10 tips voor selfpublishing via Brave New Books

10tips

Regelmatig vragen mensen mij tips voor het selfpublishen via Brave New Books. Is jouw goede voornemen om in 2015 je boek met de wereld te delen via dit POD-kanaal? Lees dan zeker deze tien tips even door, die ik verzameld heb uit eigen ervaringen.

 1. Kies mat in plaats van glanzend. Voor boek 1 koos ik een glanzende kaft … big mistake! Het velletje dat voor de glans zorgt komt namelijk erg snel los, wat er natuurlijk super cheapy uitziet – niet oké voor een paperback waar je € 21 voor moet neertellen …
 2. Laat het idee dat je er wat aan gaat verdienen al maar meteen varen. It’s probably not gonna happen. Op deel 1 verdiende ik in paperbackversie ongeveer 35 cent en e-book 21 cent. Verwaarloosbaar dus. Voor deel 2 gaat het hopelijk ietsje meer zijn (een volledige euro als het goed zit! WAUW!) gezien ik tip drie heb toegepast ditmaal, empirisch ondervonden dat dat namelijk goedkoper uitkomt 😉
 3. Kies voor het dunste papier. In de prijsberekening geeft BNB aan dat 1,85 de standaard is, maar 1,3 is echt ook nog prima hoor. En het spaart in de kosten = meer winst voor jou!
 4. Hou er rekening mee dat het allemaal wel even kan duren. Vorig jaar moest ik bijna 2 weken wachten tot mijn ISBN in orde was (kerstperiode, was destijds de reden die ze me gaven) en het boek online verscheen. Weet dus: klikken op ‘publiceren’ betekent niet dat je boek eerstdaags online zal verschijnen! Het kan echt nog wel even duren …
 5. Maak zeker ook een e-bookversie aan en maak die zo goedkoop mogelijk. Ik heb veel meer verkoop op gebied van e-books dan paperbacks. Mensen nemen niet graag dure risico’s met onbekende auteurs, dus een klein prijsje kan de drempel verlagen om hen jou een kans te geven. En dat is de eerste stap naar eeuwige roem en succes! :-p
 6. Formaat ‘Klein: 215-135’ is prima voor een gewoon boek. Zo ‘klein’ vind ik dat persoonlijk helemaal niet – het is gewoon het normale boekformaat dat je het meest in je boekenkast hebt staan.
 7. Gebruik de BNB-template om je boek te layouten. Die kan je ergens downloaden in de stappen die je doorloopt bij het uploaden van je boek in je dashboard. Ja euh, ergens dus! Maar je hebt het echt wel nodig voor marges, paginanummering etc.
 8. Maak indien mogelijk ook de rug en achterkant zelf op. De templates die BNB aanbied kunnen handig zijn (kwestie van dat alles uitkomt met de dikte van de rug etc), maar uiteindelijk is het toch mooier op het totaal zelf op te maken. Bij deel 1 gebruikte ik een template, maar dan was de rug dus effen oranje met enkel mijn naam en de titel op. Beetje blah. De nieuwe versie is opgeleukt met een toffe achtergrond en een icoontje van twee vleugeltjes. Veel mooier zo! TIP: neem een screenshot van de verhoudingen nadat je je manuscript hebt geupload en werk daaroverheen in Photoshop zodat alles mooi uitkomt.
 9. Bestel zeker (tijdig!) een proefdruk. Je zal altijd nog wat schoonheidsfoutjes opmerken. Eenmaal je boek op gepubliceerd staat kan je ze niet meer aanpassen, dus bestel een proefdruk en controlleer of alles er goed uitziet. Weet ook dat proefdrukken gewoon met de post verzonden worden en niet de leverdienst van Bol. Kan handig zijn als je op de levering wacht.
 10. Oké, ik kan even geen puntje tien meer bedenken, maar moest je nog vragen hebben mag je ze altijd stellen in de comments of via mail! Niet dat ik nu zo’n expert ben, maar al doende leert men hé :-p Succes!

bannerzilverenvleugels

3 thoughts on “10 tips voor selfpublishing via Brave New Books

 1. Omfg, ik zat een half uurtje geleden ( of minder) jouw post te lezen over je doos boeken in de wp-reader. Ik dacht, hmm.. Self-publishing, moet ik misschien maar eens een mailtje over sturen voor tips. En nu staat dit online XD
  Toeval bestaat niet?

  Super handig deze tips, thx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s