Uncategorized

Vallen (Jackie Van Laren) **

vallen

Dus, ik heb … meningen over dit boek. De cover is superzomers, vrolijk en lief. Het verhaal was dat … niet. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik tot ongeveer halverwege dacht dat dit een zeer doorsnee driesterrenboek was met enkele dingen die bovengemiddeld waren (rijke schrijfstijl, al was het niet helemaal mijn ding) en dingen die ondergemiddeld waren (het extreem Vlaming-onvriendelijke taalgebruik en de vieze vieze love interest).

Drie sterren dus, dacht ik. Maar het eind … Nee, die laatste 100 pagina’s had ik echt problemen met dit boek. Ik heb HARD met mijn ogen gerold en veel irritatiemomentjes gekend. Daarom vind ik het uiteindelijk toch eerlijker om af te ronden naar beneden. Twee sterretjes dus …

Het begon al meteen met het feit dat ik het te abrupt vond beginnen. Ze waren in feite al verliefd op elkaar voor je als lezer wordt uitgenodigd om mee te kijken. Dat vond ik erg jammer, want ik had het gevoel dat ik iets cruciaal gemist had. Hierdoor kreeg ik niet de kans om in de gevoelens van het hoofdpersonage te stappen en moest ik al meteen bijbenen. Rare keuze.

Eén van de grootste problemen die je kan hebben bij een chicklit is natuurlijk als de love interest niet jouw ding is. Roar is niet bepaald even leuk als Roar uit Under the Never Sky. Hij wordt beschreven als een soort van bejaarde rocker? Ik snapte er niets van. Dit boek komt uit 2016 maar ze beschrijven hem dus als iemand met een leren broek, zweterig borsthaar (kots), lang haar, een kruisje aan een leren veter rond zijn net, openstaand satijnen zwart hemd (WHAT THE FUCK NEE BAH BAH BAH) en meer van dat “lekkers” om in in het Nederlands te zeggen. Ik probeerde het absoluut niet sexy beeld dat ik van hem had te vergeten, maar steeds weer als zijn uiterlijk beschreven werd zag ik dit.

giphy (20)

Echt zo’n enorme afknapper jongens :’) En zijn persoonlijkheid, nee daar moest ik ook niets van weten. Al dat gevloek tegen een driejarige jeeeeetje, aantrekkelijk hoor. Zijn drug- en drankgebruik, zijn vodderige kledij … Ik zou echt met een boog om hem heen lopen. Dus eh ja, de vlinders voelde ik niet echt, zeg maar.

Volgend irritatiepunt: waarom geen Nederlands hoofdpersonage? Ik vond het echt nul komma niks bijdragen dat Anne uit Londen komt – in tegendeel. Ik snap dat de auteur trouw wilt blijven aan de “klassieke chicklitstijl”, maar er is echt helemaal niks mis om daarin je eigen cultuur te verwerken. Zeker gezien deze keuze enorm haaks staat op het feit dat dit geschreven is in wat ik alleen maar kan omschrijven als Hollands dialect. Ik snapte heel wat uitspraken niet en door dat taalgebruik werd ik vaak uit het verhaal gesleurd.

Enkele voorbeelden (er waren er nog 10.000 meer hoor):

  • Plaat voor me harses
  • Snufferd
  • Lelijk zijn (i.p.v. doen)
  • Tot het gaatje gaan
  • Bellen die hap

In zo’n geval vraag ik me echt af of het nu zo veel moeite is om zo’n uitgave even te laten nalezen door een Vlaming. Jeetje. Deels hoort het gewoon bij hoe Roar praat (oh help ik haat Roar echt, ik voel het alweer terugkomen), maar bepaalde dingen hadden echt wel wat meer algemeen Nederlands gekunnen. Dat brengt me naadloos over naar de volgende stoorfactor: het gebruik van het woord ‘mop’ als koosnaampje. Nee, nee en nog eens nee. In het begin snapte ik het nog wel dat hij haar zo noemde, gezien er nog wel wat afstand tussen hen zit. Maar een vent die je IN BED aanspreekt met ‘mop’ hahahahaha neeeeeeeeeee stop ermeeeeeee je bent viesssssssss XD

Vies vies vies. Bah.

[SPOILERS]

Ook zijn gedrag naar haar toe vond ik onbehoorlijk. “We doen niets, mop”, zei hij tegen haar in bed (omdat zij een relatie had en het daar – terecht! – moeilijk mee had), en twee minuten later stak hij dan doodleuk zijn penis in haar OKE FIJN IS DAT JE DOET DUS WEL IETS! Sorry voor de grafische verwoording maar eh, tja. De verheerlijking van het bedriegen van je partner, zelfs al is het een eikel, moet echt eens stoppen. Weg uit het genre, weg ermee. 

[EINDE SPOILER]

Wat dan wél leuk was?

  • De schrijfstijl is degelijk en origineel. Zelfs al is het niet een stijl die ik tof lezen vind, kan ik wel objectief zeggen dat het goed geschreven was.
  • Rowland. Cutie.
  • De side characters met hun eigen verhaallijnen.
  • De sfeer van on the road te zijn vond ik erg fijn, toffe setting dus.

Oké geen samenvattende conclusie ofzo, dit was het.

Advertisements

One thought on “Vallen (Jackie Van Laren) **

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s