De Japanse WTF-fantasie

Onlangs keken mijn vriend en ik nog eens een Japanse animatiefilm: Spirited Away, één van de bekendste moderne sprookjes uit het land van de rijzende zon. Nota van de redactie: daar is die film dus zo ongeveer equivalent aan wat een Disneyfilm à la Tangled is voor ons Westerlingen.
Het WTF-gehalte van Spirited Away is, zoals je kan verwachten als je ook maar iets kent van Japanse cultuur, weer behoorlijk hoog. En wanneer ik behoorlijk hoog zeg, bedoel ik: HOE KUNNEN KINDEREN HIERNAAR KIJKEN DIT IS FRIGGIN’ BIZAR!

1083_019812B.jpg

Dat wil niet zeggen dat ik het geen mooie film vond hoor. Ik vond het boeiend van begin tot einde en qua sprookjesmoraal trouwens ook een goede les over hebzucht. Maar het zette me wel aan het nadenken over de invloed die onze cultuur heeft op onze fantasie, of toch tenminste de verwerking van het rauwe materiaal in ons creatieve brein. Wie weet wat voor verhaal Tweedehands Vleugels geworden zou zijn als ik aan de andere kant van de wereld geboren werd? Ik kan het me eerlijk gezegd niet zo goed voorstellen!

Misschien helpt het als ik het plot van Spirited Away een beetje toelicht: De 10-jarige Chihiro komt op een zonnige dag met haar ouders terecht in een verlaten pretpark. Mama en papa hebben door de lange rit heel erg honger, en wanneer ze ergens een kraam met heerlijk uitgestalde gerechten zien, beginnen ze meteen te (vr)eten.  Chihiro vertrouwt het zaakje niet: er is immers geen kraamhouder. Ze gaat op verkenning in het lege park, maar wanneer ze terugkeert, zijn haar ouders veranderd in groteske varkens die niet kunnen stoppen met eten.

Oké. Chihiro vlucht weg maar komt er al snel achter dat ze nergens meer heen kan gezien de weg naar de auto is afgesneden door een opeens opgedoemde zee. Dan meert er een rivierboot aan en stappen er honderden vreemde, semi-onzichtbare wezens uit. Wat blijkt? Chihiro en haar familie zijn per ongeluk terechtgekomen in een spa-oord voor de geesten van Japan. Vreemde huidskleurige kikkerwezens, een besnorde spinnenman die regeert over de boiler room en een trolachtige heks met een gigantische baby (2 meter hoog of zo?) zwaaien hier de plak.

Gelukkig is er Haku nog: een jongen die Chihiro wilt helpen om te overleven in deze bizarre wereld totdat ze haar ouders kan redden. Maar natuurlijk is Haku niet zo maar een jongen, hij is ook de rechterhand van de kwaadaardige heks en … een draak.

spirited_away_wallpapers_wide
Werkend in het badhuis, moet Chihiro (wiens naam intussen is afgenomen en vervangen door ‘Sen’) een blubberend stinkmonster bedienen dat de boel doet overlopen. Een mysterieuze No Face (zie 1ste foto) helpt haar van uit de schaduwen. Vrijgevig creepertje, denk je eerst, tot ‘ie iedereen begint te lokken met goud en vervolgens in één brok op te eten. Maar oh, van zodra hij het badhuis weer verlaat zijn ze weer vriendjes hoor, niets aan het handje.

Tja, in Japan werkt de fantasie toch een tikje anders, denk ik dan. Terwijl wij de sprookjes van de gebroeders Grimm danig opkuisen vooraleer we ze aan onze kids tonen of voorlezen, worden bizarre hersenspinsels en creepy verhaallijnen in Japan gewoon ongeredigeerd op het kindervolk losgelaten. Ik moet zeggen dat het me wel fascineert en in zekere zin ook inspireert. Als je jouw NaNoWriMo-verhaal dus een beetje origineler (lees: absurder) wilt maken: kijk de films Howl’s Moving Castle en Spirited Away, en je schrijversbrein zal ongetwijfeld enkele gedachtesprongen maken die je niet voor mogelijk had kunnen houden!

Spirited_away_09

Zijn jullie fan van Japanse sprookjes, of zijn ze iets te ‘out there’ voor jouw smaak?

13 thoughts on “De Japanse WTF-fantasie

 1. Ik ben dol op alles van Miyazaki!

  Al blijft Howls moving castle toch wel favoriet!
  Deze is voor mij altijd close second geweest – gevolgd door Princess Mononoke (die een nog veel hoger WTF gehalte heeft)

 2. Oh ik ben er echt gek op! Howl’s Moving Castle vind ik nog veel leuker en ook Totoro staat hoog op mijn lijstje. Spirited Away heb ik nu zo vaak gezien dat ik hem kan dromen. Ondanks dat mijn anime/manga hobby naar de achtergrond is gezakt begin ik door deze post toch weer helemaal kriebbels te krijgen om het weer op te pakken en sommige van mijn serie’s te gaan her-lezen (ik had ooit rond de 200 manga’s, dat zijn er nu iets minder, haha)! Ik moet zeggen dag manga verhalen soms ook een flink WTF-gehalte hebben…Zo heb ik een serie; Alice in the Country Of Hearts. Typische Alice in Wonderland zou je denken maar het is heel bizar, en juist het tegenovergestelde dan je er van zou verwachten!

  Ik heb nu echt weer zin om naar conventie’s te gaan, haha!

  • Howl’s Moving Castle vond ik idd ook erg leuk! Wist niet dat je er fan van was – cool ^^ Manga’s lezen zou ik zelf nu niet direct doen, maar de films spreken zeker wel op een positieve manier tot mijn verbeelding! Ik ga die Alice in the Country of Hearts eens opzoeken denk ik! ^^

  • Hahaha :’) Ik had toen al de indruk dat niemand me echt goed herkende, maar ik had zoiets van: nou, mijn foto staat toch op mijn website en ik heb toch ook gezegd “Hoi ik ben Vanessa van Mijn Brein is een Boekenkast hé” dus ik dacht, tja, gewoon maar niet dan :’) Maar niet erg, volgende Boekenbeurs proberen we het gewoon nog een keer 😀

 3. Spirited Away is een van mijn favoriete films, net als Howl’s Moving Castle. Ik vind het heel interessant hoe Japaners hun geloof en cultuur in (massacultuur)producties weten te gieten dat ze toch heel toegankelijk en begrijpbaar blijven. Een echte ‘kenner’ zal meer herkennen, maar ook voor de leek is het leuk.
  Overigens kijken Japaners op een heel andere manier naar beelden en is dit voor hen dus absuluut niet bizar en freaky.. Zo gek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s