Personagenamen in de Vleugels Trilogie

Elke bloggende auteur maakt er wel eens een post over: ‘Het Grote Naamgevingsproces’. De juiste namen geven aan m’n personages is voor mij dan ook heel erg belangrijk tijdens het schrijven. Ze kunnen je connectie met en de geloofwaardigheid van je personages echt maken of breken.

Ik ga er later nog wel eens een algemene post over schrijven denk ik, maar hier bespreek ik alvast de namen van de belangrijkste personages uit de Vleugels Trilogie, nu de publicatiedatum van Zilveren Vleugels binnen handbereik begint te komen!

vleugelscoverzonderverenNAKED copyNaam personage: Anna-Lucia ‘Lucy’ van Antonië
Betekenis voornaam:
Begenadigd “door God” met licht
Waarom deze naam: In mijn allereerste notities heette Lucy nog heel eventjes ‘Minne’. Haar uiteindelijke naam kwam gelukkig al heel snel in het verdere proces bij me op toen haar personage steeds duidelijker voor m’n geestesoog verscheen. Pas veel later kwam ik achter de betekenis van de naam, die gelukkig wel heel erg passend is (als je het “door God” gedeelte even wegdenkt :p).

maxxxxNaam personage: Maximus ‘Max’ Sterling / Elias Danté
Betekenis voornaam: Maximus betekent natuurlijk gewoon de beste/grootste. Dat is ‘ie ook 😉
Waarom deze naam: Ik had het wat moeilijker met het kiezen van de naam van Max. Heel ‘in den beginne’ noemde hij nog eventjes Hull, maar dat is uiteindelijk de achternaam van de Bestemmelingsfamilie van Lucy geworden. Toen kwam Max in me op, en dat vond ik geweldig goed passen bij hem. Alleen, was dat niet een beetje een saaie clichénaam? Nou ja, ik kreeg het toch niet meer over mijn hart om de naam aan te passen. Hij was gewoon Max.

claarNaam personage: Maria-Clara ‘Claar’ Van Antonië
Betekenis voornaam: “Heilige, heldere maagd”
Waarom deze naam: Eenmaal ik de keuze gemaakt had om alle Engelen dubbele namen met een streepje tussen te geven, was het naamgevingsproces opeens een stuk makkelijker! Ik vind het leuk dat zowel ‘Lucia’ als ‘Clara’ een verwijzing naar licht zijn. Dat verbindt de zusjes en past goed bij hun beroep als Beschermengel, gezien ze ‘Licht’ geven aan hun Bestemmelingen. Dat maagdelijke en moederlijke van de naam Maria past ook goed bij haar.

raffyrNaam personage: Raffyr / Rafael Fierro
Betekenis voornaam: Raffyr heeft geen betekenis (is verzonnen), maar Rafael betekent “God heeft genezen”.
Waarom deze naam: Raffyr was een moeilijk bevalling wat het naamgeven betreft! Misschien wel toepasselijk, want ook als personage maakt hij het me soms knap lastig tijdens het schrijven. Eerst wou ik hem Raffin noemen, maar zo noemde er al een personage in Graceling. Fray is ook een tijdlang een optie geweest. Ik wist alleszins dat er een F en een R in zijn naam moesten komen. Uiteindeijk dan maar zelf een naam verzonnen!

joachimNaam personage: Joachim-Jeremiah ‘J.J.’ Edwards
Betekenis voornaam: Joachim = God zal vestigen, Jeremiah = Door God verheerlijkt
Waarom deze naam: Deze naam kwam spontaan in me op zodra ik over de dubbele namen besloten had. Ik vond de alliteratie wel leuk klinken en de afkorting J.J. beviel me ook. Uiteindelijk dacht ik nog van “Oei, in Maximum Ride’ zitten ook een Max èn een J.J.”, maar daar zijn ze beiden meisjes, dus, euh, ja. En JA dat is een foto van Sam Winchester als Lucifer 😀 Dat haar, die lichaamsbouw, die witte outfit: zo J.J.! 😀

harmenNaam personage: Harmen Belle Verona
Betekenis voornaam: ‘Mooie soldaat’
Waarom deze naam: Geen idee, dat was gewoon van *pop* en die naam was er. Harmen Belle is een heel sterk personage dus haar eigen naam kiezen was geen probleem voor d’r. Heel leuk weetje: ik kom er net pas zelf achter dat het dus soort van ‘mooie soldaat’ betekent. Harmen lijkt namelijk erg op de mannelijke naam ‘Herman’, wat soldaat betekent, en Belle betekent natuurlijk mooi. Ze heeft dat goed gedaan, haar eigen naam kiezen 😀

 

11 thoughts on “Personagenamen in de Vleugels Trilogie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s