Schaduw van de Tijd (Jen Minkman) ****

schaduw

Boeken die geïnspireerd zijn door Twilight: soms heb je flauwe afkooksels zoals Evermore (tenminste, dit voelde voor mij als een Twilight-afkooksel), maar evenzeer heb je pareltjes zoals Schaduw van de Tijd. Die – veel zeldzamere – boeken geven een volledig originele draai aan het hart van Twilight zonder er in de verste verte een kopie van te zijn. Best grappig trouwens dat zowel mijn eigen engelenboek als dit Native American liefdesverhaal dus in feite op hetzelfde boek geïnspireerd zijn, terwijl ze zo goed als niets met elkaar gemeen hebben!

Behalve dan dat ze allebei supertof zijn natuurlijk B-) *mic drop*

Mijn zin om eindelijk in dit boek te starten ontstond dankzij een aflevering van Ghost Adventures over skinwalkers (gave me the creeps). En ik werd niet teleurgesteld toen ik aan het lezen ging! Ik vond Schaduw van de Tijd echt geweldig, zeker en vast het beste boek van Jen dat ik tot dusver gelezen heb. De hoeveelheid research die hierachter zit is ZO indrukwekkend, echt wauw, ik zou het niet kunnen. Elk detail klopt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de soort meel die Hannah koopt om frybread te maken. Dat zijn details die je normaal gezien alleen maar in je verhaal krijgt als je iets heel dicht bij huis schrijft. Ik hou enorm van zulke details!

Verder genoot ik ook van de vriendschappen en diverse liefdesrelaties, die heel organisch groeien en oprecht overkomen. Dit aspect voelde wat mij betreft 100% authentiek en realistisch aan. Net zoals de main romance, die best swoonwaardig is (hallo Josh!) en me moeiteloos met zich mee wist te sleuren als een flash flood van emoties. Ergens deed dit boek me een klein beetje denken aan Crow Mountain, maar die vergelijking is alleen maar positief!

De flow van het verhaal verliep erg prettig, in de zin van dat spanning en rustmomenten elkaar mooi afwisselen. Je krijgt er ook een echt vakantiegevoel door, gezien Hannah regelmatig op excursie gaat. Doordat Jen zoveel research heeft gedaan naar de omgeving, voelt het echt alsof je zelf die prachtige omgeving met rijke, soms tragische, soms wondermooie historiek aan het verkennen bent. Ik hou sowieso heel erg van verhalen met Native American-invloeden. Of dat vanwege Jacob Black is of gewoon de interessante spiritualiteit, weet ik niet. Maar alleszins: dit boek lag zo hard in mijn straatje!

Treurig dus dat ik geen vijf sterren kan geven, maar helaas, jullie kennen mijn regel intussen: rokende personages zijn een doodssteek voor dat laatste, ultieme sterretje. Welke zus koopt nu drie pakjes sigaretten voor haar broer? Wil je dat hij longkanker krijgt dan? Aargh, dit maakt me zo kwaad! Gelukkig was Josh hier nog een voice of reason waarin ik me kon vinden, maar Hannah en haar broer hebben helaas toch enkele onvergeeflijke zonden begaan op gezondheidsvlak (en “rolmodel in YA”-vlak) dus tja. PS: de oplettende lezer zal merken dat ik een ander boek met een rokend randpersonage wel 5 sterren gaf onlangs maar [SPOILER ALERT] hij bleek achteraf the bad guy te zijn dus in dat geval vergeef ik het volledig en juich ik het zelfs toe! ROKERS ZIJN EVIL HOERA! #uitzondering.

Oké, back on track: Schaduw van de Tijd is een heerlijk, origineel, romantisch en diepzinnig boek dat je verrast met humor, symboliek, een toffe schrijfstijl en entertainment van cover tot cover. Ik heb er enorm van genoten en ben massaal onder de indruk door het hoge kwaliteitsniveau en de schitterende uitwerking. Zijn dat genoeg bijvoeglijke naamwoorden? Let it be known: IK BEN FAN! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s