‘Als ik een uitgever was’-TAG

Op zonenmaan.net zag ik dat Emmy de ‘Als ik een uitgever was’-TAG invulde. Meteen had ik zoiets van: jaaaa, die moet ik doen! Het is oneindig lang geleden dat ik nog eens zo’n tag invulde … Des te meer reden om er meteen in te vliegen!

book

Op welk genre zou jij je focussen?

Op de genres die ik zelf het liefste lees/schrijf, zijnde YA Fantasy/Dystopian en Chicklit! Omdat dat misschien een vrij random combo is, zou ik het denk ik wel aan de man proberen brengen als een uitgeverij die schrijft over “liefde in allerlei settings”: einde van de wereld, één of ander elfenland of gewoon bij de bakkerij om de hoek, liefde is overal! Dat zou zo’n beetje mijn rode draad zijn denk ik … Goed idee of niet? 😉

Ga je per titel of per auteur boeken publiceren?

Ik denk persoonlijk dat het wel loont om je auteurs trouw te blijven en dus per auteur te publiceren. Langdurige partnerships met je schrijvers zijn als uitgeverij sowieso een meerwaarde, je weet immers nooit wanneer dat kleine beginnertje een grote klepper wordt! Op die manier voelt een auteur zich ook ondersteund en vrijer om iets ‘out of his/her comfort zone’ te schrijven. Zekerheid als kader voor onbegrensde creativiteit én succes!

Cover veranderen, yay or nay?

NEE! NOOIT OOIT NOOIT! Het valt zelden tot nooit voor dat een Nederlandse cover mooier is dan de oorspronkelijke Amerikaanse of Engelse. Bovendien verlies je zo veel herkenbaarheid: denk maar aan Caraval versus Het Zwarte Hart. De titel én cover zijn totaal anders. Dus ik hoor allerlei goeds over Caraval en vind de cover mooi, maar het zou nooit in me zijn opgekomen om Het Zwarte Hart te lezen/kopen. Dan schort er toch iets aan, lijkt me. Echter wil ik benadrukken dat ik wel vooral voor werk van eigen bodem zou kiezen, dus dan is deze vraag misschien niet 100% aan de orde.

Welke auteurs zou je sowieso willen uitgeven?

Ik vind het echt ONVOORFUCKINGSTELBAAR dat Colleen Houck geen Nederlandstalige uitgeverij heeft. Dus euh duh, natuurlijk zou ik mijn lievelingsauteur proberen te strikken voor mijn fictieve uitgeverijtje! Maar zoals in de vorige vraag al gezegd zou ik vooral graag Vlaamse auteurs én debutanten willen promoten. De kans die ik gekregen heb aan anderen geven, zeg maar!

Welke boeken zouden volgens jou absoluut vertaald moeten worden?

  • Tiger’s Curse van Colleen Houck (de hele reeks natuurlijk, aan half vertaalde reeksen doet mijn uitgeverij niet mee!)
  • De Slated-trilogie van Teri Terry (heerlijk Britse dystopian)
  • Trylle Trilogy van Amanda Hocking (die zijn toch nog niet vertaald hé? Haar zeemeerminnenboeken wel, maar haar trollen zijn blijkbaar iets minder populair :D)
  • Andersom zou het wel leuk zijn als mijn eigen Vleugels-boeken naar het Engels vertaald zouden worden! Oeh, of een graphic novel … Dat zou pas gaaf zijn!

One thought on “‘Als ik een uitgever was’-TAG

  1. Haha deze tag leek mij inderdaad ook echt heel vet om te doen. Al vind ik de cover van Het zwarte hard heel leuk, ik vind het jammer dat de titel zo is veranderd. Het had best Caraval kunnen blijven. Ik ben het wel met je eens dat de cover wel teveel verschilt van het origineel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s