Vuur en As (Sabaa Tahir) *****

vuurenasAls er op de cover van een recensie-exemplaar staat dat het ‘Dé YA-sensatie van 2015!’ is, wordt een mens al eens sceptisch. Zou dit boek de torenhoge verwachtingen wel kunnen waarmaken? Onder de bloggers zag ik alleszins niets dan goeds verschijnen over De Heerschappij van de Maskers / Vuur en As (het is me nog steeds niet echt duidelijk wat de titel nu is, gezien het op Goodreads anders staat dan op de cover zelf), dat sinds 7 oktober wordt uitgegeven  door LS Amsterdam.

Maar wat vond ik nu van dit extreem gehypte boek?

Ik zeg het niet gauw, maar Vuur en As is echt de hype waard! Dit was me wel even een topboek hoor.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee standpunten: Laia en Elias. Zijn naam hielp me al meteen om een band te voelen met het mannelijke hoofdpersonage, gezien het ook de echte voornaam van Maximus Sterling is in mijn eigen Vleugels-boeken. Laia vond ik ook zeker een sterk personage, maar met haar voelde ik me iets minder verbonden. Hoe ze beschreven wordt als het mooiste meisje ooit, irriteerde me een héél klein tikkeltje omdat het voortkwam uit objectieve beschrijvingen (haar curves, haar honingkleurige huidskleur, gouden ogen, volle lippen …) in plaats van uit een subjectieve benadering (doordat de beschrijver verliefd was op haar, bijvoorbeeld). Snap je wat ik bedoel? Anyways, de Elias-hoofdstukken waren veruit mijn favoriet, ook deels te danken aan Helene – de beste vriendin van Elias. Zij voegt zeker iets toe aan het verhaal dat niet mocht ontbreken. Wie niet houdt van driehoeksverhoudingen zit met dit boek wel een beetje in de penarie, want eigenlijk zijn het twee zich kruisende driehoeken.

Qua niveau bevindt dit verhaal zich echt op een eenzame hoogte samen met boeken als The Hunger Games. Jep, het is echt zo. Kwestie van je helemaal in de gebeurtenissen te sleuren, kwestie van niet terug te deinzen van rauwe gebeurtenissen, van de personages door een hel te laten gaan … En toch steeds alles op een geloofwaardige manier te laten verlopen. Het enige aspect dat ik niet geloofwaardig vond, was het personage van de commandant. Ik kan me echt niets voorstellen bij zo’n zwart-wit kwaadaardig vrouwmens. Heel bizar, vond ik haar. Ik had al zo’n vermoeden over het waarom van haar haat voor haar zoon, die wel ongeveer bevestigd wordt, maar ik vond de kwaadaardigheid van de commandant uiteindelijk toch een beetje too much. Ze was gewoon zo evil dat er geen verrassing of shock meer lag in haar acties, omdat je wist dat ze sowieso altijd ging overdrijven. Haast een parodie van zichzelf, werd ze daardoor. Beetje jammer, dat.

Maar verder heb ik niets dan goeds te zeggen over dit boek! Ik vond de fantasy-elementen helemaal super, zelfs al zag ik overal (i)frieten en dook er ook al eens een augur(k) op, haha. De wereldopbouw zit echt super in elkaar en er zijn zo veel wauw-elementen dat het moeilijk is me in deze recensie op alles te focussen: de zilveren maskers waren zo cool, de Beproevingen waren episch, de wapens, de setting, de randpersonages waren zo levendig dat je ze zo voor je kon zien …  De schrijfstijl is gewoonweg topkwaliteit en ook de vertaling naar het Nederlands is naar mijn gevoel goed gebeurd.

Ja, deze hype is wat mij betreft echt niet overroepen. Het is zeker en vast een must-read!

thankyoubannerherfst

4 thoughts on “Vuur en As (Sabaa Tahir) *****

  1. Ik heb er ook heel veel goede dingen over gelezen, dus hij staat op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas! (Ja, die heb ik nu al en hij bestaat uit bijna alleen maar boeken die ik nooit allemaal ga krijgen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s