A writer’s journal: VaNoWriMo, day 18

Op 2 juni begon ik met VaNoWriMo, mijn persoonlijk schrijfprojectje waarbij ik hoop op 2 maanden tijd een manuscript van zo’n 75.000 à 80.000 woorden af te werken. Intussen zijn we 18 dagen verder en is het hoog tijd voor een kleine tussenstand!

Ik ben blij dat het me gelukt is om, met uitzondering van 1 of 2 dagen, denk ik, elke dag een stukje te schrijven. Soms maar 700 woorden, maar andere dagen vlot over de 2000 woorden. Zo gaat het natuurlijk lekker vooruit! Maar zoals je misschien al kan raden door het feit dat ik nu een blogpost aan het typen ben in plaats van verder te werken aan mijn VaNoWriMo-manuscript, gaat het de laatste dagen ietsje trager vooruit …

Het begin van dit nieuwe boek stond al maanden glashelder te wachten in mijn hoofd tot ik het neerschreef. Maar na 29.000 woorden begin ik mezelf richting “de grijze middenzone” te schrijven. Het einde, dat is dan weer klaar als een klontje. Maar om daar te geraken moet ik nu dus voorbij het iets minder duidelijke middelstuk … Het lukt nog wel – geen writer’s block so far – maar gaat een pak trager dan voorheen en ik moet vaker even een stapje terugnemen voor ik verder kan schrijven.

Toch zie ik het nog helemaal zitten om de first draft van dit verhaal af te werken binnen de tijdspanne die ik mezelf heb opgelegd. Ik denk dat ik zelfs een tikje voor op schema lig. Dus zolang dat grijze middenstuk niet in een put vol drijfzand verandert, ga ik het wel halen. Intussen zijn sommige personages een beetje anders geworden dan voorzien en vrees ik – zoals ik dat vaker heb, tijdens het schrijven – weer dat ik iets hopeloos cliché aan het schrijven ben, maar ach. Of dat zo is, zien we wel weer als het af is.

Nog 45 à 50.000 woorden te gaan!

One thought on “A writer’s journal: VaNoWriMo, day 18

  1. […] Na 18 dagen zat ik al aan bijna 30K, dus de start van mijn VaNoWriMo-project was hoopvol. Maar ja, alle begin is moeilijk makkelijk (dat spreekwoord slaat nergens op wat boeken schrijven betreft, dus ik verbeter het even) en afwerken een pak moeilijker. Na 50.000 woorden verlies ik doorgaans mijn aandacht en wil ik iets nieuws beginnen. Ook bij dit project heb ik me eventjes door dat late middelgedeelte moeten worstelen … […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s