Ontworteld (Naomi Novik) DNF **

ontworteldddd

Oeps, deze recensie was ik vergeten te posten!

Voor mij kan een goed hoofdpersonage (sympathiek, boeiend en herkenbaar of net raar en onbegrijpelijk, bitchy met een reden … Maakt niet uit, alleszins IETS qua persoonlijkheid dat een emotie losweekt bij de lezer) een slecht verhaal redden. Een oké verhaal met een slecht hoofdpersonage daarentegen, is voor mij ten dode opgeschreven.

Ontworteld was zo’n verhaal waarbij het echt draait om het verhaal, niet het personage. En sorry, maar dan raakt je boek hoogstens mijn hersenen, nooit mijn hart. Het resultaat: een zeer jammerlijke ‘did not finish’-status … Ik ben er dus niet doorheen geraakt, helaas, en dat gebeurt me echt maar zelden.

Wie was dat hoofdpersonage ook weer?

Agnieszka (ik moest zonet zelfs héél lang nadenken over wat haar naam ook weer was, terwijl ik twee minuten geleden nog aan het lezen was) is wat mij betreft een spreekbuis voor het verhaal, geen écht mens, geen levend personage dat je tijdens het lezen in je hart sluit, waarbij je meeleeft. Die band miste ik echt superhard, waardoor Ontworteld helaas nogal een ploeterboek werd dat ik meermaals aan de kant wilde leggen.

Met meermaals bedoel ik dan eigenlijk continu. Ik heb gelezen tot in de helft, en ben al die tijd in de verleiding gekomen om te DNF’en, maar gezien het een recensieboek betreft heb ik lang met frisse tegenzin doorgelezen. Té lang, want elke pagina mijn initiële gevoel: dit is niet mijn soort boek.

Cover

Het begon al met de cover. Veel mensen lijken er positief over te zijn, maar ik vind het echt een cover die me op de één of andere manier afstoot. Die gruwelijke gele kleur, die krasserige tekeningen … Neen, ik vind het écht geen toffe cover. Origineel en opvallend, dat wel. Passend bij het verhaal, dat ook. Maar niet aantrekkelijk voor mij.

En dan is het ook nog zo’n immens dik boek! 500 pagina’s is mij echt te veel, tenzij je naam Stephenie Meyer, Richelle Mead, Deborah Harkness, Josephine Angelini, Marissa Meyer of Colleen Houck is.

Schrijfstijl

De schrijfstijl is extreem gedetailleerd, maar opnieuw niet geschreven vanuit de belevenis vanuit het hoofdpersonage. Het leek mij haast alsof alles wat er gebeurde los van haar stond op de één of andere manier, wat heel gek is, want het is wel degelijk in de ik-vorm geschreven. Dat vind ik normaalgezien super!

Maar hier vergat ik de hele tijd wie die ‘ik’ ook alweer was. Kasia vond ik dan een interessanter personage om eerlijk te zijn – zij bleef me wel bij. De Draak daarentegen krijgt van mij niet één fangirlpunt. Zijn type van gemeenheid had voor mij echt geen excuus.

Afkooksel

Eigenlijk viel het me tijdens het lezen vooral op dat dit boek een combinatie was van elementen die ik al in erg veel verschillende boeken heb teruggelezen. Kan helemaal top zijn, zou je denken, maar neen: die andere boeken deden het beduidend beter!

Wil je dus graag een boek lezen over een meisje dat als offergave uit haar dorp genomen wordt door een ‘Lord’ met magische krachten, lees dan het wondermooie Cruel Beauty. Lees je graag over een fantastische wereldopbouw met Oost-Europese invloeden en een meisje met toverkunst, doe je dan tegoed aan Schim en Schaduw.

Boeken met een dreigend Woud dat ‘leeft’ heb je ook genoeg, dus eigenlijk heb je voor elk “onderscheidend” element gewoonweg een beter alternatief. I suggest you take it.

De lokkertjes op de cover (haat ik sowieso) kloppen wat mij betreft ook langs geen kanten. Harry Potter en Game of Thrones? Echt niet, sorry.

Conclusie

Sorry, maar na het lezen van het GEWELDIGE The Heir van Kiera Cass weet ik het zeker: mijn leesdipje was puur te wijten aan het feit dat Ontworteld totaal mijn ding niet is, en ik had echt geen zin meer om hier nog van mijn kostbare leestijd aan te verspillen. Ik heb het boek maar half uitgelezen dus.

Nochtans is het geen slecht boek hoor, maar simpelweg een boek dat me op geen enkele manier raakte en geen greintje van mijn aandacht wist vast te houden. Normaal gezien geef ik 1 sterretje voor DNF-boeken, maar ik geef uitzonderlijk nog één sterretje extra omdat het dus zeker geen slecht boek is, maar gewoon een blah-boek dat veel te dik is om nog met tegenzin door te worstelen.

Ik zat halfweg en keek echt als een berg op tegen de volgende 250 pagina’s. THAT’S NO WAY TO LIVE FOR A BOOK LOVER!

thanksforreadingNEWLOOKthx

9 thoughts on “Ontworteld (Naomi Novik) DNF **

  1. Klinkt misschien stom, maar aan de ene kant ben ik heel blij met deze review. Niet zo zeer om het boek, maar voel me altijd zo dom als ik niet door een boek heen kom. Het is fijn om te zien dat het iedereen overkomt. Wel heel erg jammer natuurlijk. Over de cover ben ik het geheel met je eens.

  2. Zo zie je maar dat er over smaken niet te discussiëren valt. Ik vond het wel een schitterend boek en verhaal, maar begrijp je frustratie. Jammer, maar goed van je om jezelf niet te dwingen verder te lezen 🙂

  3. Wat een mooie recensie, zeg! Goed geschreven, goede argumentatie voor iets waar ik zelf de vinger niet op wist te leggen. Ik ben het namelijk helemaal met je eens. Ontworteld had zo’n goed boek kunnen zijn als het wat meer hart gehad had. Goed om te lezen dat ik niet de enige was die het niet zo leuk vond.

    • Dankjewel! Toch altijd even stressen, een recensie van een boek dat je niet uitlas 🙂 Fijn dat ik dan toch niet de enige ben die het maar niets vond, iedereen lijkt er zo positief over, ik dacht al dat het aan mij lag :-p Inderdaad: meer hart had dit boek kunnen redden!

  4. Hij staat al een tijdje op m’n wishlist op Bookdepository maar ik twijfel steeds of ik hem moet kopen of niet.. Heb het tot nu toe nog niet gedaan maar misschien is het het beste als ik even wacht tot hij beschikbaar is in bibliotheek. Om teleurstelling te voorkomen dan. Heb het zelf maar één keer meegemaakt dat ik een boek echt niet uit las. Goeie recensie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s