S.T.A.G.S. (M.A. Bennet) *****

stags

Mijn B.I.E.B. heeft het weer gedaan: selling her soul voor het meedoen aan een blogtour. 😀 Oké ja, het is geen geheim dat ik blogtours nogal spammerig vind, maar stiekem was ik toch benieuwd genoeg naar S.T.A.G.S. om aan deze deel te nemen. Meis & Maas was zo vriendelijk om me een digitaal exemplaar aan te bieden in ruil voor deze recensie, want het is mijn beurt om een plekje in de tour in te nemen met een recensie + fancast!

Slechte start, straf einde

Het eerste hoofdstuk was echt geen succes. Prompt kreeg ik spijt van het aanvaarden van een plekje in de blogtour … Toch altijd extra awkward als het boek dan tegenvalt. Het verhaal begon namelijk met een ENORME infodump. Echt zelden zo’n slecht eerste hoofdstuk gelezen. Basically gaat het zo: Hallo ik ben Greer en ik ga naar een school, oké, en die school is heel oud, gebouwd in dit jaar, en er is een heilige, en er zijn verschillende huizen, en dit en dat en bla bla bla. Hallo auteur, ooit van ‘show, don’t tell’ gehoord? Al deze info had prima mondjesmaats over de eerste hoofdstukken verdeeld kunnen zijn. Een dergelijke infodump is gewoonweg lazy storytelling. Geen excuus voor.

Gelukkig wordt het beter. Véél beter. Vanwege de cover had ik heel bloederige verwachtingen, niet zo echt mijn ding, maar hé als je The Hunger Games overleeft (al lezende dan, niet als tribute, haha) overleef je de meeste YA’s wel. Echter bleek het absoluut geen bloederig verhaal te zijn. En dat beviel me eigenlijk prima! Een mysterieuze wereld gaat voor Greer en de lezer open, namelijk die van de stinkend rijke Britse lords en hun tijdverdrijf: de jacht. Een groepje outsiders wordt uitgenodigd om deel te nemen, maar zoals je wel zal vermoeden worden ze zelf het opgejaagde wild.

Daarbij moet je je dus géén THG-toestanden bij voorstellen. De spanning is voornamelijk onderhuids, vooral in de eerste helft. Dit geeft het boek echt een heel speciale sfeer. Ik kan het ook echt niet met een ander verhaal vergelijken, je zal het zelf moeten lezen en ontdekken! De personages zaten prima in elkaar en kregen allemaal hun eigen stem. Vooral Nel en Shafeen waren erg leuk, maar ook van de anderen krijg je al snel een duidelijk beeld voor ogen, waardoor het verhaal leest als een film. Niet toevallig, want het hoofdpersonage is een grote movie buff en verwijst heel vaak naar films. Dit vond ik niet superhandig, want veel films ervan kende ik niet. Maar het was ook niet echt een stoorfactor.

Vooral het einde vond ik echt supertof. Het was misschien een tikkeltje voorspelbaar allemaal, maar de manier waarop de spanning in stand gehouden wordt – echt supersubtiel – vond ik toch best wel knap gedaan. Ik geef dan ook vijf sterretjes niet omdat het boek perfect was, maar omdat ik zo fan ben van uitgeverijen die durven de lezer te verrassen met een boek dat echt helemaal anders is dan de rest van de YA-selectie. In die zin hoort het wat mij betreft in dezelfde ondergewaardeerde categorie als ‘The Fixer’. Ik ben (geheel onverwacht na die slechte start) echt fan geworden en heb enthousiast de hoofdstukken verslonden. Een spannend en sfeervol tussendoortje voor een royaal leesnajaar!

Fancast

Greer

lucy-hale-2

Nel

MV5BOTg1MjkyM2ItM2Y1Yi00N2NjLTgwOTctODY3YjZjYzMyOTAyXkEyXkFqcGdeQXVyNTQ5MDE0ODE@._V1_SY500_CR0,0,333,500_AL_

Shafeen

Rajiv_Surendra_-_Main_Photo

Henry

2D418F1B-A1FE-C870-95F29DE80F34BC60

Cookson

Joe-Alwyn-Billy-Lynns-Long-Halftime-Walk-premiere-54th-New-York-Film-Festival-October-2016

Piers

article-0-1194BB0C000005DC-245_634x706

Lara

grace_van_dien_shot_by_steve_fischer-3-of-5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s