Relaas van een ietsiepietsie jaloers Belgje

Onlangs kroop er een groen monstertje op mijn schouder. Het klauwde zich door mijn haar en tsjirpte met zijn giftige tongetje in mijn oor: ‘Waarom is België zo’n saai land om boekblogger in te zijn? Waarom is Nederland zo veel actiever en cooler?’ Awel, dat vond ik een hele goeie vraag van mijn jaloeziemonster!

Het monstertje groeide van tomaatformaat naar de grootte van een meloen toen er onlangs 2 supergave boekgerelateerde evenementen georganiseerd werden bij de Noorderburen. Heel Blogland was er enthousiast over aan het tweeten, instagrammen, facebooken en – natuurlijk – bloggen: het Best of YA-event met Kiera Cass en het Sprookjesfeest van Clavis met Salla Simukka.

jelly

Sneu toekijken vanuit de coulissen voor ons, want *snif snif* Dutchies only. Nou ja, ik veronderstel dat je als Belg ook van harte welkom was hoor, maar dat was logistiek gezien dan weer niet zo haalbaar voor de meesten 🙂 Hoe dan ook: hoe komt het nu eigenlijk dat zoiets nooit in ons land georganiseerd wordt, vroegen mijn groene monstertje en ik zich af?

Het zal wel weer zijn omdat we een te klein landje zijn. Of dat tweetalige gedoe. Niet genoeg volk als je je alleen maar op Vlamingen richt en wil je alle Belgen erbij, dan moet het dus in het Frans èn het Nederlands. Vervelend, inderdaad. Snap ik best. Vind ik zelf ook. Maar maar maar …

Maarrrrrr … Wij willen ook onderling netwerken, wij willen ook coole events en gratis goodiebags en verkleedpartijtjes met buitenlandse auteurs! In Nederland kon je een tijd terug zelfs naar de huwelijksreceptie van Tahereh Mafi en Ransom Riggs. Euh, hoe cool is dat? En wat hebben wij? Nou ja … de Boekenbeurs?

Oké, de Boekenbeurs doet soms wel z’n best hoor om het allemaal wat hipper en interactiever te maken voor Young Adults. Zo komen er dit jaar best wel wat bekende internationale auteurs langs uit het YA-wereldje: Kiera Cass (helaas gemist wegens ziekte :-(), Cassandra Clare en Holly Black (ga ik vandaag naartoe!). Maar in Nederland zou er met zo’n bezoek echt veel creatiever en veelzijdiger omgegaan zijn. Hier is het gewoon een lange wachtrij, boek kopen, handtekening zetten, doei, naar huis. Toch zonde, niet?

Ook heb je 1 dag van de Boekenbeurs de Young Adult Book Convention. Die vond ik het eerste jaar best tof omdat ik Aprilynne Pike mocht interviewen via Skype en omdat ik er een gratis Twilight-foto en een hele dikke boekenbuit dankzij de lieve mensen van WPG aan overhield. Het jaar daarna stelde het naar mijn gevoel alweer een pak minder voor (ondanks het bezoek van Lauren Kate) en dit jaar ben ik zelf helemaal niet gegaan dus geen idee of het wat was. Hoe dan ook is het slechts één dagje, één event op een heel jaar tijd. In België blijven we dus echt wel op onze honger zitten wat dat betreft.

Ik veronderstel dat niet onze tweetaligheid of zelfs niet de pietepeuterige vlek die wij maar vormen op de Europese landkaart is die dit tegenhoudt. Volgens mij is het eerder de gereserveerde aard van de Belg en de formele aanpak van Belgische uitgeverijen. In Nederland draait zo’n event al snel uit op een gezellig onderonsje, terwijl ik het me prima kan voorstellen dat het hier in België gewoon keidroge awkwardness ten top zou zijn.

Toch hoop ik aan het einde van deze ietsepietserig jaloerse klaagzang dat dit de komende jaren een beetje zal evolueren en dat de Belgische boekenscène op gebied van YA ook helemaal hip and happening wordt. Hopen jullie met me mee? 🙂

10 thoughts on “Relaas van een ietsiepietsie jaloers Belgje

  1. Die gedachten kwamen inderdaad ook al bij me op. In Nederland zijn ze inderdaad precies veel losser en opener. Hier bij ons in Vlaanderen (ik laat even Wallonië er van tussen – lezen die eigenlijk wel? Welke boeken lezen die? Zijn uiteraard meer gericht op de franse markt). Komt daar dan ook bij dat Vlamingen alles tot in de puntjes geregeld zullen willen zien. Een strakke tijdslijn enz…Misschien moeten we zelf iets organiseren? Een tas koffie met een lekker carré confituurke?

    • Fijn om te horen dat er nog mensen zijn die het zo aanvoelen 🙂 Ik vreesde al dat ik een beetje onterecht aan het zeuren was, maar er is denk ik toch echt wel nood aan meer interactiviteit tussen lezers/schrijvers/uitgeverijen/bloggers in de Vlaamse community!

  2. Vandaag ben ik heus wel naar Antwerpen gegaan hoor xD. Maar de meet&greet was wel heel anders dan in Nederland zou zijn geweest, denk ik.

  3. Ik heb eigenlijk als blogger nog niet zo heel veel events meegemaakt. Ik ben wel naar het best of YA event geweest dit jaar. Maar als ik zo eens rondkijk op de Nederlandse blogs zijn er vaak events voor bloggers op uitnodiging van de uitgeverijen. Het is inderdaad wel wat losser, merkte ik bij de signeer sessie van vandaag met Cassandra Clare en Holly Black. Zij wilde wel een praatje maken maar daar was de tijd simpelweg niet voor.

  4. Voor mij was deze lunch-ontmoeting mijn aller-eerste blogger-event. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de hele dag een beetje verbaasd was toen ik die uitnodiging kreeg. Maar inderdaad, ik ben er van overtuigd dat er best wel wat auteurs tot in België geraken. Alleen blijft die gebeurtenis doorgaans beperkt tot een signeer-sessie en/of Q&A-ronde. Ik zou ook met alle plezier mijn elfen-jurk nog eens hebben willen aandoen (als ze nog past alleszins) voor een heus sprookjes-feest.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s