Zand Erover (Elsbeth Witt) *****

zanderover

Boeken die je vrij snel na de release koopt, maar die dan toch jaren ongelezen in de kast staan. Herkenbaar? Zand Erover was zo’n verhaal, maar op een dag voelde ik het aan mijn spreekwoordelijke theewater: today is the day! Vanaf pagina één voelde ik dat ik een klik had met dit verhaal en dat Elsbeth Witt na de luchtige Barista-trilogie ook met haar serieuzere chicklit niet teleur zou stellen. Ik wilde geen seconde stoppen met lezen en tegelijkertijd toch elke mooi verwoordde zin koesteren – dat is voor mij zeerrrrr zeldzaam.

Zand Erover introduceert ons meteen een hele cast aan kleurrijke randpersonages. Het eilandleven wordt op deze manier goed omkaderd door de bewoners zelf. Ik hield enorm van de setting op het winderige, regenachtige Vlieland (ik wil er nu echt eens een keertje naartoe!) en bewonderde de manier waarop de auteur het allemaal wist te omschrijven. Je voelt je echt op eilandvakantie tijdens het lezen van dit boek.

Die verhaallijn met het feest van de beroemde dame was geniaal en hoewel de grote plottwist niet erg onvoorspelbaar was, is het gewoon om van te smullen dat jij al lezer al voelt afkomen wat er gaat gebeuren terwijl het hoofdpersonage nog in het duister tast. Je zou het op basis van de cover misschien niet helemaal zeggen, maar dit boek heeft alle elementen van een typische chicklit – in the best way possible!

Toch bevat het ook emotionele content die een eerder serieuze ondertoon heeft. Ik leefde zo hard mee met het hoofdpersonage en kon me goed in haar verplaatsen. Niet omdat ik zelf iets vergelijkbaars heb meegemaakt of zo, maar gewoon omdat het zo treffend geschreven is. Hier en daar een humoristische insteek in de observaties van het hoofdpersonage maakt het geheel af. Wat de romance betreft was ik eerder Team The Other Guy maar toch liet de conclusie me zeker niet met een wrang gevoel achter; het klopte gewoon en alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Love it when that happens.

Valt het op dat ik een tikkeltje verliefd was op dit verhaal? Elsbeth Witt heeft een enorm mooi, diepvoelende en sfeervolle roman neergezet in Zand Erover. Als je houdt van chicklits/romans van eigen bodem met de perfecte balans tussen romantiek, drama en character development kan ik je dit hartverwarmende verhaal voor 100% aanraden. Het slaagt erin tegelijkertijd niet cliché te zijn terwijl het toch alle boxen van een goede chicklit afvinkt. Een van mijn favoriete boeken die ik dit jaar gelezen heb, sowieso.

2 thoughts on “Zand Erover (Elsbeth Witt) *****

  1. Jaaa, ik vond dit ook zo’n fijn boek! Ik heb hem gelezen rond de jaarwisseling, en het is absoluut ook een van mijn favorieten van het jaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s