Waarom ik een beschadigd boek niet terugstuur

mine-1 Tegenwoordig hoor ik op allerlei Facebookgroepen heel wat geklaag over boeken die toekomen in slechte staat, voornamelijk dan wanneer ze geleverd worden door Bol.com in te grote dozen. Helemaal niet fijn natuurlijk! Toch zal ik zelf niet zo snel een boek terugsturen. Dit is waarom.

Mijn moeder is zo iemand die altijd het achterste item van het schap neemt in plaats van het voorste. Of anders vergelijkt ze elk stuk om de mooiste te vinden. Bij sommige producten doe ik dat ook wel, daar betrap ik mezelf soms op. Maar bij andere dingen heb ik dan weer een totaal omgekeerde neiging. Dan is de eerste die ik vast pak “van mij” en krijg ik het begot niet meer over mijn hart om die in te ruilen voor een ‘perfecter’ exemplaar.

Beeld je nu eens in dat jij dat gedeukte conserveblik bent, dat teddybeertje met het ietwat scheef geplakte kralen oog, of … dat nog prima leesbare boek met een ienieminiplooitje in. Oké, ik weet dat ik raar ben, want inanimate objects hebben last time I checked geen emoties (Toy Story though …) maar hoe fucking gemeen ben je als je zegt: “Nee joh, jou moet ik niet, ik wil die perfecte daar.” Je legt het item terug en wie weet wordt het nooit gekocht. Weggegooid, gedumpt. Omdat er een klein foutje in zit. Hoi consumptiemaatschappij!

Natuurlijk heb ik er begrip voor dat je geld betaalt voor een boek en dat je dat in perfecte staat verwacht aan te krijgen. Zo hoort het ook. Maar toen zonet mijn meerjarendagboek toekwam met een mysterieuze deuk erin, had ik na een kleine zweem van teleurstelling vooral zoiets van “Ach, nu is ‘ie tenminste duidelijk van mij”. Ik zal mijn nieuwe dagboekje altijd herkennen tussen al de rest dankzij die deuk.

En dat heeft wat mij betreft ook wel een zekere charme.

thanks

30 thoughts on “Waarom ik een beschadigd boek niet terugstuur

 1. Aww, ik vind dit echt een heel schattig artikel haha! Ik moet toegeven dat ik een boek ook altijd terugstuur als-ie beschadigd is. Ik betaal tenslotte voor een ‘mooi’ exemplaar, maar ik kan ook gewoon niet tegen beschadigde boeken haha. Ik probeer mijn boeken altijd zo mooi mogelijk te houden, dus ik word helemaal gek als ik dan een beschadigd boek krijg 😛

 2. Ik heb nog nooit een boek teruggestuurd omdat het beschadigd was. Ik koop een boek voor het verhaal, niet voor hoe het eruit ziet. Ik vind dat nogal materialistisch.

 3. Ik heb ook nog nooit een boek teruggestuurd, simpelweg omdat ik nooit een dusdanig beschadigd exemplaar heb ontvangen dat het niet meer leesbaar was. Ik hou van boeken waarbij je kunt zien dat ze gelezen zijn en het gaat echt kriebelen als mensen hun boek zo perfect mogelijk willen houden. Ik zou bijna in staat zijn het boek van ze af te pakken en de rug te breken.

  • Auw, emmy!
   Haha nee expres een rug breken is niks voor mij. Maar net zo voorzichtig lezen dat er geen gebruikerssporen zijn ook niet. Ik ben alleen wel altijd net wat voorzichtiger met de perfecte boeken dan met een van mijn 200 tweedehandsjes. Natuurlijk is het jammer als een boek niet zo mooi binnenkomt, maar zolang hij niet uit elkaar valt zou ik hem nooit terugsturen.

  • Ik heb idd ook enkel maar kleine beschadigingen gehad. Moest nu echt de kaft eraf zijn zou ik wel gaan klagen denk ik :-p Ruggen breken doe ik niet bewust, maar is het zo dan is het zo: ga er zeker niet van wakker liggen en idd, dan zie je welke boeken liefgehad zijn!

