Vervloekt/Goddelijk (Josephine Angelini) *****

383259Waaaaaaa wat een leuk boek! Oké, sorry, ik moest even al meteen een deel van mijn enthousiasme kwijt ^^ Ik vraag me echt af waarom dit boek niet eerder vertaald is geweest, want oké, het is geweldig, maar volgens mij had dit boek NOG veel populairder kunnen zijn vlak na de Twilight-hype. Want jep, dit is best wel een aanrader voor Twi-hards met afkickverschijnselen!

Over de naar mijn mening niet zo mooie cover had ik het eerder al in een blogje, maar vandaag gaat het dus puur over de inhoud. Voor ik danig begin te fangirlen wil ik wel nog even iets kwijt over de vertaling: waarom woorden zoals ‘cute’ en ‘gay’ niet vertaald werden, is me immers een beetje een raadsel. Ik vind het prima als oorspronkelijk Nederlandstalige boeken hier en daar een woordje Engels gebruiken, want zo spreken we nu eenmaal als jongeren in deze day and age (kijk, daar ga ik al, en ik ben niet eens meer een jongere). Maar euh, cute is gewoon schattig hoor, en gay is doodgewoon homo. OKEEEE DAT WAS HET, OVER NAAR HET FANGIRLEN DAN NU!

Vervloekt-Goddelijk (alweer zo’n combo van titel en ondertitel die me in de war brengt, wat is de titel nu? :-/) heeft alles wat ik verlang van een YA Fantasy. En dan bedoel ik echt aaaaaalles. Het is één van die zeldzame boeken die wel voor mij speciaal geschreven lijkt te zijn – een boek om verliefd te worden. Eigenlijk ervaarde ik het tijdens het lezen een beetje als een mix van alle beste elementen uit de Godinnentest (Griekse mythologie), Twilight/Flame/Verslaving (grote gezellige familie van supernaturals), Teardrop (meisje ontdekt waarheid over zichzelf en haar krachten/vriendschap) en Tiger’s Curse (meisje moet trainen met supernatural powers). Hector deed me ook wel een tikje denken aan Kishan uit mijn favoriete tijgerboekjes.

Het hoofdpersonage Helen is zeker geen vervelend wicht, want dat is bij dit soort boeken dan weer wel vaak het geval wat de rest een beetje verpest. Helen is een normaal meisje, nu ja, alles behalve eigenlijk, maar ze gaat er wel normaal mee om. Ook vond ik het verfrissend (zij het niet erg spannend of vlinders-inducerend) dat ook haar love interest Lucas gedragsmatig eigenlijk gewoon doodnormaal is. Hij is geen perfecter dan perfecte Edward maar ook geen onverbetelijke bad boy zoals Patch of zo. Hij is gewoon iemand relatief realistisch op vlak van persoonlijkheid en gedrag.  Vrij volwassen, vrij mellow. Verliefd op hem ben ik niet meteen geworden, maar wél op het verhaal.

Vervloekt is echt een heel rijk, warm verhaal. Wat ik altijd supergezellig vind is als de familie een grote rol speelt in het verhaal en als er veel samen gegeten wordt. Dat is dit boek dus EXACT! Keigezellig. Ik droom er alweer helemaal zelf van om geadopteerd te worden door Carlisle en Esmee, of in dit geval Noël en Castor. Rijk zijn ze natuurlijk ook – of wat dacht je dan – maar daar ligt nu niet echt de nadruk op. Oh ja en superpowerful en bovennatuurlijk knap, duh. De manier waarop mythologie in dit verhaal verweven is vond ik ook supertof. Het was in sé geen superorigineel verhaal of zo, maar het was zodanig goed uitgewerkt dat het dan eigenlijk toch weer verfrissend overkomt. Alles zat knap in elkaar en sommige verhaalelementen weten je binnen de ietwat clichésetting van een meisje dat dankzij een bovennatuurlijke jongen haar eigen krachten ontdekt, dan toch weer wél te verrassen. Ik bleef echt geboeid lezen.

Waarschijnlijk waren er nog meer dingen die ik wou zeggen over Vervloekt, maar in al mijn enthousiasme zijn niets dan sterretjes overgebleven: vijf, welteverstaan! Bedankt LS Amsterdam voor het recensie-exemplaar!

shopbanner

6 thoughts on “Vervloekt/Goddelijk (Josephine Angelini) *****

  1. hey,

    heb je na lange tijd eindelijk terug gevonden. 🙂
    Heb ondertussen je blog bijgelezen. Je hebt een vervolg op tweedehands vleugels die ik mogen lezen had van je.

    ben zeer benieuwd naar zilveren vleugels de titel belooft al veel

    mvg saramsades

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s