Schotlaaaaand!

Als je me volgt op social media heb je het wellicht al gezien: in augustus ging ik op vakantie naar het mooie Schotland. Het was ons eerste bezoek aan het land van doedelzakken en haggis en zeker voor herhaling vatbaar. Voor wie het boeit: een kort verslagje. Voor wie het niet boeit: daag!

Edinburgh

Edinburgh is niet alleen een heel mooie maar ook een heel gezellige stad. Er hangt gewoon een superpositieve vibe en het voelt helemaal niet zo grootstad-achtig aan, terwijl het toch bruist van leven, geschiedenis en cultuur. We waren toevallig daar tijdens Fringe Festival waardoor er extra veel street performers en zo waren – dat speelde natuurlijk ook wel een beetje mee in onze ervaring van de stad. Alleszins zou ik er zeker nog een keertje naar terug willen gaan! Er valt nog zoveel te doen dat we nu niet in onze korte trip gepropt kregen. Ook voor Harry Potter-fans is het echt een topstad. In de luchthaven was zelfs een hele HP-shop!

DSC00244

The Real Mary King’s Close

Geen catchy naam (ik moet altijd vijf minuten nadenken over de woordvolgorde, haha), wel een leuke attractie. Hier gingen we ‘s avonds laat met een gids in period clothing op pad in een ondergronds stratennetwerk. Vroeger was het gewoon open, maar toen hebben ze er een gebouw op gebouwd (logica?) en dat zorgt voor een speciale, ingesloten sfeer. Beetje spooky, maar ook heel interessant naar lokale geschiedenis toe. Zeker een aanrader!

Edinburgh Dungeon

Na de dungeons van York en London is dit al de derde die we bezoeken. Dat we fan zijn van dit concept mag dus duidelijk zijn. Voor wie het niet kent: de Dungeon is een attractie die interactieve historical re-enactments verzoent met humor en horror. Je wordt met een groepje door verschillende kamers geleid en acteurs doen er alles aan je te doen schrikken én lachen. Leerrijk en gewoon heel erg leuk voor iedereen die wel houdt van een beetje griezelen. Bascially is het hier gewoon elk seizoen Halloween. En ik heb ZO veel respect voor de (veelal erg jonge) acteurs die hier het beste van zichzelf geven.

Edinburgh Castle – guided tour

Natuurlijk is Edinburgh Castle bezoeken een must voor iedereen die afzakt naar de Schotse hoofdstad. Wij kozen voor een gegidste rondleiding via Sandemans. Die was er interessant en goed gebracht door onze (grappig genoeg Canadese) gids. Wel vonden we het jammer dat we niet langer konden blijven, want na de tour hadden we niet meer zoveel tijd alvorens we moesten vertrekken naar het volgende onderdeel van onze reis. Bezoek je dus het kasteel, dan kan je er gerust een hele dag voor uitrekken! Een drietal uur zoals wij hadden voorzien was echtttttt niet genoeg. Reden om nog eens terug te gaan, dus!

DSC00260

Highlands

Na een flitsbezoek aan Edinburgh reden we door naar ons tweede hotel in de Highlands. Da’s zo’n 3 à 4 uur rijden, maar vanwege de vele tussenstops om foto’s te nemen werd het al snel 5 à 6 uur. Op de heenweg namen we de korte weg (A9), op de terugweg de lange weg (A82). Die tweede was qua natuur veel indrukwekkender, waardoor we om de haverklap moesten stoppen om het uitzicht vast te leggen op de gevoelige plaat. Hoge bergen, watervallen, knalgroene vergezichten en meren die glanzen als een spiegel … Hier heb je het allemaal. Het was er flink winderig, maar we hadden tussen de buien door ook mooie zonnige periodes. Een perfecte mix van het typisch Schotse weer dus.

DSC00718

Loch Ness

De exhibition in het Loch Ness Visitor Centre vond ik persoonlijk een beetje tegenvallen. Er leek geen enkele update meer gedaan te zijn sinds de jaren negentig en dat zorgde voor een nogal gedateerde beleving. Als grote Nessie-fan (naamgenoot!) was dat dus wel een beetje jammer, maar het boottochtje op het loch maakte veel goed. Hier kreeg je ook de info van de expo dus als je niet zo houdt van tentoonstellingen kan je die prima skippen en alleen de boottocht doen. We maakten uiteraard van de gelegenheid gebruik om souvenirs te kopen. Heel. Veel. Souvenirs.

DSC00501

Inverness

Inverness is de grootste stad van de Highlands en lag op zo’n 40 minuutjes van ons hotel in Foyers (aan Loch Ness zelf). Persoonlijk vond ik het niet echt de moeite waard. Waar Edinburgh echt een stad met een ziel en een fijne vibe was, vond ik Inverness nogal doorsnee, met veel duidelijkere grootstadproblemen zoals armoede, openbare dronkenschap en nukkige locals. Onze ervaring hier was natuurlijk maar een momentopname van een paar uur, dus het kan best dat Inverness op een ander moment of net wat andere plekken veel gezelliger is, maar het was wat mij betreft gewoon vergelijkbaar met Hasselt of zo. Heel gewoontjes.

Conclusie?

Onze Schotland-trip was dus een ‘Schot’ in de roos (hahahahaha PUNS) en had er gerust wekenlang kunnen spenderen. Maar gezien onze lieve kat Maple thuis op ons wachtte, werd het een mini-roadtrip met slechts 4 overnachtingen. Op die tijd hebben we dankzij een rigoureuze planning wel heel veel gezien gekregen. Oh ja, en het rijden aan de andere kant van de weg viel goed mee (althans volgens mijn man want ik heb natuurlijk geen rijbewijs ;-)). Vooral in de Highlands kan je veelal rustig rijden, enkel in de stad was het soms spannend. Maar de huurauto heeft het overleeft zonder een krasje, en wij ook, so I call that a succes!

Ben jij al in Schotland geweest of staat het nog op je travel bucketlist?

5 thoughts on “Schotlaaaaand!

  1. Ooo, Schotland! Ik hou zo van dat land. Jullie hebben veel gedaan en gezien in zo’n korte tijd! Ik kan me heel goed vinden in je ervaringen. Ik vond Inverness ook echt zwaar tegenvallen. Gelukkig was ik er maar een middagje. Glasgow vond ik dan wel weer een heel toffe stad, met echt zo’n rauwe urban feel.

  2. Oooh, zalig! Ik ben er zelf nooit geweest, maar ik wil al jaren gaan! Afgaande op wat jullie allemaal hadden bezocht, was ik verrast om te lezen dat jullie er maar 4x zijn blijven slapen, haha.

  3. Ah wat tof! Ik ben zelf nog nooit in Schotland geweest, maar het ziet er zó mooi uit. Lijkt me echt heel erg leuk. En nu ben ik toch wel benieuwd naar je vele souvenirs 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s