Filmrecensie: The Giver (2014)

The_Giver_posterToen ik hoorde dat er met The Giver weer een dystopische YA-boekverfilming zat aan te komen, wou ik natuurlijk eerst het boek gelezen hebben. Mijn recensie van mei dit jaar kan je hier terugvinden in het Mijn B.I.E.B.-archief.

Maar nu was dus eindelijk de film aan de beurt! Helaas heb ik ‘m niet in de cinema kunnen zien aangezien The Giver in België nooit in de zalen gespeeld heeft. Behoorlijk zonde voor een film met toch wel een aanzienlijke sterrencast! Spijtig ook voor de fans, want volgens mij was ‘ie op het witte doek nog een stuk impressionanter geweest.  Hoe dan ook vond ik de verfilming minstens even mooi en aangrijpend als het boek van Lois Lowry.

Sterrencast

Nochtans zijn er wel heel wat veranderingen gebeurd van de pagina’s naar het grote scherm. De grootste is de ouderdom van hoofdpersonage Jonas en zijn vrienden: de twaalfjarigen uit het boek zijn in de film opeens young adults geworden. Geen probleem mee persoonlijk, zeker gezien Brenton Thwaites toch wel erg goed gecast is als Jonas. Verder kom je in de film ook o.a. Joey uit Dawson’s Creek (Katie Holmes) en Eric uit True Blood (Alexander Skarsgard) tegen. Met Meryl Streep, Taylor Swift en Jeff Bridges is de topcast compleet.

THE GIVER

Jullie weten wellicht wel dat ik een grote Taylor Swift-fan ben, maar toch was ik blij dat haar rol in deze film eerder beperkt was. Oké, zeg maar: extreem beperkt. Zelfs in de luttele minuten screen time die onze favoriete 1989-girl kreeg in The Giver, is de awkwardness van haar prille acteren voelbaar. Ook Jeff Bridges, nochtans wel zeer ervaren als acteur, vond ik soms een tikkeltje over the top in de manier waarop hij sprak.

Knap ingekleurd

Net als in het boek, kom je in Jonas’ wereld terecht in zwart-wit. Terwijl hij gekozen en opgeleid wordt om de volgende Receiver of Memory te worden, komt er gradueel meer en meer kleur in het plaatje. Dit vond ik persoonlijk echt knap gedaan – subtiel en opvallend tegelijk.
Ook de sets, kostuums en special effects (wauw, die Edge had ik me zo niet voorgesteld, maar waanzinnig cool bedacht door de filmmakers) brengen je helemaal in de dystopische sfeer waar we tegenwoordig allemaal zo verslaafd aan zijn in YA-land. Sla deze verfilming dus zeker niet over als je genoten hebt van o.a. Divergent!

the-giver-movie-review

Wat ook goed was overgebracht vanuit het oorspronkelijke verhaal, was de verontrustende aard van zijn relatie met zijn ouders (aka ‘family unit’) en als tegengewicht de pure, broederlijke band die Jonas met zijn ‘babybroertje’ Gabriel. Alleen spijtig dat baby Gabriel niet zo schattig was, ik vond het een beetje een vreemde baby om eerlijk te zijn 😀 Het moment waarop Jonas gekke bekken trekt naar de kleine baby zal echter hoe dan ook heel wat hormonale tienerhartjes doen smelten. Brenton Thwaites als nieuwe Young Adult-heartthrob? Graag! Wat mij betreft mag hij in nog meer verfilmingen opduiken hoor.

Aanrader? Jep, aanrader!

Vooral naar het einde toe kwamen er nog wat veranderingen t.o.v. het boek aan het licht, maar die waren inderdaad wel nodig om de finale net dat ietsje spannender te maken. Ik denk niet dat er nog films gepland zijn uit The Giver Quartet, maar ik ga binnenkort zeker wel nog eens tijd maken voor de volgende boeken in de reeks.

Zowel cinematografisch als emotioneel gesproken een knappe boekverfilming die ik zeker aan iedereen aanraad, net als het boek zelf natuurlijk! Eerst lezen, dan kijken!

giver-2-600

8 thoughts on “Filmrecensie: The Giver (2014)

  1. Ben benieuwd, ik heb het boek al zo vaak voorbij zien komen ook dat ik het echt wil gaan lezen en ik vond de trailers van de film ook gaaf, dus ik heb weer wat te doen 😛

  2. Ik vond het een erg gave film – cinematografisch fantastisch in beeld gebracht, maar had het idee dat het einde niet helemaal was wat het leek. Ik vraag me af of dat ook zo is in het boek, en of ik ‘gelijk’ heb. Ben in ieder geval wel van plan om het boek te gaan lezen!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s