Sneeuw als as (Sara Raasch) ***

sneeuwalsas

De cover van ‘Sneeuw als as’ is echt zo mooi dat ik een persoonlijke fanmail naar de designer zou willen sturen. Prachtigprachtighartjesogen. Maar … De cover liet me ook wel wat méér verwachten dan ik uiteindelijk gevonden heb. Het werd een teleurstellende read met de meest voorspelbare plot twist OOIT!

Ik verwachtte echt iets van een ontzagwekkend hoog fantasyniveau. Met elke pagina gleed ik echter dieper de teleurstelling in (en een leesdipje dan ook nog) want ondanks de originele, bloedmooie cover is dit verhaal vrij dertien-in-een-dozijn. Ook qua schrijfstijl en opbouw had ik niet het gevoel dat het echt met de groten kan wedijveren.

Uiteindelijk denk ik dat het grootste probleem dat ik met dit boek had is dat ik Meira geen geloofwaardige badass vind. Ze is niet zoals Katniss of Mare of Katsa, die voor mij echt wel heel geloofwaardig overkomen. Ze is een personage (een personage zeg ik, geen meisje, want ze voelde voor mij niet echt) dat wanhopig graag een badass wilt zijn maar somehow nooit het niveau van haar peers binnen YA bereikt. Althans zo voel ik het aan.

Ook de romance(s) liet(en) me koud, al kan ik niet precies zeggen waarom. Dit boek heeft eigenlijk alle ingrediënten die ik graag lees, maar het wist me niet te verrassen en daarvoor moet ik toch wat negatiever zijn dan ik had gehoopt …
Maar de grootste faal was dus wel die “plot twist” die je ziet aankomen vanaf pagina 3 of zo. En dan duurt het dus nog 300 pagina’s eer het hoofdpersonage zelf het licht ziet! Zeer frustrerend en echt enormmmm voorspelbaar.
17092187_10211228952972287_1484485877_n

Conclusie: Als ik dit boek een paar jaar geleden gelezen had en dan bij voorkeur in het Engels ipv als vertaling, zou ik het waarschijnlijk wel leuker gevonden hebben. Maar ik heb het gevoel alsof ik al te veel boeken zoals dit gelezen heb om niet heel erg kritisch te zijn voor een verhaal als dit. Dat heb je dan ook met vertalingen. Ze lopen altijd een beetje achter de feiten aan. Her origineel is immers al van 2014. Toen paste het perfect in de hype van YA publishing. Nu … Tja, ik heb sindsdien al beter gelezen in dezelfde stijl.

3 thoughts on “Sneeuw als as (Sara Raasch) ***

  1. Goede recensie, zeg! Lekker kritisch, daar houd ik wel van :). Jammer dat Sneeuw als as niet zo goed beviel, als hij echt zo voorspelbaar is, weet ik niet of ik nog wel zo veel zin heb om hem te lezen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s