Hoogverraad (Jennifer Lynn Barnes) *****

hoogverraad

Anderhalf jaar geleden riep ‘De Fixer’ heel wat nieuwe boekige vriendschappen in het leven … Het was immers het eerste boek dat we met de Dear Book Nerd Book Club in Brugge besproken! Destijds was ik zeer aangenaam verrast door dit verhaal vol politieke intriges op YA-maat, maar ik herinner me dat de meningen wel verdeeld waren. Ik was als enthousiasteling alleszins benieuwd naar het vervolg!

Maar toen kwam een halfjaar ofzo geleden het treurige nieuws dat het vervolg (dat nochtans al vertaald én gecorrigeerd was) niet meer zou uitgegeven worden door Best of YA. Echt doodzonde om een duologie niet af te sluiten als alles gewoon klaar ligt. Blijkbaar was niet iedereen even happig op een YA die zich in eliteschool vol politiek nageslacht in Washington afspeelde …

Lichtpuntje: nadat heel wat mensen zaagden op social media dat ze toch echt echt echt graag ‘Hoogverraad’ zouden kopen, stelde de uitgeverij een POD-versie beschikbaar. ZO LIEF! Publishing on Demand is wat mij betreft sowieso de toekomst van boeken uitgeven, dus puur uit principe en omdat ik de aardigheid van Best of YA niet voor niets wilde laten zijn, bestelde ik het boek zo snel mogelijk. Toch stond het nog een hele tijd ongelezen in de kast. Jezus, Vanessa, wat een immens lange intro. Oké, over naar de recensie hoor!
Hoogverraad heeft een RAZEND tempo. I said it before and I’ll say it again: als je even wegdenkt dat Washington echt bestaat en geen dystopische stad is, kan het niveau van actie en de heldendaden van het hoofdpersonage Tess gewoon doorgaan voor een spannend boek à la Divergent. Maar dan dus, eh, realistisch.
Niet alleen dat: ook gewoonweg brandend actueel. Terrorisme in Europa en politieke corruptie in Amerika zijn schering en inslag, dus zeggen dat dit boek actueler is dan ooit is écht geen overstatement. Met de Trump-fiasco’s dagelijks in het nieuws (en op Twitter, hehe) denk ik dat veel jongeren ook wel meer interesse hebben voor wereldpolitiek dan voorheen misschien het geval was. En daar speelt deze duologie zo wondermooi op in! Daar had de uitgeverij contentmarketinggewijs echt zo veel mee kunnen doen, dat mijn hart een beetje breekt over het feit dat ze dat niet gedaan hebben. (Boehoe, maar nog altijd ❤ ❤ ❤ voor de POD hoor!)
Weet je wat dit boek ook heeft? Plottwists. EN VERRAAD! Daar hou ik van. Hoewel ik het gevoel had dat ik beter kon voorspellen welke kant het allemaal opging dan in deel 1, vond ik dat de verrassingen die elkaar in sneltempo opvolgen in dit deel toch beter waren uitgewerkt, in de zin van dat je zelf mee kan denken met Tess en de stipjes verbinden. Tess vind ik overigens een prima personage. Ik heb niet meteen een BFF-band met haar, maar ik vind het wel heerlijk hoe ze tegelijkertijd heel sterk en toch emotioneel kan zijn. Ze had iets van een eerlijkheid die mij erg beviel. De randpersonages komen daarnaast erg mooi uit de verf: Adam, Bodie, Asher, Vivvie, Priya … Ik zag ze allemaal haarscherp voor me*.
*Funny sidenote: ik herinnerde me niet – of heb er somehow overheen gelezen in deel 1 – dat Henry een donkere huidskleur had, dus zijn beeld moest ik wel even bijstellen hahaha. 
Aan het einde had ik nog wel … enkele vraagjes. Best vervelend als het het einde van een duologie is natuurlijk. Ik had het gevoel alsof er zéker nog een derde boek zou kunnen zijn, al moet ik bekennen dat het moeilijk zal zijn om Hoogverraad te overtreffen. Dus misschien maar goed dat we het hierbij houden, met als wijze les: two can keep a secret is one of them is … 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s