 4. Hahaha dit is herkenbaar! Wat leuk dat je erover schrijft! Ik vind sommige artikelen ook ”zielig” en zal ze daarom zelfs eerder kopen…. Vooral als het gaat om knuffeldieren met een klein gebrek… Maar met dingen van papier wil ik wel altijd een mooie, en zal ik er ook een van achteraan pakken!

 5. Wat een leuke engoede reden om ze niet terug te sturen! Ik stuur mijn boeken nooit terug, maar dat is meer omdat ik geen zin heb om moeilijk te doen. Ik ga jouw mentaliteit ook toepassen 😉

 6. Ik stuur ook eigenlijk nooit boeken terug. Dat vind ik zonde en over het algemeen valt het wel mee met de schade. Ik heb maar een keer een boek teruggestuurd, maar daarvan was dan ook de voorkant half afgescheurd en dat gaat dan wel echt te ver vind ik. Maar een klein deukje, ach dat zie ik in de boekenwinkel ook weleens.

 7. Je hebt best wel gelijk eigenlijk (: Ik ben nogal een pietje precies als het gaat om nieuwe spullen die er dan ook “nieuw” horen uit te zien. Want geef nu toe: nieuwe, verse boeken zijn om verliefd op te worden. (Oké, misschien wordt niet iedereen daar verliefd op. Maar ik nu eenmaal echt wel.) Het is al een tijdje dat ik de Harry Potter boeken verzamel en hé hé! dat zijn wel zeven boeken en dat kost geld! Inmiddels is mijn collectie eindelijk bijna compleet en zitten er een drie a viertal tweedehandsboeken tussen die mijn papa op rommelmarkten kocht voor twee euro of zo terwijl je ze in de boekhanden nog steeds vindt voor twintig euro.. Maar goed ik haakte wat af van je onderwerp. En eigenlijk maakt het niet uit of het nieuw er uit ziet met een deukje of een ezelsoor aan… Vroeg of laat zal het voorwerp toch zeg maar “een verouderde vorm aannemen” ^-^

 8. Ik stuur eigenlijk ook nooit boeken terug, maar ik heb tot nu toe eigenlijk veel geluk gehad en nog bijna geen beschadigde boeken ontvangen. Oké bij Awesomebooks krijg ik weleens beschadigde exemplaren, maar daar betaal je dan gemiddeld ook maar 3 à 4 euro per stuk voor.. Dan mag ik zeker niet klagen natuurlijk 😉

 9. Ik heb nog nooit een boek of een ander artikel teruggestuurd omdat het beschadigd was en ik kan me wel vinden in jouw artikel! Zo denk ik er ook vaak over :P.

 10. Ik ben wel eens teleurgesteld als een boek beschadigd is, maar ik heb het nog nooit teruggestuurd. Maar ik heb ook boeken waar in de kaften enorme scheuren zitten en dit wist ik toen ik ze kocht, dat heb ik dan wel even vermeld omdat ik daar toch liever niet de volledige prijs dan voor betaal. Een beschadiging oké, maar de halve kaft eraf vind ik weer wat anders.

 11. Ik heb ook nog nooit een boek teruggestuurd. Een kleine beschadiging vind ik niet leuk, maar zolang ik het nog kan lezen is het goed. 🙂

 12. Ik stuur alleen terug als ik heb gekocht voor iemand anders. Voor mijzelf, alleen als het heel duur boek dan doe ik het wel. Maar het gaat om het verhaal en daarom koop ik een boek.

 13. Wauw, dit is best wel een ogenopenend artikel voor sommige mensen denk ik! Ik heb het inderdaad vooral bij knuffels, dat ik de minder mooie juist het schattigst vind, omdat niemand anders hen anders wilt. Ik bestel niet heel vaak boeken online (ben meer fan van boekwinkels en rommelmarkten), maar ik had een keer iets op Boekenkraam gekocht en toen de boeken ietsiepietsie beschadigd waren vond ik dat ook totaal geen probleem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s