Schrijven Kreng! (Lisette Jonkman) ****

23285563

Oepssssss … Had ik hier nog geen recensie voor geschreven? Nee dus. Beter laat dan nooit zet ik dit toffe non-fictieboek nog even in de spotlights, want dat verdient ‘Schrijven kreng!’ gewoon dubbel en dik!

Ik lees eigenlijk nooit non-fictie, maar voor het schrijftipsboekje van Lisette Jonkman wou ik graag een uitzondering maken. Ik was tijdens het lezen immers zelf een chicklit aan het schrijven en tips waren meer dan welkom, gezien mijn onervarenheid in dit genre.

Toch gaan ‘Schrijven kreng!’ ondanks het feit dat Lisette voornamelijk chicklitauteur is (al heeft ze nu ook een horrorkortverhaal uit!) helemaal niet specifiek over een genre. Zo staan er ook heel veel fantasyverwijzingen in, bijvoorbeeld naar Lord of the Rings. Dit leuke boekje kan dus voor iedereen die van schrijven houdt.

We kijken een inkijkje in het schrijfproces van de auteur, de valkuilen, tips en nog veel meer. De prachtige vormgeving maakt het lezen des te leuker! Grappige illustraties, veel kleurtjes, hier en daar een toffe foto die zo van de Instagram van Lisette geplukt is … Super vind ik dat!

schrijven krenggg

De schrijfopdrachten die je her en der tegenkomt in het boekje heb ik overgeslaan. Ik had het gevoel alsof die dan toch iets meer voor beginners waren die nog stevig op gang moeten komen, terwijl ik toch al vrij gemakkelijk 90K op papier zet tegenwoordig (over de kwaliteit van die 90K gaan we het niet hebben :-p). Beginners gaan zeker wel veel hebben aan de doe-tips!

Het fijnste was natuurlijk als je iets las, en dacht van: “Hé, dat doe ik al juist, woohoo!” Ook heb ik dankzij dit boek ontdekt dat er in mijn chicklitmanuscript een Tsjechov’s geweer zit. Ik wist niet wat het was, maar blijkbaar heb ik het wel geschreven 😀 Superinteressant allemaal.

Toch hadden er wat mij betreft wat meer schrijftechnische tips en achtergrondinfo mogen instaan. Hoe om te gaan met social media en zo, daar had ik weinig aan. Ook was ik teleurgesteld door het hoofdstukje over vloeken. Dat is namelijk iets waar ik echt tips over nodig heb (vloekende ketter die ik ben), maar de tips in het boek waren 100% Hollands. Geen Belg zou ooit vloeken met tering of kanker, dus ja, had ik niet zoveel aan.

Maar je kan natuurlijk niet voor iedereen op maat een schrijftipboek schrijven (duh) en er waren véél meer toffe, hilarische en nuttige hoofdstukken dan minder boeiende hoofdstukken! Ik heb er al bij al veel uit bijgeleerd en vooral genoten van de herkenbaarheid waarmee Lisette het schrijfproces beschrijft.

‘Schrijven kreng!’ is dus een aanrader van formaat voor iedereen met een passie voor schrijven! Ik geef het een dikke vier sterretjes!

PS: Hebben jullie nog non-fictie aanraders voor mij? Hoeft niet over schrijven te gaan – alle suggesties welkom!

5 thoughts on “Schrijven Kreng! (Lisette Jonkman) ****

  1. Ik heb deze besteld en normaal komt ‘ie vandaag aan. 🙂 Ik heb ook Geen Excuses Meer! gekocht, ook een nieuw boek over schrijven. Misschien wat voor jou?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s