Alles telt (Toni Jordan) ****

6677609Hé, Alles Telt was een tof boek! Gezien deze een paar jaar geleden bij de gratis boeken van het Boekenfestijn lag en zo in mijn mandje belandde, was het nu niet meteen een boek dat hoog op mijn TBR lag. Voor de één of andere mysterieuze reden nam ik hem een paar dagen geleden dan toch eindelijk eens uit de kast, en daar ben ik behoorlijk blij mee!

Alles Telt gaat over Grace, een 35-jarige vrouw met een telneurose die haar leven compleet beheerst zodat ze zelfs niet meer kan gaan werken, laat staan gezonde relaties onderhouden. Ik vond het heel erg fijn en boeiend in het hoofd van iemand met een neurose te vertoeven. Zelf heb ik ook een tikkeltje meer neurose in de mix van mijn persoonlijkheid dan de gemiddelde mens, dus een ‘overdrijving’ daarvan in een boek te zien vond ik zeer interessant.

Ook de weetjes over Nikola Tesla fascineerden me! In die zin deed het me een beetje aan Fangirl denken: twee verhalen in één. In Fangirl heb je de fan fiction en het verhaal van Cath, in Alles Telt lopen het leven van Grace en het leven van Nikola zo’n beetje parallel naast elkaar heen. Dit vond ik zeker een toegevoegde aan het boek, net als de fanfiction van Cath. Op het einde heb je ook meteen het ganse verhaal mee. Verrijkend!

Grace gebruikt ook heel toffe beeldtaal, heeft een fijne humor en maakt soms zeker scherpe analogieën die je aan het nadenken zetten. De schrijfstijl is erg prettig en gezien het maar een boekje van 217 pagina’s is kan je ‘m echt wel in een ruk uitlezen als je dat wenst.

Enkele minpuntjes? De seksscènes vond ik nogal ordinair beschreven (tja, ik ben en blijf een YA-lezertje ondanks mijn 25-jarige leeftijd ;-)) en ik vond ook dat Grace zich eerder als een late twintiger dan een midden-dertiger gedroeg. De dingen waarmee ze worstelt en de manier waarop ze ermee omgaat lijken me eerder typerend voor iemand à la 28. But then again: weet ik veel, misschien draag ik me binnen tien jaar nog net zoals nu en is deze commentaar ongegrond.

Het einde vond ik best wel perfect! Ik kan dus met zekerheid als 1+1=2 concluderen dat dit boek zeker 4 sterretjes telt! Ik ga er nu niet meteen over zitten fangirlen, dus vijf sterretjes is niet aan de orde, maar binnen z’n genre is het zeker een aanrader. Dus als je graag eens een boek over iemand met een neurose leest dat tegelijk informatief, grappig en niet te luchtig maar ook niet te zwaar is, dan raad ik je Alles Telt van harte aan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s