Interview met Morgan Blade – Part I

Onlangs kocht ik ‘Muse Academy: Het Geheim van Helikon’, het eerste boek van de jonge, beloftevolle én lokale (ondanks de Engels klinkende naam!) auteur Morgan Blade. Nu had ik Morgan al een paar keer eerder ontmoet, maar voor ik haar boek ging lezen wilde ik toch graag wat meer over weten. Zijn jullie ook benieuwd naar de auteur achter deze mooie cover?

muse-academy

Heb je veel research moeten doen om dit boek te schrijven, of verliet je je voornamelijk op je eigen verbeelding?

Het was eigenlijk een mix van de twee. Omdat ik Griekse mythologie als basis gebruik, vraagt dit natuurlijk om wat research. Op zich wist ik er al vrij veel van aangezien mythes en folklore me al jaren enorm interesseren. Toch spendeerde ik hier en daar soms een volledige dag aan research. Met die kennis ging ik dan aan de slag want ik wou er natuurlijk een eigen draai aan geven.

Vond je het moeilijk om je boek een titel te geven? Hoe ben je bij ‘Muse Academy: Het Geheim van Helikon’ uitgekomen?

Titels zijn altijd iets moeilijk… In het begin heette het manuscript zelfs ‘Muse Academy: Het magische getal negen’. Dat was een beetje mijn werktitel en zo heb ik het ook naar de uitgeverij gestuurd. Zij gaven dan aan dat de titel misschien wat spannender kon. Na een brainstormsessie met mijn proeflezers kwamen er een twintigtal opties uit de bus. We zijn uiteindelijk gegaan voor ‘Het geheim van Helikon’ omdat dit het mysterie rond het eiland en de school meteen weergaf.

Als je zelf een muse zou kunnen zijn, wie zou je dan het liefste zijn?

Eerlijk? Ik zie mezelf het meeste in mijn hoofdpersonage Imogen. Net zoals zij krijg ik vaak te horen dat ik ‘een talent’ ben wanneer het op schrijven aankomt. Alleen zie ik dat niet meteen van mezelf. Dus de meeste affiniteit heb ik dan ook met de muze Calliope. Schrijven, taal en literatuur 😉

Vergeet Griekenland, vergeet muses: als je een boek MOEST schrijven over oftewel weerwolven, een zombievirus of vampieren, welk onderwerp zou je dan kiezen?

Ik heb niet zoveel met zombies, dus ik zou eerder voor de weerwolven en vampiers gaan. Waarschijnlijk zou ik ook nog enkele heksen aan de mix toevoegen.

Hoe ziet het perfecte schrijfmoment er voor je uit? (Wat eet of drink je, welk uur van de dag is het, waar ben je etc.)

Mijn perfecte schrijfmoment zou zijn in alle rust, zonder dat ik gestoord werd door wat dan ook, in mijn bureau waar het lekker warm is. Een glas Ice Tea naast me mag ook altijd en anders een flesje water. Geen deadlines voor schoolopdrachten, geen gezeur, geen gedoe, gewoon ik en mijn personages. Een flow aan inspiratie is natuurlijk dan ook altijd welkom.

Welk boek heeft jou het sterkst geïnspireerd om zelf de pen ter hand te nemen?

Hmm… Dat is een moeilijke… Mijn heldin op het front van schrijven is sowieso J.K. Rowling. Zoals vele ben ik opgegroeid met Harry Potter en diens magische wereld. Later leerde ik dan ook het verhaal van de schrijfster kennen. Over de muren waartegen ze is gebotst, hoe ze haar afschreven als schrijver omdat ze een vrouw was, over de ups en downs in haar privéleven. Dat gaf me toch wel een push. Als zij het kon, misschien kon ik het dan ook?

Welk personage vond je – zonder spoilers natuurlijk – het moeilijkst om te schrijven en waarom?

Qua personages viel het eigenlijk best wel mee. Om de één of andere reden heb ik altijd zo een duidelijk beeld van wie of wat ze zijn dat hun doen en laten neerpennen best natuurlijk aanvoelt. Wat ik nog steeds het moeilijkste vind, zijn gevechtscenes. Ik zie die dan zo duidelijk voor me als een film haast, maar dan moet ik die wel even in woorden gaan gieten zonder de spanning te verliezen. Vraagt vaak om enkele herschrijfsessies.

Zou je ooit een ander genre dan fantasy (bijvoorbeeld thriller of contemporary) overwegen te schrijven?

Zeg nooit, nooit… Maar fantasy is toch een beetje mijn wereld. Wie weet krijg ik ooit een subliem idee om een zoetsappige roman te schrijven of een daverende thriller maar… Geef mij nu toch maar magie en heksen en muzen en draken en van die dingen.

Dilemmatijd!

12742792_193582271000946_2952154442437195361_nZout of zoet?

Zoet! Ik houd niet zo van zout…

Liefde of avontuur?

Beide mogen aanwezig zijn, maar als ik echt moet kiezen, geef me dan maar de spanning van een doldwaas avontuur.

Paperback of hardback?

Hardbacks staan zo mooi in mijn boekenkast! Paperbacks zijn dan weer handiger om te lezen en mee te sleuren naar events om te laten handtekenen.

Wereldbekend auteur of gerenommeerd journaliste worden?

Dan ga ik voor het auteurschap. Kunnen leven van het schrijven, dat is toch stiekem een droom.

Kat of hond?

Mijn furbabies ❤ Beide dus, want ik heb twee honden en twee katten.

Engels of Nederlands?

Nederlands is mijn moedertaal. Ik houd ook enorm van Engels maar Nederlands heeft toch net dat ieniemienie stukje voorkeur.

Reis naar Griekenland of roadtrip door de VS?

Staan beide op mijn bucketlist. Maar die roadtrip door de VS zou mijn voorkeur kunnen krijgen als we Disney World ook uitgebreid bezoeken.

Team Jacob of Team Edward?

Ik zou dit eigenlijk niet mogen zeggen maar… Fanfictions schrijven is een grote bouwsteen geweest in mijn weg als schrijver. Eén van de eerste fanfics die ik ooit schreef was er eentje van Twilight. Mijn personage – OC genoemd in het vakjargon van fanfiction – was de echte zus van Edward en werd de soulmate van Jacob. Ze was namelijk een witchpire (half heks en half vampier). Dat vampier zijn had ze aan James te danken…

Een meet-en-greet met je favo auteur of 100 gratis boeken?

Meet-en-greet met J.K. Rowling of Rick Riordan dan. Ik heb toch elke maand een boekenbudget en zo een meet-en-greet zou echt the chance of a lifetime zijn.

Cinema of bibliotheek?

Cinema! Wij zijn thuis met drie filmgeeks die dan ook nog eens houden van het genre fantasy en sci-fi. Star Wars, Lord of the Rings, The Hobbit, alle superherofilms,… we kijken ze als gezin.

Bedankt voor het leuke interview Morgan! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s