Filmrecensie: The Scorch Trials **

maze_runner_the_scorch_trials_ver10Ik zal meteen met de deur in huis vallen: ik vond The Scorch Trials een flutfilm. Losstaand van het feit dat dit de meest afwijkende boekverfilming is die ik ooit heb gezien (I mean, seriously?) kon de film op zich me absoluut niet overtuigen. Here’s why.

In de eerste plaats had ik het gevoel dat zowat het enige wat ze behouden hadden van de boeken de namen van de personages was. Zowel Ratman (Janson) als Jorge zijn volledig andere personen geworden. En ja ik snap prima dat sommige elementen zich niet goed vertalen naar een spannende film, maar dit was erover.

Wat The Scorch Trials gedaan heeft is 10.000 clichés op een hoop gooien en alle unieke eigenheid van de boeken vervangen door dystopische eenheidsworst. Het is alsof ze hun film zo hard mogelijk op andere YA-verfilmingen wouden doen lijken, waardoor de voorspelbaarheidsfactor en de ‘been there, done that’-factor de pan uit swingden.

Zo beeldde ik me de Ratman in! (own fan art)
Zo beeldde ik me de Ratman in! (own fan art)

Jeetje, ik bedoel, what the fuck. In de plaats van het toffe mindfucky “wat is er aan de hand” begin van het boek, kozen ze voor een erg clichématige, door futuristische technologie overheerst alternatief. Die bunker waarin ze terecht komen is echt exact hetzelfde als in twintig andere films. Ik vond het echt een gevalletje copy-paste. 0% eigenheid. Gelukkig was Minho er nog, anders was het een nog grotere flop.

Ik herinner me zeker niet meer alles van de boeken, want ik las ze in augustus 2013 en da’s toch weer al even geleden. Maar dit week gewoonweg té hard af. (SPOILERS: o.a. Teresa is mee, de meidengroep heeft geen rol tenzij even op het einde, ze wandelen amper 2 minuten door de woestijn en dat plaatje met ‘the Traitor’ hebben ze ook maar achterwege gelaten, Jorge en Brenda zijn niet nomadisch maar leven in een gemeenschap).

Soit, het boek gaf ik ook al maar 3 sterretjes, maar dit is amper 2 sterretjes waard als je het mij vraagt. Als je zin hebt in platte commerce en om doodgesmeten worden met clichés is dit zeker en vast een film voor jou. Maar deze eenheidsworst heeft mij niet gesmaakt!

6 thoughts on “Filmrecensie: The Scorch Trials **

  1. Ik ben hem donderdag gaan zien en mij heeft hij ook niks gedaan En ik heb dan nog de boeken niet gelezen, dus die ergernis had ik niet.
    Wat ik mij eigenlijk af vraag is of die cranks ook in de boeken net zombies zijn? Ik heb die vraag, omdat hun weergave in de film mij keihard aan een ander boek deden denken (weet niet of je het al gelezen heb, dus ik hou het vaag) en ik me nu af vraag wie van wie gestolen heeft…

    • Dan ben ik niet de enige, hoezee! 😉 De zombies vond ik wel goed gedaan (zijnde: creepy!) en in het boek worden ze eigenlijk niet zoooo gedetailleerd beschreven. Volgens mij waren het eerder zieke mensen dan echt monsters, maar het kan zijn dat ik me dat niet meer geweldig goed herinner :p

  2. Ik snap best wat je bedoelt. Als er een wedstrijd was van film die het verst van het boek afwijkt, zou deze sowieso de winnaar zijn. Verder vond ik de film op zich wel goed, maar ik vraag me wel af hoe ze nu alles gaan doen in deel drie.

  3. Vorig jaar september begon ik in het tweede boek, maar ben afgehaakt en het plan was hem alsnog uit te lezen voor de film uitkwam. Niet gelukt dus. Hoorde ook al van anderen dat het zo erg afweek van het boek. Heel erg jammer.Uiteindelijk wil ik het boek nog lezen en de film kijken, maar ik weet nog niet in welke volgorde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s