Interview met Sanne Hillemans

DSC_2338Auteurs van eigen bodem (voor het gemak rekenen we daar onze lieve Noorderburen ook even bij!) zullen altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Want verhalen van lokaal talent moeten extra hard knokken om er te geraken. Mooi dus als een sympathieke schrijfster zoals Sanne Hillemans erin slaagt om een succesvol selfpubtraject af te leggen!

Haar verhaal Circus Cesaria (en dan vooral de vlotte schrijfstijl van Sanne) wist bij mij alleszins zeker de juiste snaar te raken en ik ben ervan overtuigd dat deel 2 dat ook zal kunnen … Daarom leek het me wel eens tof deze gedreven jongedame aan jullie voor te stellen middels een klein interviewtje!

 

Hoi Sanne!

Beschrijf jezelf in 5 woorden die beginnen met de eerste letters van je naam:

 • Schrijfster
 • Ambitieus
 • Nieuwsgierig
 • Niet gesloten
 • Enthousiast

Hoe ben je op het idee gekomen om je boek in een circussetting te laten afspelen?

Ik kan me weinig herinneren van circusbezoeken als kind, maar toen ik begin twintig was ging ik eens met vriendinnen en terwijl ik daarnaar keek begon ik levens te bedenken bij de mensen die ik in de piste zag. Vervolgens begon ik dat op papier te zetten en liep het allemaal een beetje uit de hand. Circus Cesaria én Ave Cesaria zijn de gevolgen van één middagje naar het circus.

Als Circus Cesaria een film zou worden, welke acteurs zie je dan in de hoofdrollen? 

Er vanuitgaande dat we het lekker lokaal houden: Chantal Janzen en Manuel Broekman als de belangrijkste hoofdpersonages in Circus Cesaria. Ik denk dat zij de personages goed kunnen neerzetten.

(NOTA: Vanessa de Vlaming heeft geen idee wie deze mensen zijn dus Google-links erachter gestoken :-p)

Wat is je lievelingsscène uit deel 1?

Sowieso de scène op het eind. Met Marco. Lezers weten welke ik bedoel J

Welke auteur is je grote idool? 

Ik heb meerdere auteurs die ik volg, maar ik ben op dit moment erg onder de indruk van de Naturals serie van Jennifer Lynn Barnes. Ik weet vrij zeker dat ik al haar boeken nog ga lezen en zit bij elke zin weer gefascineerd te knikken. Mijn grote voorbeeld qua self-publishing is JA Huss.

(NOTA: Oeh ja, Jennifer Lynn Barnes is cool! Al heb ik alleen nog maar haar Fixer-boeken gelezen)

Ben je een plotter of een pantser?

Ik was altijd een pantser eigenlijk. Ik schreef omdat ik het leuk vond dus ik liet gewoon twee personages op papier verschijnen en keek wel wat er gebeurde. Inmiddels ben ik ook wel veel aan het plotten, maar het blijft een wisselwerking. Om inspiratie te vinden hou ik er nog steeds erg van om gewoon maar wat te doen, maar als ik iets wil schrijven dat echt goed in elkaar zit, ga ik wel eerst een geraamte maken.

Je maakt momenteel naam als indieschrijver, welke tips heb je voor nieuwe indies?

Doe veel research. Vraag niet alles aan mensen die het al doen, maar ga eerst urenlang Googlen en ideeën op doen. Vervolgens kun je om ervaringen gaan vragen bij andere indies.

De belangrijkste tip is toch wel om meningen te vragen van anderen over je werk, en dan vooral mensen die je NIET kent. Dingen die in jouw hoofd leuk zijn en goed werken, komen niet altijd zo over en dat kan een afknapper zijn in een boek. Laat het vooral ook redigeren door een professional, want omdat jij weet wat er moet staan, lees je niet meer wat er daadwerkelijk staat.

O en een laatste tip is natuurlijk om je boek te nomineren voor een Indie Award! www.theindieawards.nl 🙂

Waar werk je aan na de Circus-duologie?

Ja, dit is dus een beetje een dingetje… Ik heb een verhaal in gedachten dat ver af is en waar ik eigenlijk aan wil schaven tot het klaar is om uit te geven. Maar ondertussen blijven de ideeën stromen en begin ik ook weer met andere dingen. Het gaat even afwachten zijn wat er straks als eerste klaar is.

Dilemmatijd!

 • Koffie of thee? Thee
 • Lotto winnen of kunnen vliegen? Ik zou toch liever de lotto winnen, want vliegen lijkt me eigenlijk eng. En als ik rijk ben zijn die kosten voor eersteklas vliegtickets ook geen probleem meer 🙂
 • Strandvakantie of wintersport? Strandvakantie, absoluut. Ik heb nog nooit op ski’s of een snowboard gestaan en ben het ook niet van plan.
 • Twilight of Divergent? Há, leuk. Twilight. Maar waarschijnlijk vooral omdat ik fan was van die serie toen ik nog een puber was en ik was al wat ouder toen Divergent uitkwam.
 • Ware liefde vinden of een bestseller schrijven? Pfoe. Er is nog een verschil tussen een bestseller schrijven en dat het ook een succes is, maar als ik een bestseller zou schrijven die vervolgens ook verkoopt als een bestseller, dan zou ik daar toch voor kiezen op dit moment. Die ware liefde komt daarna wel.
 • Kangoeroe of koala? Koala, maar vooral vanwege de mogelijkheid tot een woordspeling (Koalafications).
 • Wel of niet ananas op je pizza? Absoluut niet.
 • Jurassic Park of Star Wars? Star Wars (maar ik kan me ook niet herinneren dat ik Jurassic Park heb gezien, eigenlijk).

Bedankt Sanne voor de leuke antwoorden! 😀 And people: keep an eye on this lady want ik voorspel dat ze het nog ver gaat schoppen in de schrijfwereld 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s