One day offline: het ervaringsverslag

Ik heb het gehaald jongens! Maandagavond besloot ik nogal impulsief dat ik de dag erna, dinsdag 28 oktober, een hele dag geen gebruik zou gaan maken van social media. Geen Facebook, geen Twitter, geen Goodreads en neen, zelfs geen blog èn op de koop toe amper toegang tot m’n mails! Waarom? Net omdat ik even zo iets had van “Tgoh, ik zou er toch geen dag meer zonder kunnen.”

Dat is het moment waarop je weet dat het net wèl nodig is.

Social media is leuk – errug leuk – maar het mag geen verslaving worden. Telkens ik nu bijvoorbeeld een film keek en die pauzeerde voor een plas- of snackpauze, ging ik wel even langs de computer. Snel kijken of er geen mails of meldingen waren. En dan blijf je natuurlijk weer langer dan bedoeld was hangen aan je keyboard en antwoorden op vanalles, terwijl je eigenlijk een film aan het kijken was! Dat is toch onnozel? Ik vond het bij mezelf een beetje overdreven aan het worden. Time for an auto-intervention dus. Een ban van 1 dag. Aaaand go.

Gelukkig had ik genoeg vooruit geblogd en stond het er eergisteren en gisteren niet zomaar leegjes bij op Mijn B.I.E.B., maar comments goedkeuren en beantwoorden was niet toegestaan. Ik mocht ook geen nieuwe blogs aanmaken of even door mijn Bloglovin’-feed scrollen. ‘Check je FB’, stuurde m’n zus me. ‘Eh, not today, kan je het ook gewoon even smsen?’ Omdat ik nogal veel sollicitaties lopende heb, mocht ik wel 3x per dag mijn mailboxen checken. Ik geef toe: het is meer dan drie keer per dag geweest. Maar van al de rest ben ik braafjes afgebleven, scout’s honor!

Mijn belevenis van deze social media-vrije dag … Het was niet supermoeilijk, maar zeker ook niet evident. Mijn ochtendritueel is namelijk thee drinken terwijl ik wat blogjes lees en door mijn Facebooktijdlijn terugga. Mijn computer staat doorgaans de hele dag aan en moet ik even wachten tot de thee kookt, tot de pan warm is of de tv opstaat, hup, ik zit erachter. Het was eigenlijk wel aangenaam om zonder dat eeuwige gezoem te kunnen lezen en zo. Het scherm bleef zwart, het toetsenbord onaangeroerd. Het was allemaal wat minder druk.

Eerlijk gezegd was het ook wel een meevaller dat ik ziek ben, en dus sowieso al minder fut heb om vaak of lang achter de pc te kruipen. s’ Ochtends ben ik naar de dokter geweest en heb ik in de wachtzaal verder gelezen in Gone. Daarna heb ik lekker lui de film ‘Greta’ gekeken. De verleiding om de film op pauze te zetten en even naar de bureaustoel te verhuizen was aanwezig, maar ik onderdrukte hem. Want neen, ik mocht dus ook niet even gaan tweeten van ‘Uitzieken met een filmpje #movietime’ of zo. Maar ja, ging best. So far, so good.

Wanneer ik mijn pc rond de middag opstartten kriebelde het wel even. Ik ben het gewoonweg zo gewend om meteen de F van Facebook in te typen van zodra Google Chrome geopend is dat mijn vinger automatisch naar die toets vloog! Neen, oeps, enkel mail vandaag. Right, sorry.

Mijn idee was ook van heel erg productief te zijn in de namiddag en goed verder te schrijven aan Gekochte Dagen en te redigeren aan Zilveren Vleugels. Tja, niet gelukt – in mijn geval klopt het dus niet echt dat wegblijven van sociale media je productiviteit verhoogt. Maar het kan dus ook aan het ziek-zijn liggen. Oké, ja, waarschijnlijk ligt het eerder daar aan.

Daarna is mijn zus langsgekomen en hebben we ‘I wanna marry Harry’ gekeken. Gezellig! Genoeg gezelschap, genoeg afleiding. s’ Avonds werd het dan weer wat moeilijker … Mag ik ook niet voor ik ga slapen nog een keertje checken of er niets superinteressants gebeurd is op Facebook, of ik geen tweets heb die ik moet beantwoorden of leuke comments die op goedkeuring wachten? Nope, in plaats daarvan keek ik nog een aflevering van Pawn Stars en Ghost Whisperer en kroop ik met Gone in bed voor nog een laatste uurtje lezen.

Een dagje at home zonder social media is dus zeker doenbaar … als je ziek bent … en zolang je wat afleiding hebt … en heel belangrijk: genoeg afleveringen van je favoriete series die klaarstaan om gekeken te worden! Het belangrijkste om te weten is dat je waarschijnlijk geen immens grote dingen gaat missen. Het online leven gaat gewoon voort, ook als jij er een dagje niet aan deelneemt. Hoogstwaarschijnlijk zit er niemand aan zijn pc gekluisterd, te wachten op een tweet, status of blog van jou. En een dag later te weten komen dat iemand van je Facebookvrienden alweer zwanger is, is ook prima hoor.

Probeer het dus zeker ook een keertje, gewoon om aan jezelf te bewijzen dat je het kan. Het is natuurlijk wel zo dat je de dag erna dubbel zo veel op al je accounts moet zitten om je schade in te halen … maar dat zien we dan wel even over het hoofd 😉

Zou jij 24 uur zonder social media kunnen? (Een dag op vakantie of uitstap telt niet mee :p)

5 thoughts on “One day offline: het ervaringsverslag

  1. Ik heb eens twee weken zonder social media gedaan en tegen het einde vroeg ik me echt af waarom ik daarvoor het bijna 3x per uur moest checken. Het is echt tijdverspilling eigenlijk.

  2. Ik heb vorig jaar een keertje een hele dag zonder internet gespendeerd. Vond het opzich wel te doen, omdat ik sowieso toch niet echt heel verslaafd ben aan social media.. Heb uiteindelijk een paar films gekeken, een boek gelezen en een paar spelletjes gedaan.. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s