Fataal Spel (Chinouk Thijssen) *****

fataal spel

Het Clavis Book Café in Hasselt was voor mij natuurlijk de uitgelezen gelegenheid om de nieuwe Chinouk Thijssen te kopen en laten signeren. Voor 15,95 euro was ‘Fataal Spel’ dan ook nog eens een koopje! Oké, met z’n 200 pagina’s is het dan wel geen dik boek, het zit wél van cover tot cover propvol spanning – dus in die zin krijg je zeker en vast waar voor je geld.

Hoewel YA thrillers niet tot mijn favo genre behoren (en ik dus ook niet superveel vergelijkingsmateriaal heb) was ik erg aangenaam verrast door de originele invalshoek en eigentijdse setting van ‘Fataal spel’. Sowieso voelde ik me van al Chinouks boeken al het meeste aangetrokken tot dit verhaal gezien er ook een paranormale twist in zit. Loved it! Het concept van de tweelingzielen vond ik erg tof en op een waardevolle manier geïntegreerd in de verhaalstructuur.

Wat me sterk opviel is hoeveel Chinouk als auteur geëvolueerd is sinds een ouder boek dat ik van haar las, namelijk Blindelings. Toen vond ik de psychologie van de personages wel al goed in elkaar zitten, maar dit verhaal van haar hand krijgt toch een streepje voor: heden en verleden zitten veel complexer verweven, tal van betrokken personages maken zich verdacht en dan weer onverdacht PLUS de stakes zijn nog veel hoger. Want wanneer het leven van je zusje op het spel staat, ga je tot het uiterste … Zo ook de personages. Om het in het Engels te zeggen: this book doesn’t pull any punches!

De achterliggende motivatie van de slechterik vond ik ook supergoed gevonden en moreel erg interessant als ‘grijze zone’. Ik ga niets verklappen, maar ik denk dat het veel jongeren kan doen nadenken over hun daden, en dat is in YA toch mooi meegenomen. Wat ik er zelf als “iets ouder persoon” van onthou is dat daders slachtoffers kunnen worden en slachtoffers daders. En dat gaat soms erg ver … Het einde stelde niet teleur en de pagina’s vlogen erdoorheen! Ik las dit boek op 2 daagjes uit dus de bewering dat dit een pageturner is, is zeker terecht.

Chapeau Chinouk, je hebt mijn verwachtingen overtroffen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s