Afscheid van PLL (Spoilers)

[SPOILERS VOOR DE LAATSTE AFLEVERING]

Zo. Het zit erop. Na een einde dat slechts tijdelijk bleek te zijn in seizoen 6, is ‘Pretty Little Liars’ met het zevende seizoen officieel afgerond. Het is me een reis geweest de afgelopen 7 jaar, daar in Rosewood!

145069_0649-900x0

De meisjes van PLL begonnen als tienertjes en eindigden als moeders, echtgenotes en bad ass girl bosses. Toen ikzelf de eerste aflevering keek zat ik op de trein naar mijn stage als journalistiekstudent, de laatste aflevering van het vorig seizoen keek ik vlak na mijn verloving in ons appartementje, de àllerlaatste aflevering ooit (ja echt deze keer) keek ik in ons kersverse eigen huisje.

Dat deze serie één van de vaste waarden was gedurende 70% van mijn twenties, een periode vol verandering en volwassen worden, mag zeker zijn. De laatste keer ‘Got a secret’ horen was dus best wel emotioneel. Maar de rest van de aflevering zat ik vooral te fronsen … WHUT? Néé, ik was niet tevreden met de langverwachte finale.

6e863e2b-833d-4787-a679-2466a4eea65e

Laat ik beginnen met te zeggen, ik was er héél zeker van dat Paige A.D. was. (Eventueel in combinatie met andere, slimmere mensen, lol). Ik vond namelijk dat de persoon die facetimede met Aria onder die faceswap-filter nog steeds erg goed geïdentificeerd kon worden als Paige door de vorm van het gezicht en de intonatie. Nou … Zat ik er even langs 😀
Het bleek dus (SPOILER) dat Spencer een evil zus had. Sterker nog: een evil TWIN! Sterker nog: een evil BRITISH twin. Ja, je moet het echt niet gekker gaan bedenken. Deze plot twist leek recht uit een aflevering van The Bold and The Beautiful gestolen te zijn. Om nog maar van het slechte accent te zwijgen … Jeetje, wat cheap! Er was zelfs één moment waarop ik facepalmde: toen er zo’n stand off was van “Ik ben de echte Spencer”, “Nee, ikke!”. Oooooh jee. Dit is al in ZO veel films, boeken en series gedaan dat het een schande is dat I. Marlene King dit nog schaamteloos in haar script durft te verwerken.
Verder had ik nog steeds best wel moeite met het aanvaarden van Ali als deel van de Liars. Dat was voor mij al het hele seizoen een irritatiepuntje, maar dat ze dan eindigde met onze lieve Emily vond ik jammer. Ik wilde net dat Alison A.D. was! (Juiste initialen, toch?) Tja, dan zag ik Em en Paige (die dan blijkbaar toch geen A is) veel liever samen!
Dat Spencer en Toby elkaar wel weer gevonden hebben vond ik wel tof, al was het nu niet bepaald een verrassing of zo gezien het hele seizoen daar al een beetje naartoe werkt. Meligheid troef, maar ach, ze verdienen allemaal een happy ending na wat die meiden hebben doorgemaakt! Al had ik Hanna toch liever de focus op haar fashion carrière zien behouden dan op haar 25ste al wanhopig hard proberen zwanger te worden. Waarom ging zo veel van deze finale eigenlijk over voortplanting? Jullie zijn best nog jong hoor, lieve Liars!
Leuk was ook dat alle mama’s nog eens samen komen voor de trouw van Ezra en Aria. Die ladies verdienen hun eigen show! Ik had het toch oprecht jammer gevonden als Ella en co geen rol meer zouden spelen in de afronding van 7 seizoenen PLL, gezien ze de rest van het seizoen (op Spencer’s mom na) vrij afwezig waren.
Maar al bij al was de finale dus een grote teleurstelling. Ik snap niet waarom een nieuw personage zo nodig A.D. moest zijn en als je online een beetje rondsurft vind je echt eindeloze lijsten met plotholes. Want jup, de meeste fans zijn net als mij geen fan van het einde en zitten nog met héél veel vragen waar we nu nooit een antwoord op zullen krijgen.
Ach ja, eindes zijn nooit leuk, laten we vooral dankbaar zijn voor alle afleveringen die we hebben mogen meegenieten van het (liefdes)leven, de kleerkast en het spannende A-drama van de Liars! Ik ga ze missen. ❤

Wat vonden jullie van de finale? 

Vanessa Gerrits

@VaGer / @VleugelsTrilogy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s