Reawakened (Colleen Houck) *****

17331819 (1)Lieve lezers, ik moet iets bekennen … Ik ben een beetje boos op jullie! Boos omdat Colleen Houck nog steeds niet zo bekend is in België/Nederland als Veronica Roth of Tahereh Mafi. Boos omdat geen enkele uitgeverij haar boeken al vertaald heeft. Boos omdat jullie mijn aanrader niet ter harte nemen EN HAAR BOEKEN GEWOONWEG LEZEN!

Want met haar nieuwe boek Reawakened heeft Colleen nogmaals haar status als mijn favoriete auteur bevestigd. Dit is een vrouw die originele, fantasierijke, superromantische, mythologische topboeken schrijft, en jullie kennen haar niet. Hoe droevig, toch? 😦 Dit is een vrouw die een heel specifieke succesformule beet heeft, waarmee ze wat mij betreft nog 100.000 pagina’s mag vullen, maar jullie lezen ze niet. Waarom, lieve lezertjes? Geloven jullie me niet, of is jullie TBR zo hoog dat er écht geen toppertje meer bij kan?

Dus bij deze nogmaals een ‘heartfelt plea’ om Colleen Houck een kans te geven 🙂 Zowel de Tiger’s Curse-boeken (die uit 4 delen bestaan) als de nieuwe Egyptische serie The Reawakened (voorlopig 1 boek, deel 2 in 2016) is echt … zo geweldig. Maar oké, dit is een recensie over Reawakened natuurlijk, niet over haar andere boeken. Dus genoeg gezaagd (sorry hoor, moest er even uit :D) en over naar de recensie van het verhaal over Lily, Amon, Ahmose en Asten.

Ik wist wel 99% zeker dat ik Reawakened geweldig zou vinden. De blurb klonk al fantastisch en met Colleen Houck haar vorige schrijfsels en schrijfstijl in gedachten, was ik er vrij zeker van dat het niet mis kon lopen. Maar da’s wel een beetje het probleem als je iets leest van je lievelingsauteur: je verwachtingen zijn tegelijkertijd heel hoog en laag, omdat je denkt dat ze het succes van haar eerste boekenreeks toch niet zou kunnen evenaren. En daar worstelde ik tijdens het lezen wel wat mee, die verwachtingen. Ook naar de verhaallijn toe: soms dacht ik dat ze het net zo zou schrijven als bij  de tijgerboeken en kreeg ik gelijk, andere keren koos ze een volledig ander pad en verraste ze me. Toch had ik het gevoel dat Reawakened een tikkeltje minder episch was dan Tiger’s Curse. Maar misschien komt dat met deel 2 nog meer naar voren, want met de tijgerboekjes kijk ik natuurlijk meer naar het geheel.

Reawakened

Lange tijd had ik het gevoel dat Lily, het hoofdpersonage, een beetje maar ‘along for the ride’ was. Dat terwijl Kelsey uit de tijgerboeken haar eigen krachten, gaves en wapens heeft. In het begin was ik er ook zeker van dat ik Lily veel minder leuk vond dan Kelsey omdat Lily een rijkeluisdochter is, maar gaandeweg worden ze toch weer zeer vergelijkbare personages. Net zoals Amon heel vergelijkbaar is met Ren, Dr. Hassan de Egyptische versie van Mr. Kadam is (maar Mr. Kadam is veeeeeel geweldiger en nog liever) en Amon’s broers Asten en Ahmose de twee kanten van Kishan vertegenwoordigen: flirterig en zelfzeker versus stilzwijgende, zorgzame kracht.

Je kan je afvragen waarom deze auteur zich zo gespiegeld heeft naar haar andere boekenreeks. Maar gezien dit nog steeds een originele formule binnen de YA blijft en ze ook ten opzichte van andere YA-boeken verfrissende personages schrijft, stoort het me niet. Nochtans denk ik dat als Stephenie Meyer een nieuwe reeks schreef en je zo kon zeggen van “Oh, die is precies als Bella, die als Jacob en die als Edward”, dat het me wel zou storen. Maar Colleen Houck schrijft gewoon de beste mannelijke personages ever, dus ik kan het haar niet kwalijk nemen. In tegendeel: waarschijnlijk zou ik wél teleurgesteld zijn als haar swoonworthy heroes opeens andere kwaliteiten zouden hebben dan in de vorige boeken. Colleen knows what I like 😉

Ze praten ook allemaal zo mooi, die mannen van haar. Met een hoog Darcy-niveau (Pride & Prejudice, niet Bridget Jones, haha). Heel deftig, antiek Engels. Ja hallo, het zijn natuurlijk tot leven gewekte mummies! Ik heb persoonlijk altijd al veel interesse gehad in de Egyptische wereld. Ik draag zelf vaak een zilveren ankh-halsketting. Het was heel cool om via Colleens research meer te weten te komen over Egyptische mythes, net zoals ik me bij de tijgerboeken helemaal kon verliezen in al die prachtige Indische mythes. Oh en spreek me niet over koosnaampjes in de native language van een mannelijk hoofdpersonage, want dan fucking smelt ik letterlijk XD (Nehebet <3).

Oké, tijd voor de conclusie, want anders wordt dit weer een ergggg lange recensie die toch niemand uitleest :-p (Ben je al tot hier geraakt? Proficiat!) Ik vond Reawakened zeker en vast de volle 5 sterren waard, maarrrrrr Tiger’s Curse vond ik nog net iets beter. Toch ben en blijf ik boos op jullie als jullie deze boeken geen kans geven :-p

Dus kom op: hou je meer van Indische queestes of van een Egyptisch avontuur? Hou je van zwijmelen bij abnormaal perfecte, eervolle en nobele hotties? Hou je van een vlotte, eigentijdse schrijfstijl in combinatie met dialogen in superdeftig Engels? Geef dan alsjeblieeeeeeeeft een kans aan Colleen Houck! You’ll love her, I promise!

Reawakened is te koop op TBD voor nog geen 10 euro! Echt een koopje, alleen al voor die PRACHTIGE cover!

thankyoubannerherfst

7 thoughts on “Reawakened (Colleen Houck) *****

  1. Ik heb momenteel de eerste twee delen van the tigers curse uitgelezen en ben begonnen in deel 3.
    Hoewel is niet niet een van mijn favoriete boeken. Dit heeft te maken met de quests. In het begin leek mij de indische queestes heel interessant om te lezen, uiteindelijk bleek dit niet het geval. De vele queestes begonnen mij te vervelen en hierdoor legde ik het boek vaak weg om het vervolgens pas weken later weer op te pakken. Toch wil ik reawakened lezen. Het oude egypte heeft mij wel altijd getrokken.

    • Oh ik vind het net tof dat ze elk boek een specifiek doel hebben en dat ze telkens opnieuw op queeste gaan 😀 Maar het is idd wel een formule die je aanstaat of net niet, dus ik snap wat je zegt! Gewoon al leuk dat jij ze ook gelezen hebt, er zijn echt maar 3 mensen ofzo die ik ken van online die de boeken ook gelezen hebben :p Reawakened is iets minder quest-gericht dus misschien is dat dan meer iets voor jou!

  2. Je enthousiasme is aanstekelijk hoor Vanessa maar euhm … ik weet nu al niet wanneer ik ooit de boeken ga kunnen lezen die al ‘enkele’ maanden/jaren ongelezen op me staan te wachten. Momenteel liggen er (als ik me niet vergis) 5 recensieboeken op me te wachten én bij de laatste telling zo’n 127 ongelezen eigen exemplaren. Ik vrees dus dat Colleen Houck dus nog eventjes zal moeten wachten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s