A Court of Thorns and Roses (Sarah J. Maas) 3,5*

macotarrrrrrrr

Oké, dit is géén gemakkelijk recensie om te schrijven! ACOTAR las ik (in zeven haasten) uit op de trein onderweg naar de ‘Dear Book Nerd’-boekenclub in Brugge waar we de laatste nieuwe hype van Sarah J. Maas zouden bespreken, maar ik heb er serieus gemengde gevoelens bij. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een score van 3,5 sterretjes. Of ik dat op Goodreads nu moet afronden naar beneden of naar boven, daar ben ik echter nog niet helemaal uit XD De boekenclubbespreking gaf bovendien nog extra voer tot nadenken … Zo veel inzichten! Zo veel meningen! Gevolg: een verwarde Vanessa doet haar best om alle bedenkingen, kritische kijkpunten maar ook gevoelsmatige bekommernissen op papier te zetten. Here goes!

Feyre is een herkauwende koe

ACOTAR begon niet goed voor mij. Een heel klein stukje daarvan lag aan het feit dat ik zeer gehaast moest lezen (laat begonnen wegens recensieboek kwijt in de post + week met weinig leestijd) maar het hoofdpersonage en de schrijfstijl bleken al heel snel ab-so-luut niet mijn ding te zijn. Feyre is een gevalletje Meghan Chase wat mij betreft: weinig persoonlijkheid en nog minder logica. De connectie met het hoofdpersonage is voor mij echt een element dat het boek kan maken of kraken. Hier was het dus kraken, helaas. Feyre is irritant, naïef, dom en unlikeable. In de boekenclub was bijna iedereen het erover eens: dit is een flat character van jewelste. Niveau: herkauwende koe.

De schrijfstijl is zo … zo *insert 5 bijvoeglijke naamwoorden*

Het moet al echt goed scheef zitten vooraleer ik me zo hard erger aan een schrijfstijl. Maar Sarah J. Maas doet echt overdreven veel moeite om (Engelse) woorden te gebruiken die de gemiddelde YA-lezer volgens mij toch eventjes moet opzoeken (punt 1 in waarom dit een NA is). De hoeveelheid bijvoeglijke naamwoorden in sommige zinnen is bovendien through the roof. Voorbeeldje: “The world was awash in hues of dark blue, interrupted only by shafts of buttery light escaping from the shuttered windows of our dilapidated cottage.” Wauw. Hier had de editor echt wel even met de rode pen doorheen mogen gaan hoor.

Hoewel dit boek zich afspeelt in een volledig andere wereld met dan eerder een post-middeleeuws sfeertje, wordt er ook gewoon alledaags in gevloekt. Dat met die Cauldron vond ik leuk, maar hier en daar (een keer of drie, zeer random dus) wordt er ook gevloekt met ‘shit’ en ‘balls’ en ‘shit-hole’. Dit vond ik totaaaaal niet bij de stijl van het boek passen.

Verder maakt ze extréém veel gebruik van beletseltekens met dan nog het veel irritantere herhalen van hetzelfde woord voor en na het beletselteken. Nog nooit zo frequent tegengekomen in een boek. Ik maak zelf ook vrij veel gebruik van ‘…’ als ik schrijf (in zulke mate dat proeflezers opmerken dat ik er best wat schrap) maar dit was zelfs voor mij te veel van het goede. Oh ja, en dan dit nog: ik had eigenlijk streepjes moeten trekken hoe vaak mensen in dit boek (en dan heb ik het over alle personages, niet één bepaald iemand die een tic nerveux heeft of zo) met hun tong klikken. Nog raarder is dat – op het tongklikken na – deze schrijfstijlelementen ergens halverwege het boek totaal verdwijnen. Colour me confused.

Plotelementen uit de Wibra

Nee, geen liefdesdriehoek of zo! Ik heb het niet zozeer over tropes, maar eerder over van die plotdingetjes die echt té geforceerd zijn. Goedkoop à la Wibra (niet dat ik iets tegen de Wibra heb hoor, maar je snapt wat ik bedoel hé XD). Daarbij denk ik in de eerste plaats aan de maskers … Oh mijn god die uitleg was zo hard bij de haren getrokken. In de boekenclub verwoordde iemand het als: “Ze wou ‘het beest’ (=Tamlin) niet lelijk maken, dus heeft ze hem maar een masker aangedaan.” En zo voelde het tijdens  het lezen ook echt. Dit was een onlogisch plotelement dat zo kitschy was dat het eerder in een stationsromannetje thuishoorde, wat mij betreft.

