Kortverhaal vs. boek: wat schrijf ik het liefst?

magisch voorkant paperback
Ik ben eerder lang van stof wat schrijven betreft. Een boek van 80.000 woorden, da’s mijn comfort zone. Kortverhalen? Less so. De eerste keer dat ik me aan een kortverhaal waagde sinds ik ietwat “professioneel” met schrijven bezig ben, was ter ere van Halloween een paar jaar geleden. Best leuk, maar een volledig anders gevoel dan een volwaardig boek afwerken, als je ‘t mij vraagt. Ook de aanpak is volledig anders – ik vind het soms zelfs moeilijker!

Het Halloween-verhaaltje (een paranormal romance) dat ik toen schreef, krijgt trouwens een superleuk tweede leven, want ‘De Lazarusprijs’ verschijnt binnenkort in een verhalenbundel (‘Magisch’) van Dutch Venture Publishing, de uitgeverij waar ook mijn Vleugels-boeken gepubliceerd worden. In juni is het zover, spannend!

Sterker nog: dit jaar komen er niet één maar twéé kortverhalen van mijn hand op de markt! Ook in de ‘Wonderland’-kerstverhalenbundel kan je weldra een YA story van me lezen. En da’s dan ook meteen de eerste keer dat jullie iets contemporary-achtig van me zullen lezen. Maar voor de fantasyfans, geen nood, ook dat komt in ‘Suikersneeuw’ aan bod op een speciale manier … You’ll understand it when you read it 😉
Betekent dit dat er nog meer kortverhalen zullen volgen? Mogelijk wel. Sommige ideetjes zijn immers niet “vlezig” genoeg om tot een lang boek uit te werken. Als kortverhaal kan dat wel prima! Ik heb nog een chicklit-voor-volwassenen-ideetje en 2 dystopian ideeën.
Tijdens het schrijven merk ik desondanks toch dat het moeilijk blijft om kort te schrijven. Vaak moet er achteraf nog flink geschrapt worden om aan de door de uitgeverij opgelegde 10K te komen. Maar dat moet net ook de kracht van je verhaal zijn, denk ik. Graag sluit ik zulke korte verhaaltje af met een verrassend element, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Een echt boek moet je afronden. Alles moet kloppen of het einde. Een kortverhaal moet je – wat mij betreft – vooral het gevoel geven dat je wilde dat het langer was. Bij één van de twee ben ik daar denk ik wel in geslaagd. De ander misschien iets minder. Aan jullie om ze te lezen en jullie onverbiddelijke oordeel te geven. Ik ben benieuwd! 😀

3 thoughts on “Kortverhaal vs. boek: wat schrijf ik het liefst?

  1. Ik schrijf ook liever boeken dan korte verhalen. Als ik een idee heb, groeit het zo dat ik moeite heb het verhaal in zo weinig woorden te vertellen. Ik ben ook wat lang van stof, denk ik. Daarentegen vind ik het wel weer een uitdaging om korte verhalen te schrijven, omdat het mij dwingt weinig woorden te gebruiken. ik vind korte verhalen vaak moeilijker dan een boek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s