‘If I stay’ filmrecensie

if_i_stay_xlgIk had nog voordelige comebacktickets voor de cinema en mijn zus wou graag ‘If I Stay’ zien, dus hup, dat deden we dan maar.

Kan ik intussen nog verbaasd raken over het feit dat dit soort tienerfilms vol van dood en tranen met een sprankeltje hoop en liefde eroverheen niets voor mij zijn? Hmm, eigenlijk niet. Maar terwijl The Fault in Our Stars wel nog enigszins punten scoorde voor z’n hedendaagse relevantie en semi-realistische puberhumor, stelt ‘If I Stay’ op dit gebied net extreem hard teleur.

Het voelde mij allemaal erg geforceerd en niet meer van deze tijd aan. Fictie met een vervaldatum. Een jongen met een oorbel die in een punkrockgroepje speelt? Djeez, what are these, the nineties? Als er geen vermelding van Skype was geweest had ik echt gedacht dat het zich twintig jaar geleden afspeelde. Misschien is het boek geschreven in die tijd?

Ik voelde echt geen enkele connectie tussen Mia en Adam en snapte begot niet wat zij in elkaar zagen of hoe hun relatie stand hield voor langer dan één maand. Hun passies waren at the same time te gelijkaardig en te verschillend – twee niet met elkaar te verzoenen werelden en ambities. Die twee zouden altijd elkaars droom in de weg gestaan hebben. Zonde als je allebei talent hebt.

Dan zou je misschien nog zeggen van ‘Ah, mooi toch, een beetje starcrossed lovers’, maar neen, die vibe kreeg ik totaal niet in ‘If I Stay’. Hun relatie was op niets gebasseerd behalve een oppervlakkige tienercrush. Misschien is dit beter uitgewerkt in het boek, maar de film is echt van ‘Tgoh, jij speelt mooi cello, let’s go out, pretend we’re someone we’re not, make each other miserable for chasing our dreams and kiss a bit in between because hey, we’re hormonal teenagers and I’m in a band’. 

Chloë Moretz haar neiging tot ‘snuitentrekkerij’ past ook echt helemaal niet in deze film. Voor mij zal ze altijd meer in actierollen thuishoren – daar heeft ze gewoon wèl het gezicht voor op de één of andere manier. Wil niet zeggen dat ze niet knap acteerde, maar overtuigen deed het me nu ook weer niet. Ze hadden beter iemand ‘neutraler’ genomen voor de rol van Mia. Iemand toegankelijker.

Wat dan weer wel erg leuk was aan ‘If I Stay’ was de muziek. Zowel de original soundtrack als de nummers van de fictieve band waarin Adam speelt waren zeer goed te pruimen. Persoonlijk hoor ik ook heel erg graag de cello, dus de muzikale intermezzo’s bevielen me prima. Oké oké, en misschien vond ik Mia’s vader ook wel cool. Die zag er gewoon uit alsof hij deel uitmaakte van Fleet Foxes of zo.

Maar verder … een ‘meh’ op de schaal van ‘kan me niet boeien’. Sorry!

17 thoughts on “‘If I stay’ filmrecensie

  1. Ik heb het boek gelezen en ik was daar niet zo heel erg enthousiast over. Het lijkt erop dat de film niet veel anders is. Ik wacht denk ik wel tot die op tv komt.

  2. Wat jammer dat hij tegenviel! Ik heb het boek nog niet gelezen dus weet niet echt aan wat me te verwachten.. Ik denk dat ik ook maar wacht tot hij op tv komt dan 😀

  3. Jammer! Maar stiekum lijkt me het nog steeds een goede film. Hij gaat in NL deze week in premiere geloof ik. Ik ga zeker heen (tenminste, als ik iemand kan overtuigen om mee te gaan – ze zijn altijd bang dat ik gigantisch ga lopen huilen bij dit soort films…)

  4. Ik had hem nog niet gezien voor dat ik het boek las, eerst de film dan het boek. De eerste x snapte ik niet alles, want door die flashback’s word het soms erg onduidelijk. Dat is wel jammer. een week later heb ik hem weer bekeken (Ja in de bioscoop want ik heb een Pathe unlimed pas)(Onbeperkt naar de film) Maar de 2de x snapte ik m veel meer. nu ben ik in het boek. ik vind het boek wel beter (tot nu toe) maar ik ben een beetje lui dusja. Wel jammer dat ie bij jou zo tegen viel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s