Staalhart (Brandon Sanderson) *****

staalhart2

Alrighty then, een recensie voor een boek dat me aanvankelijk iets te jongensachtig leek … Maar weet je wat: als een boek zodanig goed in elkaar steekt en een leuke schrijfstijl heeft, dan maakt het dus echt geen spreekwoordelijk hol uit of het een mannelijk of vrouwelijk hoofdpersonage heeft. Staalhart valt in deze categorie!

De cover is al meteen episch – pun intended – wat mij betreft. Het zou zo meteen een filmposter kunnen zijn. Wat het binnenwerk betreft vond ik het niet zo prettig dat de hoofdstukken elkaar opvolgen zonder witruimte + verspringen naar de volgende pagina, maar daar tegenover staat wel dat het een flexibele rug heeft waardoor het boek niet snel een gebroken spine krijgt. Dat zullen veel mensen ongetwijfeld heel erg waarderen, dus punten voor de uitgeverij!

Ook het eerste hoofdstuk begint sterk. Ijzersterk. Of moet ik zeggen: staalsterk? (The puns just keep coming). Na dat eerste hoofdstuk moest ik er wel een beetje inkomen, dat geef ik eerlijk toe. Niet qua schrijfstijl, maar er komt best wel veel info op je af (doch niet in een echte infodumpachtige manier gelukkig) en de humoristische manier waarop het hoofdpersonage David worstelt met beeldspraak toverde nu niet metéén een glimlach op mijn gezicht. Het moest een beetje groeien, zeg maar. Maar dit is ook echt een boek dat groeit.

Wat superorigineel is, is dat het hoofdpersonage een beetje een Hufflepuff is. Oké, ook heel wat Gryffindor hoor, maar de manier waarop hij gewoon heel hard gewerkt heeft voor wat hij wil is heel verfrissend ten opzichte van al die andere YA-hoofdpersonages die hun rol aan het hoofd van een revolutie een beetje in de schoot geworpen krijgen door toeval en omstandigheden OF die “speciaal” zijn somehow. David heeft geen speciale krachten en werkt voor wat hij wil. Dat is nog eens een rolmodel. Verder gedraagt hij zich als een echte fanboy als het op geweren aankomt, en dat is ook wel eens prettig: David is stoer, maar zijn inborst is een tikje nerdy (don’t tell him I said that) en vooral gewoon enthousiast als een puppy. Of zo.

Moving on. Ik geniet altijd enorm van boeken die een sterke cast van randpersonages hebben. Dat was hier zeker het geval! Ze kwamen allemaal zo tot leven dat je hun stemmen hoorde spreken in je hoofd. Voor de meeste personages had ik ook echt een acteur in mijn hoofd, bijvoorbeeld Michael Clarke Duncan (uit The Green Mile) als Abraham, misschien Adrien Brody als Cody … Tia zag ik dan weer voor me als iemand uit een animeserie, maar hoe dan ook: ze leven, ze zijn echt, je geeft om ze. Dat kan een boek zo veel meer dimensie geven.

Ongeveer iets over de helft dacht ik een belangrijk plotelement helemaal door te hebben, en ik was close, maar toch niet helemaal. Want het einde is behoorlijk verrassend. Het heeft ook meerdere lagen, en dat vond ik er supermooi aan. Het maakt me ook écht benieuwd naar het vervolg!

Kortom, dit is een boek dat respect afdwingt in alle opzichten: character development, world building, verhaalopbouw, humor, schrijfstijl, actie, originaliteit … Met Brandon Sanderson heb ik een auteur ontdekt waarvan ik zeker en vast nog meer boeken wil lezen! Dus als ik jullie een goede raad mag geven: stel het ontdekken van zijn werk niet langer uit.

Aanrader voor fans van The Maze Runner en comic books/Marvel/anime.

3 thoughts on “Staalhart (Brandon Sanderson) *****

  1. Wat een fijne recensie! Ik ben ook echt fan van David en ik begrijp helemaal dat je hem een Hufflepuff noemt XD ik vond zijn flirtpogingen trouwens echt hilarisch!

  2. *toetert* ga de Mistborn serie lezen!!! Fantasy van de bovenste plank! You know you want it! 😀
    Mistborn is letterlijk de boekenserie die mij de moed gaf om mijn eigen serie te gaan schrijven, omdat ik echt zoiets had van: ‘zie je wel, het kan dus wél, een plot netjes uitvoeren van begin tot einde’. Sanderson heeft complete 100% controle over zijn plot en dat is zo verdomde sexy om te zien. Ik ben niet altijd even dol op zijn personages (heb bijna alles van hem gelezen en er is een HOOP), maar zijn plots en werelden zijn amazing ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s