Wonderland ***** (diverse auteurs)

Joehoe, het is december! Deze maand verjaar ik, tezamen met ene “Jezus” die blijkbaar een veeeeel groter feestje krijgt dan ik – psshhh, en zet ik vergeefs mijn schoen hopend dat mijn innerlijke kind nog in aanmerking komt voor chocoladeletters. (Sorry, voor de superflauwe intro, het is al laat, oké?) Soit, de ideale maand om ‘Wonderland’ in huis te halen en te lezen! Voor deze verhalenbundel ging ik eens anders te werk, namelijk niet in volgorde. Ik begon gewoon in het verhaaltje waar ik op dat moment het meeste zin in had. En dit was het resultaat!

wonderland

Alf: Het meest romantische en artistieke zwijmelverhaal (Eva Moraal)

Als eerste was Alf van Eva Moraal aan de beurt! Gotta say, die wordt moeilijk om te overtreffen, want I loved it! Dit superschattige verhaal steekt knap in elkaar en featured sowieso al één van mijn favo tropes: boy and girl stuck inside during a snow storm! Ook vond ik het mooi hoe het personage worstelt met de scheiding van haar ouders en daardoor niet meer in de liefde gelooft. Het einde was echt magisch! Heel mooie bedacht en betekenisvol gebracht. Ook de schrijfstijl beviel me prima. Mijn enige commentaar: er staan flink wat Hollandse woorden in die ik gewoonweg niet begreep. (Het belang van een Vlaamse proeflezer, jongens!) Dan heb ik het vooral over brink (no clue, ik dacht iets met schaatsen maar dat is niet echt logisch in de context?) en spijs (zeggen wij alleen maar tegen dingen die er walgelijk uitzien zoals kots, dus beetje raar dat zijn adem daarnaar ruikt uhm bah dit vond ik echt wel een vieze woordkeuze haha). Dat gezegd zijnde geef ik dit verhaal *****, want het was echt iets voor mij en ik zou gerust een full-length boek hierover lezen.

It’s a match: Het meest originele, spannende en eigentijdse verhaal (Chinouk Thijssen)

Het tweede verhaaltje dat ik las, is in feite het eerste in de bundel: ‘It’s a match’ van Chinouk Thijssen! Haar ken je natuurlijk als YA-thrillerauteur (volgend jaar komt er een nieuw boek van haar bij Clavis uit!), en ook haar kerstverhaal heeft een spannend kantje gekregen dat zo typerend is voor haar stijl. Ik vond het erg origineel gebracht en massa’s kerstsfeer bevatten! En ooh wat heerlijk dat het mannelijke hoofdpersonage wordt omschreven als een lookalike van Flynn Rider uit Tangled! Zeker en vast één van mijn favorieten. Maar euh, dat Jack Black een lekker ding is, zoals de personages ook zeggen, daar ben ik het dan weer niet mee eens. 😀 Alleen het einde had van mij iets anders gemogen …

