Before I let go (Marieke Nijkamp) *****

9200000085978276

Dit boek stond niet spontaan op mijn TBR, maar toen ik een exemplaar won bij de boekenclub (thx!) besloot ik het toch een kans te geven. Marieke Nijkamp kende ik natuurlijk al van haar boek ’54 minuten’, maar daarvan was ik in tegenstelling tot de meeste andere lezers niet echt onder de indruk. Na Marieke gezien te hebben op de Boekenbeurs vond ik haar natuurlijk wel een toffe auteur als persoon en haar internationale succes is op z’n minst gezegd indrukwekkend (hear hear voor lokale auteurs die ook de Engelstalige markt veroveren!) maar anyways, geen superhoge verwachtingen dus.

Moest het niet duidelijk zijn aan mijn vijfsterrenrating: mijn verwachtingen zijn serieus overtroffen! Zo simplistisch als ’54 minuten’ was, zo complex is ‘Before I let go’. Dit boek is enorm atmosferisch geschreven en op dat vlak met bitter weinig contemporary YA’s te vergelijken. Verwacht zeker geen realisme, maar wel een mysterieus verhaal dat je meesleurt van begin tot einde. Dat dorpje … I loved it! Het is haast een personage op zich. Daarnaast komen de randpersonages ook mooi uit de verf. Zo schildert Marieke Nijkamp een enorm sfeervol beeld van de mensen, setting, emoties, gebeurtenissen …
Je moet er wel rekening mee houden dat je hier te maken krijgt met de grootste Manic Pixie Dream Girl ever. Die trope vond ik anno 2004 ofzo helemaal geweldig, maar in 2018 heb ik het er moeilijker mee. (Ik denk spontaan aan ‘Sterrenstof’, bah!) Echter vond ik het hier wel werken omdat de hele sfeer van het boek zo absurd is dat een “doodnormaal” personage gewoonweg niet gepast zou hebben. Ook de manier waarop mental health en diversity qua seksuele oriëntatie erin verwerkt is is heerlijk subtiel.
Het einde was wel een beetje abrupt en mocht wat mij betreft wat verder uitgediept zijn, maar soit, ik heb enorm van deze read genoten en het verhaal heeft me zodanig verrast dat ik niet anders kan dan vijf sterren geven. Zo zie je maar: een auteur “afschrijven” na één bah-boek is (soms) echt niet nodig. Wie weet ontpopt Marieke zich wel tot een echte literaire chameleon die ons met elke nieuwe publicatie danig verrast!

One thought on “Before I let go (Marieke Nijkamp) *****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s