En ze leefden nog lang en … ?

Persoonlijk ben ik een sucker voor een happy ending. Niets geeft zo veel voldoening als een trilogie afsluiten met een goed gevoel: JAAAAAA die 1000-ofzo pagina’s waren het waard! Na alles wat ze hebben meegemaakt is het eind goed, al goed! Jeeeej! *pinkt traantje weg* 

Helaas (?) zijn er ook andere soorten eindes in YA terug te vinden … In deze blogpost onderscheid ik drie types – totaal subjectief natuurlijk. Wel even opgepast voor spoilers want ik gebruik voorbeelden. Ik heb echter bewust gekozen voor voorbeelden die iedereen normaal wel al heeft uitgelezen: Divergent-trilogie, Twilight Saga en The Hunger Games-trilogie.

[SPOILERS START HERE]

1353203723139.cached

 

 

 

 

 

 

 

 

The Happy Ending
Voorbeeld: Twilight

Niemand sterft. Misschien hoogstens eens een randpersonage of een slechterik. Indien er een love-triangle in voorkomt, krijgt ook de gedumpte keuze een last-minute liefje voorgeschoteld om het allemaal ietsje minder zielig te maken. Waarschijnlijk trouwt er iemand en is er een epiloog die op z’n minst hint naar een nageslacht. Voortplanting lijkt een essentieel element te zijn. 

hunger-games-victory-tour

The Bittersweet Ending
Voorbeeld: THG

Eén of meerdere belangrijke personages sterven. Op potentieel gruwelijke wijze. Toch eindigt het boek met een hoopvolle noot. Niet alles is perfect, maar onder het motto van ‘tijd heelt alle wonden’ kan je jezelf nog wijsmaken dat de hoofdpersonages ooit weer gelukkig gaan worden. Met nachtmerries weliswaar, die je deelt. Dit is denk ik de meest voorkomende soort einde omdat het je emotioneel het meeste raakt. 

tris-four

The Sucky Ending
Voorbeeld: Divergent

Wel … Dit is schijt. Iedereen is dood, DOOD, niemand is gelukkig, geen straaltje hoop aan de horizon … Nou … Fijn dan. Bring out the tissues. Gelukkig komen dit soort einde naar mijn gevoel niet supervaak voor in YA. Ik ben er alleszins geen grote fan van want ik moet er véél te lang van bekomen! Whyyyyyyy … 

Wat is jouw favoriete soort einde? 🙂

thanks

2 thoughts on “En ze leefden nog lang en … ?

  1. Ik denk op zich dat ik alle drie de eindes kan waarderen, zolang het goed geschreven is en bij de rest van het boek past. In sommige series is een eind goed al goed einde wel erg onwaarschijnlijk gewoon omdat er continu gewonden vallen en dan is het een beetje raar naar mijn idee als alle goeieriken het overleven (als dat het geval zou zijn bij The Hunger Games of Divergent), maar bijvoorbeeld bij Twilight stoort het mij totaal niet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s