1 jaar freelance, komt er nog 1 bij?

Vorig jaar maakte ik de switch van fulltime naar 4/5de, maar die ene dag bleef niet lang onbenut: ik richtte met Platypus Copy & Creation mijn eigen activiteit in bijberoep op en kon zo aan de slag als freelance copywriter en sporadische designer/illustrator.

platypus omslagfoto

Al snel enkele supertoffe opdrachten op mijn bord en het thuiswerken vind ik zooooo heerlijk! (Gezelschap van de kat = beste gezelschap). Maar … Nu is het natuurlijk een beetje vlees noch vis. Ik heb niet die totale vrijheid van een fulltime freelancer, maar wel heel wat administratie die erbij komt kijken. Voordeel is dat ik wel nog een vast maandelijks inkomen heb en dus nooit in de onzekerheid zit als een klant niet meteen betaalt of een opdracht niet doorgaat. Nadeel is dat het thuis geen stressvrije omgeving meer is, nadat ik thuiskom van kantoor.

Ik schipper dus zowat tussen werknemer en bijberoeper en dat is eigenlijk geen geweldige combinatie, heb ik het afgelopen jaar ondervonden. Vooral dat boekhoudkundige gedoe is voor mij een zware last. Meteen al gedoe met de sociale zekerheid omdat ik per abuis 71 cent te weinig had betaald … Het is écht éxact zo bureaucratisch als je je voorstelt! Nou, op zich snel gefixt hoor, maar het is toch weer een extra kopzorg, zo van die kleine dingetjes die mislopen. Allerlei extra brieven in de post (ja, old skool, heel vervelend) waarvan je de helft niet eens begrijpt … Pfff.

En zwijg me over factureren! Dat HAAT ik dus! Maar natuurlijk wel een must, want je hebt veel kosten als bijberoeper (provinciebelasting, 3-maandelijkse sociale zekerheid van bijna 80 euro, boekhouder …). Heb ik überhaupt wel winst gemaakt? Geen idee eigenlijk!

Je hoort het al: mijn totale gebrek aan administratief talent bleek een nog groter struikelblok te zijn dan verwacht – meteen ook de reden dat ik destijds niet durfde helemaal freelance te gaan (thank god voor zelfkennis). Ik ben wel blij dat ik het geprobeerd heb maar in december sta ik zeker en vast voor de keuze of ik hier wel of niet mee door wil. Momenteel ben ik er nog niet uit. Ik zou dolgraag meer illustraties maken en 100% from home werken, maar zoals het er nu voorligt is dit toch niet dé manier voor mij. Something to think about …

Deel gerust jullie tips of bemerkingen als je hier ook ervaring mee hebt, daar ben ik immers zeker benieuwd naar!

One thought on “1 jaar freelance, komt er nog 1 bij?

  1. Oh dit is zooo herkenbaar! Ik vind thuis werken en flexibel kunnen plannen echt heerlijk, maar idd.. ik werk daarnaast ook in loondienst waardoor je toch niet zo flexibel kan zijn als je wilt (lees: na je werkuren nog moeten stressen over freelance deadlines). En die administratie is echt BAH! En als het dan helemaal fout gaat een klant die zijn factuur al maanden ‘vergeet’ te betalen…

    Haha je stukje ‘Heb ik überhaupt wel winst gemaakt? Geen idee eigenlijk!’ is ook echt veel te herkenbaar :’D Zelfde keuzestress dus hier!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s