Fantasy en dystopian namen verzinnen

Peeta, Tris, Trella, Haymitch, Roar, Cressida … Vraag jij je ook soms af hoe al die fantasy- en dystopianauteurs zo’n gekke namen verzinnen? Dankzij deze blogpost vol tips is het ook voor voortaan jou een makkie om de meest originele namen uit je mouw te schudden!

D8-Hospital1

Schrijf de naam gewoon zoals je ‘m uitspreekt

Peeta heet eigenlijk gewoon Peter op z’n extreem Brits uitgesproken. MIND BLOWN.

Doe enkele ‘normale’ namen in de mixer tot ze een nieuw geheel vormen

Maar Renesmee is natuurlijk al bezet! (Niet dat je die wilt gebruiken, want … tja.)

Blijkbaar zijn getallen, landen, dieren en kleuren ook een optie

Four, Bitterblue, America, Sapphire, Peregrine, Vos … Shall I continue?

Ga op zoek naar inspiratie in sterrenstelsels

Wist je dat Pollux uit Mockingjay eigenlijk de naam van een ster heeft? Zo zijn er ongetwijfeld nog wel hemellichamen te ontdekken die dystopian/fantasywaardige namen hebben! (Ik ga ze nu niet opnoemen en je de pap in de mond geven hé, doe zelf eens wat research zeg :p)

Verander één letter aan een normale naam

Katrien? Saai. Katrin, cool! Miranda? Pff. Iranda. Weird … but maybe in a good way? En wie noemt er nu nog Fréderik wanneer je ook Réderik kan noemen?

Of … Verzin gewoon de meest belachelijke naam die je kan indenken.

En dan krijg je ‘ClanFintan’ (ja, mét hoofdletter in het midden) zoals in het boek ‘Godin bij Vergissing’ van P.C. Cast. Grootste. Fantasynaamfail. Ooit.

15 thoughts on “Fantasy en dystopian namen verzinnen

 1. ik hou het in mijn boek dan bij wat ‘saaiere’ namen zoals Emily, Nick, Tom en Rebecca. maar ja mijn boek valt alleen onder fantasy.
  wel leuk bedacht. ClanFintan klinkt zeker erg fout.

 2. Ik vind ClanFintan niet zo fout.. Ik krijg eerder de kriebels van fantasyauteurs die echt origineel proberen te doen en random wat letters intikken, wat klinkers toevoegen et voila. Van die onuitspreekbare namen. BAH.

  Wanna try?

  hgjlbh

  Hagjilbeh. Gefeliciteerd. Uw nieuwe smidse heeft een naam.

 3. Zowat de hele familie Zwarts uit Harry Potter is volgens mij naar sterrenstelsels genoemd. Dat vind ik nog wel iets hebben. Maar ClanFintan vind ik echt niet mooi!

 4. ClanFintan? Heette hij echt zo?? *checkt de boeken* Ja dus… nooit bij stilgestaan, maar achteraf is het inderdaad een niet zo’n goede keus. Waarom niet alleen Fintan??

  Leuk artikel, de namen van personages zorgen inderdaad dat ik me af en toe achter de oren moet krabben. Kun je niet gaan rondneuzen op een namensite naar passende keuzes?

  Over het algemeen ben ik wel tevreden, soms passen die unieke bedachte namen wel bij de personages (al kan ik natuurlijk nu geen voorbeelden bedenken 😉 )

 5. Ik had voor een verhaal dat ik schrijf ook een iets apartere naam nodig. Het werd Tobyas ipv Tobias. Omdat ik dat net een iets buitenlands klinkerder naam vond

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s