Heerestraat en Rozenlaan (Carlie van Tongeren) *****

*4,5 afgerond naar 5 vanwege het leesplezier en de hoge kwaliteit van redactie!

heerestraat
Heerestraat en Rozenlaan is een zalig boek. Daar wil ik even mee starten, want na mijn vorige blogpost over NL-VL (en ander gek woordgebruik :-)) leek het misschien een beetje alsof ik mijn kritiekhoedje op had! Terwijl ik eigenlijk superhard genoten heb van het eerste Blossom Books-boek van eigen bodem.

Nou ja, op dat eerste hoofdstuk na dat, want dat was echt wel een train wreck waarin ik me totaal niet kon oriënteren. Het leek alsof er een stuk uit geschrapt was, waardoor er niets meer van opbouw overbleef. Staat je eerste hoofdstuk zo los van de rest, dan noem je het beter een proloog, zodat lezers zich verwachten aan iets dat een beetje buiten de normale leesflow valt. Sowieso is het al lastig om in je eerste scène meteen met 5 personages te smijten en dan ook nog eens superveel vuurwerkgerelateerde termen te gebruiken die een (Vlaamse) leek niet kent. Ik dacht even dat het niet goed ging komen tbh!
Maar dus, vanaf hoofdstuk 2 ging het gelukkig een pak vlotter! Eigenlijk is Heerestraat en Rozenlaan een snugger uitgekiende mix van de populaire boeken DIMILY, It Only Happens in the Movies en Love & Gelato. Ik ben zeker fan van de stiefbroer-trope, genoot enorm van het vakantiehoofdstuk (mocht écht langer zijn wat mij betreft!) en vond de manier waarop de scheiding wordt uitgelegd heel treffend. Een goede combo van verhaallijnen, dus. Wel had ik soms een beetje té het gevoel alsof het subplot van Holly Bourne’s bovenvermelde boek hier als hoofdplot werd benut. Het gedrag van de ouders en de manier waarop het hoofdpersonage daarmee omgaat is immers erg gelijkaardig imho. Ook in de WhatsApp-gespreken had ik soms een dejà-vumomentje naar It Only Happens in the Movies. Alleszins wel fijn om te ontdekken dat ook schrijvers van eigen bodem dat internationale kwaliteitsniveau kunnen halen!
Op voorhand was ik een beetje bang dat dit boek te kinderachtig zou zijn. Als ik niet actief was in de blogwereld, zou ik het boek in de winkel nooit hebben opgepikt, omdat de cover eerder aanvoelt als een jeugdboek dan een YA. Toch vind ik de cover wel mooi en toepasselijk, ik zou alleen de poppetjes hebben weggelaten om een iets volwassenere uitstraling te bekomen. Zeker aangezien er vrij openlijk over seks wordt gepraat met niet-verbloemde termen, kan het een beetje misleidend zijn om zo’n jeugdige cover te gebruiken.
Nog wat random pijnpuntjes:
  • In het begin wordt er flink veel gevloekt met een vrij vulgaire woordenschat. Shit en fuck, daar zou ik me niet aan gestoord hebben. Maar lullen en wijven en zo vind ik persoonlijk nogal smaakloos. Snap dat dat een persoonlijk dingetje is, maar wilde het toch even aankaarten.
  • De naam Mark is toch echt iets voor 45+, nee? Niet de meest eigentijdse keuze voor een 17-jarige love interest, zeker aangezien zijn zus wel een moderne naam heeft (Lindi) en dat dus niet zo matcht in mijn hoofd. Tja sorry, ik vind naamgeving superrrrbelangrijk.
  • Introbrieven van uitgeverijen aan het begin van een boek zoals in The Fandom en ook hier, nee, ik ben daar niet voor. Het komt zo enorm commercieel over, terwijl een boek toch nog in de eerste plaats moet overkomen als iets dat uit het hart van de auteur komt. Wel zou dit mooi geweest zijn als afsluiter. Nu is het zo van: “Dit zijn de redenen waarom je dit boek goed MOET vinden!” Aan het einde zou het bescheidener geweest zijn: “Je vond dit boek goed? Wij houden er ook enorm veel van.” Jammer ook dat er geen dankwoord was.
  • Dit boek maakt best grote tijdssprongen, wat ik niet zo gewend ben van YA. Misschien was het leuk geweest als er datums bovenaan de hoofdstukken stonden? Soms was ik een beetje in de war welk seizoen het nu was. Je gaat heel snel van winter naar zomer zonder dat je dat “gevoel” subtiel meekrijgt via kledij en vermeldingen van temperatuur of weersomstandigheden etc. Op het einde sneeuwde het opeens en besefte ik dus dat er een jaar was voorbijgegaan zonder dat ik het door had. Er wordt wel melding gemaakt van eindexamens enzo maar dat snapte ik niet zo goed want het leek zo verspreid te zijn (bij ons heb je alleen examens na elk trimester?)

Maar alles samengevat vond ik dit boek dus echt een toppertje van eigen bodem. Ik had ‘the feels’ (heb ik niet zo vaak), waardeerde de humor, vond de personages enormmmm goed uitgewerkt en had altijd altijd altijd zin om verder te lezen. Ook de berichtjes en dagboekstukjes tussendoor maakten het luchtig leesvoer, terwijl het toch een serieus en belangrijk onderwerp van echtscheidingen aansnijdt! Ik vraag me echter af of ik dit had willen lezen toen ik tiener was en mijn ouders aan het scheiden waren … Volgens mij was het dan ‘too close to home’ geweest. Nu als volwassene, kan ik de waarde van een dergelijk verhaal wel des te meer appreciëren.

Dit alles in acht genomen, kan ik niet anders dan de volle 5 sterren toekennen! Ik was echt enthousiast en zal het boek zeker aan iedereen aanraden. Er was – zelfs volgens mijn kritische normen – bijster weinig ruimte voor verbetering, dus chapeau. Ik ben zeker benieuwd naar meer boeken van deze auteur, en binnenkort komt er al eentje uit die zeker op m’n leeslijstje gaat. Alleen hoop ik daarbij dat ze wel iets meer rekening houden met lezers uit het Vlaamse taalgebied!

4 thoughts on “Heerestraat en Rozenlaan (Carlie van Tongeren) *****

  1. Ik vind introbrieven van uitgeverijen juist wel heel leuk. Dat lees je niet vaak waarom juist een uitgeverij kiest om dit boek uit te geven. En ja, een dankwoord is ook echt een must. Zonder dankwoord voelt een boek echt onaf. Ik heb nog die closure nodig van de auteur, haha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s