Hart van Glas (Miranda Peters) ****

“Dit dromerige maar tegelijkertijd actierijke boek neemt je mee naar een wereld van bovennatuurlijke krachten en onethische experimenten … Inclusief een heldin die niet met zich laat sollen in de hoofdrol!”

Martini Tower Groningen

Hoera, de heruitgave van Hart van Glas is er! Met een stoere en kleurrijke cover (merk zeker de klokkentoren in de achtergrond op: zeer relevant detail!) en onder de uitgeefparaplu van Dutch Venture Publishing (waarbij ook mijn Vleugels-boeken zitten), is Miranda Peters’ debuut klaar om 2018 te veroveren.

Oplettende lezers zullen misschien weten dat ik het boek al een keertje eerder las en reviewde. Zo begon mijn recensie een dikke 2 jaar geleden:

Als één van de laatste boeken die ik las in 2015, wist Hart van Glas van Miranda Peters me zeker aangenaam te verrassen. Mijn rating neigt naar de 3,5*, maar ik heb afgerond naar boven (4*) omdat ik toch wel behoorlijk wat plezier beleefd heb aan het lezen van dit korte boekje. Het was in het begin wat wennen aan de schrijfstijl, die zéér gedetailleerd is (elk detail van kledij, kamer etc wordt gegeven), maar het duurde niet lang vooraleer ik in mijn e-readerschermpje gezogen werd en helemaal opging in het verhaal.

____

Nu moet ik toegeven dat de re-read ietwat vluchtig was wegens tijdsgebrek, maar het was fijn om weer even terug te keren naar het begin van deze trilogie. Nu ik weet wat er Siem en Hester verder nog te wachten staat, kon ik het meer waarderen als zijnde het fundament van deze boeken en vond ik het helemaal niet meer zo ‘kalm’ aanvoelen als bij mijn eerste read. De spanning wordt gradueel opgebouwd doorheen de trilogie, je moet gewoon een beetje geduld hebben!

Gelukkig zijn er genoeg elementen die je in tussentijd kunnen entertainen. Zo viel de humor me bij deze re-read feller op dan destijds en heb ik er dan ook extra van genoten. Hester’s BFF Yvet zit daar vaak voor iets tussen. De tienervriendschappen zijn dan ook één van de meest realistische aspecten van dit boek.

Miranda beschrijft diverse aspecten van teenage life (verliefdheden, feestjes …) alsof ze de personages en hun gedachten recht uit het leven heeft gegrepen. Veel auteurs slagen daar niet in en zetten tieners neer als mini-volwassenen, maar hier hebben ze nog echt die puberigheid die ik denk dat heel herkenbaar zal zijn voor jonge(re) lezers. Ook de niet altijd makkelijke relatie met haar jongere zusje vond ik wat dat betreft erg goed uitgewerkt!

Alleen al het minderjarige alcoholgebruik en de felle (en snelle) nadruk op seks stond me nu wel wat extra tegen bij het herlezen. Het algehele studentikoze aspect van dit boek is gewoonweg niet zo mijn ding om eerlijk te zijn, maar gelukkig is dat in de volgende delen minder bepalend dus ik kon er nu wel doorheen kijken.

Hier en daar struikelde ik verder nog over een te Hollands woordje zoals ‘jeugdsoos’ (wtf is een soos?) en ‘Dûh’ met een hoedje op (why?) maar over het algemeen leest het allemaal erg vlot en heeft Miranda een zeer aangename schrijfstijl waarin YA-lezers zich even helemaal kunnen verliezen.

Wat altijd grappig is aan re-readen (in dit geval al helemaal omdat het een heruitgave betreft waaraan herschreven is) is dat je je afvraagt of bepaalde dingen nieuw zijn of dat je er de vorige keer gewoon overheen gelezen hebt (of dat je ze vergeten bent, gezien het al een paar jaar geleden was sinds mijn eerste read). Soms een beetje verwarrend voor mij, maar gelukkig gaan alle first-time readers daar geen last van hebben! 😀

Conclusie

Ik kan al verklappen dat ik deel 2 & 3 ook al gelezen heb (als proeflezer zelfs B-)) en dat het volgende deel nog veel spannender is. De liefde blijft, maar de actie steelt de show. Op nieuwe locaties wordt het plot tot het uiterste gedreven. Dus snel beginnen met deel 1 zodat je binnenkort ook de andere boeken van Miranda Peters kan verslinden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s