Verslagje FACTS Gent

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als je op de trein naast een vrouwelijke Pikachu en een Spiderman in All Stars zit, weet je dat het geen doordeweekse zondag gaat worden. Jep, samen met mijn vriend, zijn broer en diens Britse girlfriend trok ik ‘s ochtends vroeg van het verre Limburg naar het nog verdere Gent (local pronunciation: Hent). Da’s namelijk niet enkel de woonplaats van mijn trouwe Vleugels Trilogie-eindredactrice *zwaai*, maar ook de locatie van FACTS!

Zelf waren we maar gewoontjes uitgedost in onze beste “Ik kijk eigenlijk maar wat rond, hoor”-outfit, maar goed, zo’n 3 uur treinen en trammen later kwamen we dan eindelijk aan in dat walhalla der strips, anime, sci-fi, fantasy en alles er tussenin. Wow, oké, groter èn drukker dan verwacht!

Deze jaarlijkse beurs in Flanders Expo trekt cosplayers aan like moths to a flame. Maar ook gamers, anime-fans en andere fandommers zoals Whovians en Game of Thrones-fans spot je er bij de vleet. Voor ons was het de eerste keer, dus we wisten niet goed wat te verwachten.
Op de Facebook-pagina waarschuwden frequente bezoekers alvast om deo mee te nemen en je in laagjes te kleden … Wat een lifesaver was die tip, want inderdaad, het was er bij momenten echt een regelrechte sauna! (Arme arme cosplayers!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHoewel ik er niet zo veel aan had als mijn gamende gezelschap en anime-kijkende boyfriend (nochtans erg moeten zagen om hem mee te krijgen!), vond ik het toch zeker een toffe en memorabele dag.

Als kind was ik een supergrote Star Wars-fan, dus die R2D2’tjes (look at him go! *motion blur-effectje*) die er rondcrossten vond ik echt extreem schattig.

Ook heb ik megaveel bewondering voor het werk dat sommige cosplayers in hun kostuums steken. Echt prachtige, indrukwekkende, inspirerende dingen gezien daar! Maar vaak zo onpraktisch, jezus, ik zou het niet kunnen, de hele dag zo rondlopen in een bloedhete zaal.
Des te meer bewondering dus! Geweldig om te zien hoe trots die cosplayers zijn op hun creatie, en dat ze weten dat ze op een plek zijn waar dit gewoon kan, en je er lof en respect i.p.v. kritiek voor krijgt. Want ja, al wachtend op de tram kregen ze heel wat fronsende blikken. Maar dat kon de pret duidelijk niet drukken – zo moet dat!

Eén van de beste cosplays van de dag: *Moisturize me* :’)

facts2

Veel gekocht hebben we niet: vriendlief scoorde wel 3 t-shirts en een Deathnote-schriftje, en ik kocht een kerstcadeautje voor mijn schoonvader. That’s all! Gelukkig ging ik wel nog even langs bij de Zilverspoor-stand om gedag te zeggen tegen Kelly, de auteur van Stof & Schitteringen, een sci-fi/fantasyboek dat ik onlangs recenseerde. Van haar kreeg ik (jeej!) een gehandtekend exemplaar mee naar huis.

Dieter Ryckewaert gaf me eveneens heel vriendelijk een gehandtekend recensie-exemplaar van zijn nagelnieuwe boek Jills Talisman mee. Hier ben ik erg benieuwd naar, want ik denk dat het best anders gaat zijn dan wat ik normaal lees, maar toch spreekt het verhaal me aan. De cover is ook erg krachtig vind ik.

Zilverspoor/Zilverbron is zeker een uitgeverij om goed in de gaten te houden in de toekomst!

zilverspoor

Dit was voor mij eigenlijk trouwens ook zowat de eerste keer dat ik face-to-face kwam te staan tegenover mensen met wie ik in contact gekomen ben via het boekbloggen. Tikkeltje awkward voor een asociale muis als mezelf (omg, gaan ze mijn Vlaamse Limburgs wel verstaan? :D), maar zeker en vast een positieve ervaring. Hopelijk komt het er in de toekomst wat vaker van!

Wie was er nog op FACTS (en heb ik dan helaas niet gezien)?

6 thoughts on “Verslagje FACTS Gent

  1. Ik was er gisteren samen met mijn echtgenoot. Dit jaar was het er nog drukker dan bij vorige edities. Wat me opviel was dat er op het standje van het Belgische Quidditch Team niets Harry Potter-gerelateerd terug te vinden was van kraam. Ik hoopte een leuk HP T-shirt te vinden maar dat werd dus niets. Sommige Cosplay-outfits zijn echt prachtig én kloppen tot in de kleinste details. Ik had vooral schrik dat de Catwoman die er gisteren volledig in latex rondliep elk moment zou flauwvallen door de benauwende hitte.

    • Het was inderdaad belachelijk druk! Misschien door de komst van Carrie Fisher? Ik heb ze helaas zelf niet gezien! Ook de Quidditch matchen hebben we gemist – soort van de tijd uit het oog verloren in het doolhof van standjes 😦 Jammer! Ik heb inderdaad ook een Catwoman-meisje gezien (ze was bij een soort van Harley Quinn-meisje?). Dat kan echt niet comfortabel geweest zijn in die warmte!

  2. Was leuk om je te ontmoeten, Vanessa! 😀
    (En het was er inderdaad snikheet. Ik heb een paar keer naar buiten moeten lopen om te luchten, er was te weinig zuurstof. Maar het was wel superleuk op FACTS!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s