Beauty/Belle kan niet lezen – seriously?

ACOTAR is in de markt gebracht als ‘een hervertelling van Beauty and the Beast’. Voor heel wat lezers wellicht hét verkoopspunt. Waarom dat specifieke sprookje nu zo populair is bij boekenliefhebbers zoals wijzelf? De bibliotheekscène, duh! Belle houdt van lezen net als wij. Maar deze incarnatie van Belle (=Feyre) is letterlijk analfabeet. Wow, euh, oké. Dit had ik plotgewijs nog prima gevonden als ze uit een echt arme familie kwam, maar neen, tot haar 11de was ze stinkend rijk en al haar andere familieleden kunnen wél lezen. Jammer. Ik denk dat als Feyre hield van boeken ipv schilderen, dat ik me veel beter met haar had kunnen identificeren en dat de link met B&B veel sterker was geweest – en dus minder “misleidend” qua marketingaanpak. (En dat terwijl ik zelf ook aan beeldende kunst doe, dus daar ligt het niet aan).

acotarrrrrrrrrrrrrrrrrrr

New Adult

Dit boek is in de Nederlandse versie uitgegeven bij Best of YA maar volgens mij is dit New Adult. In de leesclub bleek gelukkig dat ik niet de enige was die er zo over dacht! Niet enkel de leeftijden van de hoofdpersonages vallen nét buiten de grenzen van YA – althans voor een eerste boek in een reeks – (Feyre is 19, Tamlin ziet eruit halverwege de 20) maar ook de seksuele sfeer van het boek is wat mij betreft niet erg passend voor een YA. Origineel wel om eens te lezen over een meisje dat er schaamteloos een fuckbuddy op nahoudt ipv de preutse maagden die we doorgaans in YA’s voorgeschoteld krijgen, maar dat sprak me toch iets minder aan. Wel een eervolle vermelding voor de originele bewoordingen in de sekscène, haha. In de Engelse versie (geen idee over de vertaling) vind ik het taalniveau ook net een tikje hoger te liggen dan dat wat de gemiddelde YA-lezer als ontspannend leesvoer zou ervaren. Beetje à la Kristin Cashore op dat gebied, maar dan dus met NA-personages.

Conclusie

De eerste 150 pagina’s deden me niets, maar gaandeweg kwam ik wel meer in het verhaal en vielen bepaalde irritatiepuntjes weg. Hoe dan ook blijft Feyre een rotpersonage dat ik het zonlicht niet eens in d’r ogen gun. De romance is heel erg oppervlakkig uitgewerkt en heel wat verhaalelementen blijven behoorlijk zwart-wit. Misschien was het boek beter in twee gesplitst voor de trials, en dan aan beide kanten van de scheiding beter uitgewerkt? Ik kan niet zeggen dat ik het met tegenzin heb uitgelezen, helemaal niet, en het bevat ook veel toffe elementen, maar als je er kritisch naar kijkt is dit – zoals de leesclub concludeerde – ‘een boek dat door de mand valt’. Oeps, dit is weer een lange recensie geworden, maar in de boekenclub hebben we het natuurlijk helemaal uitgeplozen, dus ik had veel te vertellen 😀 Applausje voor jezelf als je tot hier gelezen hebt!

thanksforreadingNEWLOOKthx

12 thoughts on “A Court of Thorns and Roses (Sarah J. Maas) 3,5*

  1. Haha ik HOU echt gewoon van dit boek! Jammer dat ik er op de boekenclub niet bij kon zijn 😦 Ik vond de schrijfstijl echt heel vlot, maar misschien is dat eerder de vertaalster haar verdienste als ik dit zo lees. Als je niet aan het boek begint met het idee dat het een hervertelling is van Belle & het Beest (want dat is het niet, het is gewoon af en toe een leuke knipoog naar het verhaal) is het echt een geweldig boek vind ik! 😀 Ik wil echt nu al het vervolg lezen 😀

    • Ja zo spijtig dat je er niet was 😮 We konden wel een paar positieve stemmen gebruikt hebben want iedereen had dus zoiets van “Pffff” met dit boek behalve Sharon 😀 Misschien inderdaad jammer dat ik de NL-versie niet gelezen heb dan … Ik ga het vervolg ook wel lezen hoor ^^ Naar die regeling met Rhysand enzo ben ik best benieuwd!

