The Smoker Games-campagne

Tributes unite! De odds zijn in onze favor (Mooie mix van Engels en Nederlands hier hé, al zeg ik het zelf! Mijn Miranda zegt dat ook altijd – Vanessa, zegt ze: zoals jij dat kan, ja zo kan ik dat hé) want Katniss en co zijn back.

Vandaag, 19 november, de releasedatum van Mockingjay Part I  – alsof je dat niet wist – leek me dan ook de ideale dag om mijn ‘The Smoker Games’-campagne van een paar jaar geleden nog eens onder de aandacht te brengen en eens te horen wat jullie ervan denken.

the_smoker_games_campaign_2_by_thesearchingeyes-d590930

Mensen die me in het echte leven kennen weten dat ik zeer fel gekant ben tegen roken. Niets doet mijn bloed zo koken als een veertienjarige met een sigaret stoer en trots aan de bushalte te zien staan paffen. Of nog erger: een zwangere vrouw. Of een hoogopgeleide, knappe kerel die opeens helemaal niet meer zo knap is.

Oprecht onbegrip en een diepgewortelde degoût voel ik daarbij. Want terwijl onze ouders en grootouders nog het excuus van de onwetendheid hadden wat tabaksverslaving betrof, zijn wij als kinderen van de informatiegeneratie 100% toerekeningsvatbaar wanneer we bewust kiezen voor een dodelijke (en voor je omgeving oh zo irritante!) gewoonte als roken.

Vandaar dat ik rond de tijd dat de eerste Hunger Games-film uitkwam deze fandomrelated antirookcampagne in het leven riep via Tumblr en DeviantArt. Zijn fandoms een mogelijke manier om voorlichtingscampagnes van gezondheidsinstellingen en overheidsinstanties beter te doen aankomen bij een jong doelpubliek?
Volgens mij is het een piste die verkend kan worden, net zoals de vampierenhype gebruikt werd om mensen bloed te doen geven. Je spreekt namelijk een taal die de jongeren verstaan en maakt ook meteen duidelijk dat de groep waarmee zij zich identificeren (hier: de Tributes) roken uitdrukkelijk afkeurt.

Never underestimate the power of POSITIVE peer pressure 😉 Toch?

the_smoker_games_campaign_by_thesearchingeyes-d5908m2 (1)

Wat denken jullie? Deel de posters op social media als je het een goed initiatief vindt of maak je eigen versie geïnspireerd op deze filosofie! Alle beetjes helpen 🙂 When you’re a smoker, the odds are never in your favor!

8 thoughts on “The Smoker Games-campagne

  1. Mijn Miranda zegt dat ook altijd – Vanessa, zegt ze: zoals jij dat kan, ja zo kan ik dat hé – OMG, ik moest hier zo om lachen, hahahah! Samson & Gert, ftw~

    Nooit geweten dat hier een campagne over was eerlijk gezegd ^^” Maar vind het wel goed gedaan, omdat The Hunger Games toch wel heel populair is.

  2. Hahaha, zo grappig dit! Die sigaret in de snavel van de Mockingjay! xD Mij is het serieus nooit opgevallen dat er rook van die vogel afkomt. xD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s