Vrees/Fever (Lauren Destefano) ***

wither

Ik had zo’n gekke bui tussen twee boeken in en randomly begon ik dan maar ik Vrees (Fever) van Lauren Destefano, deel 2 in de Chemical Garden-trilogie. Nadat ik niet superenthousiast was over boek 1, maar ook niet supernegatief (ik gaf het 3,5 sterretjes) was ik benieuwd of dit vervolg me kon overtuigen.

Ik heb het gevoel alsof ik de auteur van dit boek heel goed ken, omdat ik haar al lange tijd volg op Twitter en ze zo’n geweldig grappige en herkenbare tweets de wereld instuurt dat ik soms echt zin heb om haar te aanbidden. Het gekke is dat ik alleen maar de donkere, cynische kantjes van haar terugvind ik haar schrijfsels. Alsof ze alle deprimerende gedachten erin stopt, maar niets van haar leuke zelfrelativering en humor. En dat miste ik dus heel erg, net als romantiek (er zit wel iets van liefdesverhaal in, maar nu niet van zucht zucht zwijmel, weet je).
Want dit boek is echt wel behoorlijk gloomy hoor. Er hangt een nog al ‘life sucks’-sfeertje overheen dat de meeste YA-boeken in vergelijkbare subgenres meestal wel weten te counteren met actie, hoop, verliefdheid of humor, maar hier bleef ik altijd dat zwaarwichtige gevoel behouden. Komt misschien voor een deel doordat het hoofdpersonage de helft van het boek gedrogeerd is of bewusteloos is of whatever. Dat raakte ik na een tijdje echt wel beu. Eventjes vind ik het fantastisch als je MC opeens zit te hallucineren, maar dit boek was het evenwicht kwijt tussen droom en daad.
De schrijfstijl is verder heel erg lyrisch – soms een beetje té naar mijn smaak – maar leest wel heel vlot. Het boek wist ook goed mijn aandacht te houden en ik heb er nooit met tegenzin in zitten lezen. Toch is het geen boek dat me helemaal kan bekoren. Het is eigenlijk een beetje een raar geval …
Voor boek 1 rondde ik af naar boven maar voor dit boek rond ik af naar beneden. Niet omdat het slechter was dan deel 1 (in tegendeel, eigenlijk vond ik dit deel denk ik iets beter) maar omdat ik om vier sterretjes te geven dan toch ook weer niet enthousiast genoeg ben. Op deze manier houden de ratings van de twee boeken elkaar in evenwicht 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s