  2. dit boek valt officieel ook onder NA.. dus dat het als YA is uitgebracht in NL is de uitgever schuldig aan.. 😉

    Verbazend dat je het nog 3.5 ster gaf sinds het overkomt alsof je het boek echt vreselijk vond haha. Ik kan me, gelukkig, niet vinden in dit alles hihi.. Ik vind Feyre een van de beste personages wat ik tot nu toe tegengekomen ben en ik vind de verwerking van de maskers in het verhaal juist ontzettend goed gedaan. Gelukkig dat mensen verschillende meningen hebben met lezen hihi..
    Voor mij is het boek dikke 5+ sterren waard. Ik las hem overigens ook in het Engels, al drie keer sinds afgelopen november hihi Ik kan in ieder geval echt niet wachten tot het vervolg komt ❤

    • Nee hoor, ik vond het helemaal geen slecht boek! Maar ik heb het wel kritisch onder de loep genomen en dan waren er zeker heel wat dingen die me stoorden, helaas 😉 (Zoals het hoofdpersonage dus, vooral). Inderdaad er zijn suuuuuperveel megagrote fans van deze boeken en gelukkig maar, maar tja, in onze boekenclub was de mening dus eerder ‘meh’ of negatief en daar sluit ik me bij aan – dat mag ook hé ^^

  3. Jammer dat je dit vindt 😦 Ik ben echt fan. Feyre is in mijn ogen juist wel een karakter wat echt nieuwe inzichten krijgt in haar leven en daar een mening naar ontwikkeling en voor mij gedurende het verhaal echt groeit. En herkauwende koe snap ik al helemaal niet, maar goed haha. Dat is mijn mening.
    Ik ben ook heel benieuwd naar het vervolg.
    Plus de woordkeuze was in mijn ogen zeker niet vergezocht en het is niet voor niets een NA en geen YA 🙂

    • Oh nou ja ik vond Feyre persoonlijk heel onrealistisch omgaan met haar familie en heel dom omgaan met de faeriewereld (why would you follow the drumsssss when they told you not toooo), dus ja, dat ergerde me :-p Met een ander hoofdpersonage had ik dit boek echt tienduizend keer beter gevonden, sowieso!

      Idd het is blijkbaar effectief een NA, maar in België en Nederland is dit boek wel uitgegeven door Best of YA, dus vandaar toch wel wat verwarring … Had het dus ook niet verwacht gezien we dit boek lazen voor een YA-leesclub :-p En nou ja, dan zal jouw Engels gewoon stukken beter zijn dan het mijne, maar voor mij als recreatief Engels-lezer geen echt ‘struikelblok’ maar toch wel zo’n beetje van ‘sigh, gebruik eens een normaal woord’ :-p (Ik denk in de eerste plaats aan periwinkle en ‘bill’ in de anatomie van een vogel omdat ik die heb opgezocht, maar de rest herinner ik me nu even niet).

      Gelukkig zijn verschillende meningen toegestaan en heeft dit boek ook megaveel fans aan jouw kant van het opniniespectrum 😀

  4. Wat een fijne recensie 🙂 Ik hoor (zoals in de comments) eigenlijk alleen maar goede verhalen tot nu, en vind het ook eens leuk om een ander verhaal te horen. Heb het boek zelf niet gelezen, maar je hebt me nu wel weer wat nieuwsgieriger gemaakt …. 🙂

  5. VANES, WAT DOE JE MIJ NOU AAN? Nee, grapje, ik houd van jouw eerlijke mening en negatieve recensies ❤ Ik vond ACOTAR zelf geweldig en vond Feyre juist een sterk en boeiend personage, maar ik vind 't enorm interessant om jouw mening te lezen! Stiekem heb ik een beetje een zwak voor de schrijfstijl van Sarah. Het is een soort woordporno (excuse my language) voor mij: I love it.

    • (Voordat er op mij gedoken wordt omdat ik ‘negatief’ gebruik terwijl je het boek 3,5 sterren geeft: vervang de ‘negatieve’ maar door ‘kritische’ 😛 Al houd ik ook van je écht negatieve recensies hoor.)

    • I knoooooow ik had het ook zo graag geweldig gevonden 😦 Maar helaas, hoge verwachtingen en dan waren er toch veel dingen die het bij mij niet tot fangirlniveau konden verheven :-/ Maar misschien had ik wel ook wat meer in de recensie moeten zetten over wat ik dan wel positief vond want als ik ‘m nu herlees is ‘ie idd wel überkritisch 😀 Maar ja, ik vond het best eenbummer, het had echt allemaal zo veel potentieel … Let’s just say: ik snap echt waarom jullie ‘m geweldig vinden! En wie weet kan deel 2 me meer overtuigen 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s