Hoe ik rate, part 1: de sterretjes

Ik krijg best vaak de commentaar “Je geeft nog veel sterretjes ondanks je negatieve recensie!”. Raten is iets heel persoonlijk en soms is het net zo veranderlijk als het weer: het hangt af van mijn mood, van het genre, van het feit of het selfpublished is of niet, of ik ‘m in het Engels of vertaald lees … Er kunnen echt duizend-en-één dingen van invloed zijn.

Is dat objectief? Neen, doorgaans niet. Is objectiviteit het doel van recensies? Neen, en al zeker niet op Mijn B.I.E.B. 😀 Toch wou ik even toelichten hoe ik (over het algemeen) mijn rating toepas zodat jullie hier een beetje zicht in verkrijgen 🙂 Hierbij ligt ik ten eerste mijn sterretjes toe!

* = DNF: ik heb dit boek niet uitgelezen!

Dit gebeurt gelukkig niet zo vaak (1 keertje per jaar of zo?) en de hoofdreden voor de vernietigende soloster is een rokend hoofdpersonage of een rokende love interest. Dat verpest het boek voor mij echt van meet af aan en meestal is er geen redden meer aan. Ik kap ermee. Zou dat hoofdpersonage ook best met zijn/haar slechte gewoonte doen! (Nota: Deze principiële no-go geldt vooral voor YA’s, volwassen boeken stoort het me minder wegens morele implicaties en zo, ya know).

Voorbeeldboeken met één ster: Looking for Alaska (John Green) en De Cirkel (Mats Strandberg)

giphy (16)

** = Ik vond het echt een rotirritant en/of slecht boek

De meeste boeken die ik twee sterretjes gaf, zijn boeken die me echt doen briesen van irritatie. Ja hoor, dat mag je letterlijk zien (huffen en puffen tegen dat boek van ‘aaaargh, wordt dan toch BETER!’)! Redenen hiervoor kunnen zijn dat het verhaal cliché is, dat de hoofdpersonages bizarre psychopaten zijn (terwijl dat toch niet echt de bedoeling zou mogen zijn) of dat er zo’n bad boy-gedoe in zit waar ik niet mee om kan … Vanalles eigenlijk.

Voorbeeldboeken met twee sterretjes: Fallen (Lauren Kate), Alles of niets (Gillian King) en Overstroomd (Eva Moraal)

giphy (15)

*** = Ik ben teleurgesteld of heb me verveeld

Drie sterretjes vind ik persoonlijk een lastige categorie. Het is niet dit, het is niet dat. Meestal geef ik drie sterretjes aan boeken uit een serie die me teleurgesteld hebben, bijvoorbeeld een zwak tweede deel na een sterk eerste deel. Ook geef ik wel eens een drie aan boeken die een beetje saai waren. Niet slecht dus – degelijk geschreven, potentieel-interessante personages, misschien een minder sterk plot – maar tja … saai.

Voorbeeldboeken met drie sterretjes: Vitro (Jessica Khoury), Bloedband (Julie Kagawa) en Onder de Maan (Patricia Briggs).

giphy (13)

****= Dit boek heeft me aangenaam verrast en/of het was vermakelijk!

Meestal geef ik vier sterretjes aan boeken die me erg tof hebben weten te entertainen, maar waar wel nog wat aan schort. Een plothole, een niet swoonworthy love interest, een ietwat wankele world building … Maar al met al wist de auteur van een viersterrenboek me wel aangenaam te verrassen! Tegelijkertijd kunnen vier sterretjes voor mij ook symboliseren dat ik het een heel goed geschreven en uitgewerkt boek vond (objectief gezien) maar dat het mij persoonlijk (subjectief gezien) niet genoeg wist te raken om vijf sterretjes te geven.

Voorbeeldboeken met vier sterretjes: Endgame 2 (James Frey), Me Before You (Jojo Moyes), Eve & Adam (Michael Grant)

giphy (14)

***** = Oooooh Lord(e), call the fangirl ambulance!

Vij sterretjes betekent dat ik hoogstwaarschijnlijk in katzwijm lig, aan het huilen ben of rondjes aan het rennen van sheer glee. LALALALALA NIEUW FANDOM ALERT! De personages kwamen tot leven voor mijn ogen en hoogstwaarschijnlijk was er een swoonworthy mannelijk hoofdpersonage aanwezig. De auteur betoverde me met magische proza en de plottwists deden me hartstochtelijk duizelen. *Happy sigh* Ik kan niet wachten op het vervolgdeel (indien dat er is) en leg dit boek zeker op mijn mentale ‘ooit eens herlezen-stapel’. Kortom: nagenoeg perfect!

Voorbeeldboeken met vijf sterretjes: Tiger’s Quest (Colleen Houck), Red Queen (Victoria Aveyard), Starcrossed (Josephine Angelinni)

vijf

In een volgend blogje licht ik nog toe hoe mijn rating- en recensiemethode verschilt bij boeken van eigen bodem vs. Engelstalige boeken en selfpublished vs. een uitgeverij.

12 thoughts on “Hoe ik rate, part 1: de sterretjes

  1. Het leed dat sterren geven heet 🙂 Ik vind 3 idd ook een lastige categorie. Vaak is het dat ik 2 dan te weinig vindt, en 4 veel te veel. Een 2,5 klinkt ook wat mager, dus dan wordt het automatisch 3. Het staat eigenlijk voor: “nheeeh, mnjeah, ik weet het niet, misschien”, haha. Het gifje geeft het idee wel goed weer 🙂

  2. Toch lastig, die sterwaarderingen… Want ja, iedere blogger heeft er een andere mening bij, ze zijn inderdaad erg persoonlijk. Ik heb dan ook nog het probleem dat niet alle boeken die ik vijf sterren geef mijn favorieten zijn!! Meestal zijn de boeken dan perfect, maar tóch is er iets waardoor ze niet mijn favoriet zijn… Tja, wat is dan dat iets? :’D

  3. Wat leuk om te lezen hoe jij scores uitdeelt 🙂 Ik vind het ook niet altijd gemakkelijk (vooral de drie of vier sterren twijfel) en vaak laat ik dan ook de schrijfstijl net dat puntje meer of minder bepalen. Toch probeer ik me niet al te veel te laten beïnvloeden door de scores van anderen aangezien dat hun mening is en niet de mijne. Om er zelf een aantal sterren (of in mijn geval veertjes) op te plakken moet je het boek natuurlijk eerst zelf lezen 😉
    Wanneer je zelf schrijft is het ook nog eens een extra stress want als je al dacht dat het moeilijk is om zelf boeken scores te geven… Het is niets vergeleken met het ontvangen van die scores over je eigen kindje ^^;

  4. Super leuk om te lezen! Ik ben vaak veel te enthousiast met sterren geven; als ik een boek net uit heb vul ik een beoordeling in op Goodreads. Zo’n eerste reactie is meestal enorm enthousiast, pas bij het schrijven van een uitgebreide recensie merk ik pas dat ik eigenlijk ook wel wat aanmerkingen heb..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s