Maria’s Kerstengel: Het meest diverse kerstverhaal (Rianne Werring)
Op naar Maria’s Kerstengel. Dit suikerzoete verhaaltje speelt zich deels af in een bakkerij én er wordt afgeteld naar een kerstbal, daarom deed het me ook wel wat aan mijn eigen verhaaltje ‘Suikersneeuw’ denken. Ik vond het leuk dat er diversiteit aan bod in komt in de vorm van een lesbisch personage van Spaanse komaf. Het kwam heel natuurlijk over, eigenlijk niet minder romantisch dan een hetero-romance. Maar de kerstsfeer ontbrak me een beetje in dit verhaal. Toch chapeau voor de schrijfstijl (supervlot) en de originaliteit (dappere keuzes gemaakt door auteur Rianne, dat verdient een pluim of beter gezegd een kerstkransje).
Droomband: Het meest spirituele kerstverhaal (Patty van Delft)
Als vierde verhaal las ik Droomband van Patty van Delft. Weer een volledig andere setting, maar hé, alweer een kerstbal in het verschiet? Wel grappig eigenlijk, want heeft iemand eigenlijk ooit écht een kerstbal in het echte leven? Achteraf gezien gaf me dit een beetje spijt over mijn eigen verhaallijn, die blijkbaar dus niet zo origineel was. :-p Maar dat geheel ter zijde, want ik heb zeker van dit verhaaltje genoten. Ik hou heel erg van verhalen waarin betekenisvolle dromen een rol spelen en Patty schreef het neer met een mooi evenwicht. Het was misschien iets beknopter dan de andere verhalen en daardoor miste ik een beetje diepgang, maar het einde maakte véél goed want wauw, erg mooi bedacht! Ik had nog nooit eerder iets van deze auteur gelezen, maar Droomband maakt me zeker benieuwd naar meer. De kerstsfeer was opnieuw vrij beperkt naar mijn gevoel, maar de gedachte erachter past eigenlijk wel perfect bij de feestperiode.
Helse Heenreis: Het meest duistere en mysterieuze verhaal met een hoopvolle twist … (Marijke F Jansen)
On to the next one: Helse Heenreis van Marijke F Jansen! Haar verhaaltje in de Magisch-bundel wist me te verrassen en charmeren, maar dit verhaal was het voor mij niet echt. Op basis van de titel had ik een superromantisch fantasyverhaal verwacht (vraag me niet waarom, er staat per slot van rekening ‘helse’ in), maar voor mijn smaak was het allemaal iets te dark. Graag wat meer feelgood om in de kerstsfeer te blijven! Ik vond het niet helemaal realistisch in elkaar steken en er waren op de één of andere manier te veel personages waardoor ze allemaal vrij vlak aanvoelden. Pas aan het eindje een vleugje fantasy, dat vond ik dan weer leuk! Wat mij betreft had dit plotelement meer doorheen het hele verhaal verweven mogen zitten om wat lichtheid te bieden tegen de zwaarte van Killian’s thuissituatie. Ook staan er wat té Hollandse termen in zoals (enige dat ik me momenteel herinner) ‘grafnacht’.
Mijn Allerliefste: Het verhaal met de meest unieke setting en een Nicholas Sparks-waardig plot! (Debora Elizabeth)
En we gaan nog niet naar huuuuuiisss, belange niet, want we lezen verder met Mijn allerliefste van Debora Elizabeth! In het begin van het verhaal was ik een beetje in de war: huh, dit was toch geen YA dan, ze hebben kinderen? Al snel bleek gelukkig dat de auteur ons op het verkeerde been had gezet met een broertje en zusje. Verder had ik weer een beetje verkeerde verwachtingen … Met zo’n titel verwacht je toch zwijmelen tot en met, nee? Helaas speelt het verhaal zich af in een oorlogssetting en dat is absoluut niet mijn ding. Ik lees echt niet graag over leger shizzle … In een andere setting had ik dit idee nochtans super gevonden! Erg mooi bedacht van Debora.
Kerst-mis: Het meest huiveringwekkende en volwassen verhaal (Jennefer Mellink)
Dit verhaal was wat mij betreft een beetje de “vreemde eend in de bijt”, aangezien het een pak volwassener was en ook behoorlijk kil en on-kerstachtig. Dit was mijn eerste kennismaking met deze auteur dus ik wist niet goed wat te verwachten, en daardoor schrok ik wel een beetje van de invalshoek. Ook was het plot me niet helemaal duidelijk en irriteerde ik me een beetje aan de hoofdpersonages. Wat mij betreft dus niet helemaal mijn ding, al kon ik de schrijfstijl zeker wél smaken!
De Wensster: Het meest realistische contemporary-verhaal met een sprookjesachtige sci-fi twist (Jen Minkman)
Nadat Jen in de Magisch-bundel het verhaal ‘Exodus’ aanleverde, waren de verwachting toooooorenhoog. Natuurlijk is een kerstverhaal iets helemaal anders, dus in die zin werd mijn verwachting niet helemaal waargemaakt, niettegenstaande dat het wat mij betreft één van de beste verhaaltjes in de bundel was. Een originele setting die me zeker en vast aansprak werd aangevuld met een sci-firandje waar ik ook zeker fan van was. Enig minpuntje? Enkele te Hollandse termen die me een beetje onbegrijpend achterlieten.

Een Wonder: het meest sfeervolle en historische verhaal (Anne Nicolai)

Wat mij betreft was ‘Een Wonder’ zeker één van de meest sfeervolle verhalen uit de bundel. De manier waarop de auteur locaties en personen beschrijft kwam voor mij heel goed over en verder is het verhaal ook zo opgebouwd dat je het in een ruk wilt uitlezen: de vlotte schrijfstijl en het mysterieuze randje droegen daar zeker toe bij. Ik vond het bovendien een originele en goed uitgedachte insteek in een toffe setting. Het einde kwam ietwat abrupt, maar toch klopte het totaalplaatje gewoon. Ik kende deze auteur nog niet, maar ga zeker uitkijken naar meer werk van haar hand, want het verhaal van Wil heeft me echt geraakt.

Suikersneeuw: Tja, euh, het meest Vanessa-achtige verhaal 😀

Tja, wat zeg je daarvan. Zelf lezen en oordelen is de boodschap!

 

One thought on “Wonderland ***** (diverse auteurs)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s