On The Edge of Gone (Corinne Duyvis) *****

cover-for-on-the-edge-of-gone.jpg

Niets zo motiverend om je te “dwingen” een boek waar je al lang benieuwd naar was te lezen als een leesclub van de Dear Book Nerd Book Club! Zo gebeurde het dat ik in juni eindelijk begon in On The Edge of Gone van Corinne Duyvis. Een Engelstalig sci-fiboek van eigen bodem (!) over een autistisch meisje? Count me in! Voor de eerste keer kocht ik geen paperback, hardcover of ebook maar wel een audioboek aan omdat ik die maand meer in de auto zou zitten dan in de trein/bus. En dat is prima bevallen! De narrator van dit boek is echt héél erg getalenteerd (zo veel stemmetjes, zo veel emotie!) en maakte er voor mij een des te aangenamere luisterervaring van. Maar natuurlijk wil je vooral weten wat ik van het verhaal zelf vond.

Op voorhand hoorde ik al wat “geklaag” dat er nogal weinig in gebeurde. Sommige medelezers namen zelfs het woord “saai” in de mond, waardoor ik toch een beetje begon te vrezen om erin te beginnen … Echter las ik toen op Twitter een korte uitleg van de auteur over het tempo wat dat wel een beetje kaderde. Ik begon er dus wel openminded aan, want saai & traag voor de één is dat niet noodzakelijk voor de ander. En indeed: ik vond het totaaaaaal niet saai maar net superspannend en meeslepend! Voor mij is een verhaal dat veel details geeft over de emotionele ervaring van het hoofdpersonage net erg aangenaam en zeker niet hinderlijk. Zo hadden we het in de leesclub o.a. over intern en extern conflict. Ik smul van het eerste, sommige lezers hadden toch meer van het tweede verwacht.
Verder vond ik Denise als hoofdpersonage ENORM relatable. Beetje verontrustend als je (voor zover je zelf weet, haha) niet op het autismespectrum zit, dat je je zo goed kunt inleven in een autistisch personage! Soms waren haar gedachten/acties zo haarscherp identiek aan wat ik zou denken/doen dat het eerlijk gezegd een beetje griezelig werd. Get out of my head, Corinne Duyvis! 😀 Dit maakte de leeservaring voor mij echt extra tof, want voor het eerst moest ik niet m’n best doen om mezelf in het keurslijf van absurd dappere heldinnen zoals Katniss of Tris te proppen, maar paste ik perfect in het plaatje. Hoera voor neurotische mensen, yay! (Ja, ook dat is diversiteit, toch?)
Want ja, rond de diversiteit in dit boek kan je niet heen. Autisme, transgenders, diverse handicaps, nationaliteiten, religies en seksuele geaardheden … This book has it all. Sommige boekclubbers struikelden daar wel een beetje over omdat het niet zo realistisch overkwam in de zin van “te veel van het goede”. Ik moet zeggen, tijdens het lezen ervaarde ik dat absoluut niet zo, maar tijdens de bespreking in de leesclub moest ik hen wel een beetje gelijk geven. Echter stoor ik me er in andere boeken wél soms aan dat de diversiteit te geforceerd is (alsof de auteur gewoon een checklist heeft) maar vond ik het hier erg natuurlijk overkomen. Analyse versus gevoel is hier dus niet helemaal synchroon, maar hé, da’s niet erg. Onder de noemer #ownvoices snap ik de motivatie van Corinne namelijk perfect. Write what you know, maar ook een beetje ‘be the change you want to see in the world’.
Er was tijdens de leesclub in de Brugse Boekhandel trouwens ook een Skype-interview met de auteur voorzien! Zo konden we zelf wat vragen stellen over dit alles én wat te weten te komen over haar toekomstige projecten die echt supertof klinken. Corinne was ook superaardig dus het was (bovenop Audrey’s altijd aanwezige appelcake :D) een heel leuk extraatje! De leesclub liep een beetje uit, maar het was weer reuzegezellig en na afloop ging ik naar huis met een nieuwe totebag ‘Allergic to Reality’ én een poster van Firstlife (Thanks Nana!). Kortom: het was weer geslaagd. De volgende leesclub moet ik helaas weer skippen (tja, het is wedding season bij ons oudjes!), maar voor iedereen die Brugge te ver vind: ditmaal is het in Leuven, dus ga zeker even langs als je de KOA wilt bespreken!

4 thoughts on “On The Edge of Gone (Corinne Duyvis) *****

  1. Klinkt echt goed! Is dit boek Young Adult of valt het net wat meer onder de volwassen afdeling? Want daar twijfel ik aan als ik alles samen bekijk om een of andere reden… Ben er alsnog wel heel benieuwd naar!

  2. Ik vond dit ook echt een heel goed boek! Ik was wel één van de lezers die de diversiteit een beetje too much vond, maar ik stoorde me er verder niet echt aan en vond het autismeperspectief ook echt geweldig sterk uitgevoerd!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s