Filmrecensie: The Maze Runner

maze-runner-posterBoekverfilmingen … Het blijft een speciaal gevoel, hé, als je daar in de cinema zit te wachten tot de beelden uit je hoofd tot leven komen op het witte doek. En al die onwetende dwazen die het boek niet gelezen hebben rond je, hah, de spoilers die je hen naar het hoofd zou kunnen slingeren! *maniakaal lachje van machtsmisbruik*

Niet anders was dat gisteren toen bij ons in het filmisch achtergestelde België (serieus, what’s up with that?) The Maze Runner eindelijk uitkwam. Het boek had me omvergeblazen en de volle vijf sterretjes meer dan verdiend met zijn pageturnerstatus, onvergetelijke personages en algemene ‘wtf is going on?’-gevoel.
De film vond ik niet tegenvallen, maar … tja … het boek was in dit geval toch beter!

Personages/casting

De eerste vraag die zowel mijn vriend als ik zich stelde, was: waarom is Gally hier een doodnormale, reasonable guy in plaats van een asshole without a cause? In het boek was hij een ettertje die me nog het meest deed denken aan Edmund uit Chronicles of Narnia – je wilt hem gewoon regelrecht de Maze induwen voor een onderonsje met de Grievers. In de film daarentegen, ga je Gally haast sympathiek vinden. Hij vertolkt de stem van rede en trekt begrijpelijke, voor hem logische conclusies. Hmm. Bizar. En een tikkeltje teleurstellend.

Ook Alby was een beetje anders dan ik me hem had voorgesteld: film-Alby kwam veel minder intimiderend en autoritair naar me over, terwijl het bij boek-Alby even duurde eer je zijn zachte kant leert kennen en hem als vriend gaat beschouwen. Van Minho had ik dan weer meer ‘spunk’ verwacht. Hij is zo’n geweldig leuk en levend personage in de boeken, maar in de film vond ik hem maar lackluster. Qua look was ‘ie nochtans helemaal goed gecast hoor, maar er mocht wat meer sparkle in z’n vertolking gezeten hebben.

En dan Dylan ‘O Brien in de hoofdrol … Tja, het is geen geheim dat ik nogal een zwijmelfan ben van deze acteur (Teen Wolf <3)! De reden dat ik vorig jaar de boeken las, was overigens dat ik ontdekte dat hij Thomas zou spelen and I just had to get on board with that. Ook Kaya Scodelario – ooit nog een zeer populaire fan cast voor Katniss – zie ik best graag acteren. Newt en Chuck waren ook prima gecast.

The-Maze-Runner-Poster-Wide-Wallpaper

Aanpassingen

De film was spannend, ja, maar ik miste een vleugje humor. Het was allemaal behoorlijk serieus, terwijl het boek er wel in sloeg regelmatig een glimlachje op mijn gezicht te toveren. Enkel Chuck zorgde hier en daar nog voor wat ‘comic relief’. Spijtig, want er waren bepaalde momenten die wel wat luchtiger hadden kunnen en mogen zijn – zeker als je een komisch talent als Stiles, euh Dylan in de hoofdrol zet.

Verder vond ik dat ze best veel veranderd hadden aan het verhaal. Het is een tijd geleden dat ik de trilogie las (even zoeken op Goodreads: juli 2013), dus ik wist niet alles meer 100%, maar deze aanpassingen vielen me toch erg op:

  • Het regent toch nooit in de Glade?
  • Heeeel jammer dat ze niet toonden hoe de hemel ‘uitviel’, want dat zou indruk gemaakt hebben
  • Het zag er allemaal behoorlijk tropischer uit (hutten van takken ipv het krakkemikkige echte huis dat ze hadden)
  • Geen WCKD-salamanderbeestjes die spioneren – jammer want dan had je meer het “We’re being watched”-gevoel gehad
  • Geen telepathie, maar dat was op voorhand aangekondigd en ik had er geen probleem mee dat dit was weggelaten
  • De eindscène was ook best anders …
  • The Griever Hole en de code van het labyrinthraadsel was ook helemaal anders
  • Er had wat mij betreft ook meer Glader slang gebruikt mogen worden
  • Er waren denk ik nog wat kleine dingetjes, maar die komen nu even niet meer in me op :p

Conclusie

Een entertainende film met een leuke acteur in de hoofdrol *wink wink* maar ondanks de danig opgevoerde special effects en adrenalinerazende scènes, toch niet het wauw-effect van het boek. Soms hier en daar ook een droevig momentje als je weet wie er allemaal sterft op het einde van de trilogie … Wat kijk ik daar nu al tegen op zeg, bijna even rot als Allegiant (maar Allegiant blijft toch wel echt het rottigst van al).

Toch ben ik erg benieuwd naar de volgende films, want ik heb wel vertrouwen dat ze er iets moois van gaan maken. Het was alleszins een kwalitatieve boekverfilming die ook veel niet-lezers zal kunnen bekoren.

999220_191059631104672_2082266211_n-the-maze-runner-non-spoiler-review-this-is-how-you-make-a-young-adult-adaption

6 thoughts on “Filmrecensie: The Maze Runner

  1. Je hebt snel je recensie online gezet, haha :p Maar tijdens het kijken van de film had ik ook wel van; hee, maar zo ging het helemaal niet in het boek! En hee, waar is dit en dat gebleven? Maar ik vond de film wel heel vermakelijk, dat wel :3 Maar ja, het boek vond ik ook stukke beter!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s