Verwelken (Lauren Destefano) 3,5*

the-chemical-garden-trilogy-1-verwelken-lauren-destefano0Pfoeh, dit wordt een moeilijke recensie! Wat een vreemd boek vond ik Verwelken, en dat nadat ik zo lang uitgekeken had naar het te lezen ervan … Ik twijfel dus heel erg tussen 3 en 4 sterren (eigenlijk 3,5 dus, maar dat laat Goodreads natuurlijk niet toe grmbl). Waarom? Enerzijds ben ik door de 350-tal pagina’s gevlogen en valt het daardoor eerder in categorie 4 qua leesplezier, maar anderzijds vond ik het … tja … Niet wat ik verwacht had! Het gaf me soms echt een ongemakkelijk gevoel. Een beetje walging en veel onbegrip. Geen band met de personages. Spijtig!

Hoewel dit boek voor The Selection geschreven is, wordt de vergelijking toch eerder in omgekeerde richting gemaakt (“Verwelken is zoals The Selection” ipv “The Selection is zoals Verwelken”). Ik persoonlijk verkies het verhaal van America ver boven dat van Rhine, vooral omdat ik met het ene hoofdpersonage een band heb en met de ander helemaal niet. Verwelken legt de nadruk misschien ietsje feller op de dystopie en lichtjes afstotelijke situaties, waar The Selection voluit voor romantiek en frullerige jurken kiest met hier en daar wat *pangpang*-rebellen. Qua stijl en sfeer vind ik eigenlijk dat dit boek eerder vergeleken kan worden met De Godinnentest. Het opgesloten zitten, de vreemde, ietwat incestueze familiale banden, gevangen genomen worden iemand met wie je moet trouwen, die het dan al dan niet goed met je bedoelt en die rouwt om zijn overleden geliefde … Snap je wat ik bedoel? Vast wel 😉

Vanaf hier wordt ik een beetje specifieker over bepaalde ontwikkelingen en personages dus …

*** SPOILER WARNING ****

Ik HAATTE de meeste personages. Ik begreep hun acties niet. Ik begreep hun persoonlijkheid niet eens. Linden vond ik een walgelijke gast waar ik graag één of ander kick-ass vrouwelijk assassinpersonage à la Katsa op afgestuurd zou hebben. Onwetende kinderverkrachter, brrrr :-s Hij gaf me echt serieus the creeps! Oké oké, de personages in dit boek hebben een ander referentiekader dan ons als het gaat om, euh, voortplanting, huwelijken enzo, maar toch … Getrouwd zijn met een vent die op een weekje tijd (ofzo, weet ik veel) een dertienjarige zwanger maakt? Neen, bah bah bah L Ik snap niet dat Rhine niet meer walgde van zijn aanraking, dat ze – hoewel gedetermineerd om te ontsnappen – niet dezelfde walging voelde als ik toen ik haar verhaal las. Ook vond ik dat ze meer zou moeten wenen, haha, maar oké, mijn eigen Lucy is dan ook wel een beetje een huilebak.

Cecily, wat een rotkind, en dan moet je gaandeweg soort van sympathie voor haar voelen, oké, nou, dat lukte me niet. Jenna vond ik dan nog het sterkste personage. Van Meester Vaughn krijgen we maar de hele tijd op het hart gedrukt dat hij een ‘boosaardige man is’, maar waarom eigenlijk? Hierbij had ik echt het gevoel dat de auteur meer show ipv tell had moeten toepassen, want zo eng vond ik hem niet – het kwam niet over, omdat ze zomaar zegt dat hij eng is maar niet zo zeer situaties beschrijft waarin hij zich als een creep (zoals zijn zoon, lol) gedraagt. Verder wel een toffe schrijfstijl die net iets verder gaat in het grafisch uitdrukken van bepaalde aspecten dan een YA-boek in dit genre doorgaans zou doen (lekkende moedermelk, anyone?°) maar er ontbrak mij wat dialoog. Ook had ik graag een andere start aan het verhaal gezien, waar we – al was het maar in een half hoofdstukje! – de kans kregen om de tweelingband tussen Rhine en Rowan te snappen. Nu worden we meteen in de actie gesmeten, wat langs de ene kant wel goed is, maar wat het moeilijk voor me maakte om een band te hebben met de personages.

Dusja, hmm, ik ga de rest wel lezen, maar sta er niet meteen bij te springen. Spijtig!

thanks

2 thoughts on “Verwelken (Lauren Destefano) 3,5*

  1. Ik vond de personages ook niet zo leuk en de focus veel te veel liggen op drama rondom romantiek. Cicily vond ik wel wat hebben omdat ze zo onuitstaanbaar was. Ik miste de tweelingband ook.. En wat mij betreft had er VEEEEEL meer spanning in mogen zitten wat betreft het daadwerkelijke drama: dat iedereen zo vroeg dood gaat. Dit boek was absoluut niet wat ik had verwacht.

  2. Ik vond de personages ook niet zo leuk, maar het boek en het verhaal zelf vond ik dan wel weer erg leuk. Heb Vrees (#2) ook al gelezen en moet Verbreken nog aanschaffen, maar ben daar wel heel benieuwd naar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s