buitenlandse NA-auteurs dus zeker geen reden om de voorkeur te geven aan ‘big names’ ten opzichte van deze schrijfster van eigen bodem!

Een aanrader dus, ook voor mensen die net als ik niet altijd 100% wild zijn van NA. Het vervolg ben ik echter niet van plan te lezen, want dat gaat helaas over het minst sympathieke personage en ik heb echt 0,0 geduld met drunk drivers (zelfs na bekering krijg deze dude een dikke nope van mij). Maar soit, laat dat de pret van ‘Grenzeloos’ zeker niet drukken!

Conclusie: Wat voor mij een goede NA maakt is als het verhaal ook na de seksscènes te schrappen overeind blijft, en dat is met Grenzeloos zeker het geval. Applausje dus voor Olga/Lis, moge ze nog veel succesvolle boeken zoals deze schrijven want lord knows dat de Nederlandstalige markt hierin meer lokale auteurs kan gebruiken!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s