Ontdekt: yoga (ja, yoga)

243827767296745362xg9wuhGjcIn de rubriek ‘Ontdekt’ laat ik jullie meestal kennismaken met een nieuwe website, serie of hebbedingetjes die ik ontdekt heb. Yoga valt nu niet bepaald in dezelfde categorie, maar het leek me toch leuk om mijn nieuwe sportieve activiteit hier even met jullie te delen!

Sinds een vijftal weken ga ik samen met een vriendin naar de yogales op maandagavond. Laat ik beginnen met te zeggen dat het een verschrikkelijk slecht idee is om dat op maandag te doen, want wie heeft er na een dag vol Monday Blues nog zin om te sporten? Juist ja, niemand. Maar intussen is het wel alweer een soort van vast onderdeel van mijn weekroutine geworden.

Wat vind ik nu van yoga? Het is geen geheim dat ik een zeer onsportief mens ben. Ik haat zowat alle activiteiten die vereisen dat ik uit mijn bed/zetel/bureaustoel opsta. Ja, ik ben lui. Een menselijke kat, maar dan zonder die actieve momenten van een touwtje achternasjezen door de living of vogels proberen vangen in de tuin. Maar yoga bevalt me wel nog vrij goed omdat het voor een deel ook uit relaxen bestaat. Meevaller!

Het is niet zo prestatiegericht als de meeste sporten en dat vind ik erg belangrijk. Ik kan echt niet tegen die ‘go go go, sneller, harder, beter’-mentaliteit die je in de sportschool vaak ziet in groepslessen à la Zumba en co. Vandaar dat ik altijd een hekel had aan de les L.O. (die ik gelukkig grotendeels kon skippen wegens mijn hypermobiliteit). Op school gaat het alleen maar om presteren en de beste zijn. In de les yoga gaat het 1 uurtje gewoon om wat je zelf kan. Je wordt niet gepusht, tenzij door jezelf. Dat werkt veel beter voor mij dan ‘tempo tempo, kom op kom op’.

Fysiek is het nochtans best wel uitdagend soms. Bepaalde bewegingen kan ik met de beste wil ter wereld niet uitvoeren, zelfs al ben ik op bepaalde manier dus een bovengemiddeld flexibel persoon. (Check mijn hypermobiliteitsblogje maar als je niet weet wat ik bedoel, haha). De balansoefeningen vind ik prima te doen, maar The Pigeon & plank bijvoorbeeld zijn massa’s moeilijk en ook de buikspieroefeningen zijn zwaar voor me. Toch gaat het iedere les een kleeeeein beetje beter en dat is bemoedigend!

Mijn yoga-instructrice is ook een erg fijne vrouw. Ze maakt het niet té zweverig, maar ja, er wordt aan het eind wel op een gong geslaan en we liggen ook een 5-tal minuten in een donkere zaal te chillen op spiri-muziek. Daar lig je dan, naast 15 andere volwassenen die je niet kent, met je ogen toe. Best gek in het begin, maar de meeste mensen in de les zijn ouder dan mij en dat vind ik ook al minder stresserend dan tussen leeftijdsgenoten zitten.

Is yoga dus een aanrader? Ja hoor, wat mij betreft is dit geen onaangename manier van sporten. In de zetel liggen met een boek is nog steeds leuker, maar tja, een mens moet wat als je evenveel van desserts houdt als ik! 😉

thankyoubannerherfst

8 thoughts on “Ontdekt: yoga (ja, yoga)

 1. Whaha yoga is waarschijnlijk niets voor mij… Ik ben volgens mij de minst lenige persoon in Nederland… Laat mij maar rennen over de badmintonbaan 😉 Hoewel, soms moet ik bijna in de spagaat (voor mij dan) om een shuttle te pakken.. Oops…
  Keep up the good work!!!

  • Haha, thanks 😀 So far hebben we nog niets gedaan dan echt lenigheid vereist hoor, dat valt goed mee 😀 Maar sommige dingen kan ik gewoon niet, ongeacht de lenigheid XD Badminton lijkt me ook leuk! Ik speel het soms in de zomer wel eens in de tuin, maar nog nooit ‘echt’ gespeeld: daar verbrand je wel meer caloriëen mee denk ik 😀

 2. Misschien moet ik mijn Tai Chi maar eens terug oprapen. Sommige Yoga-houdingen zijn voor mij gewoon niet haalbaar terwijl Tai Chi wel een gunstig effect heeft op mijn spieren -en gewrichten. Best wel handig voor iemand die daar mee sukkelt

  • Geen idee eigenlijk wat ik me moet voorstellen bij tai-chi 😀 Is dat wat ze in films soms doen in Central Park enzo, met van die trage, vloeiende bewegingen? Yoga is idd best zwaar op je gewrichten omdat je veel op je polsen moet steunen enzo …

   • Sommige noemen het wel eens Chinees turnen, maar het is inderdaad een trage opeenvolging van vloeiende beweging. Dat is alleszins de bedoeling. Als ik het een tijdje niet gedaan heb is dat vloeiende plots ver te zoeken. 🙂

   • Haha, herkenbaar! De yoga-instructrice doet dat dan allemaal massa’s elegant en ik zit daar als een olifant in de knoop op m’n matje! Geen idee of ze hier ergens in de buurt tai chi geven, want zou misschien wel leuk zijn om eens te proberen als ik de yoga beu ben!

   • Ik heb jaren geleden (>10jaar) een tijdje lessen gevolgd. Vervolgens deed ik het sporadisch thuis tot die goede gewoonte een keer vastliep. Nadien deed ik enkele herhalingslessen bij dezelfde juf en begon ik opnieuw thuis mijn oefeningen te doen. Dat lukte dit keer al iets langer maar door gewrichts -en spierklachten liep het weer mis na een tijdje. Misschien lukt het bij een derde poging wel om het vol te houden. 😉

 3. Ik heb ook een tijdje yoga gedaan, tot het niet meer ging omdat ik teveel last kreeg van pijnlijke spieren/botten. Maar het kan zeker erg fijn en ontspannend zijn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s